Slik starter du skattejakten i selvangivelsen.

I dag ble selvangivelsen tilgjengelig for 3,7 millioner nordmenn som er e-brukere på Altinn.no. Noen jubler nok over at de fikk igjen på skatten, mens andre lurer på hvordan de skal få betalt baksmellen sin.

– Uansett om utfallet ble pluss eller minus er du nødt til å sjekke om alt stemmer, hvis ikke kan du risikere restskatt. I tillegg kan du spare mange skattekroner hvis du får med deg alle fradragene du har krav på, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl og fortsetter:

DSC_1969pp

– Ikke bli en av de 450 000 nordmenn som ikke engang så på tallene sine i fjor. Det er verdt å bruke litt tid for å sjekke om alt stemmer og om du kan spare skatt.

For å kontrollere at opplysningene er korrekte og fullstendige trenger du lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver, årsoppgaver fra banker og annen relevant dokumentasjon. Alt dette har du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din – resten finner du på Altinn.

For å finne ut av hvilke fradrag du har krav på, start skattejakten med å fylle ut fradragsveilederen som du finner på skatteetatens hjemmesider:

– Hvilke fradrag du har krav på avhenger mye av livssituasjon. Har du nettopp fått barn, er nyskilt, blitt pensjonist, kjøpt bolig, hytte eller bil, flyttet lenger unna jobben og liknende, er det ekstra viktig å være påpasselig, sier hun.

Les også