GLAD GJENG: Her er programleder Silje Sandmæl sammen med noen av noen av deltakerne. Trine Lise Olsen (f.h), Jenny Jenssen og Tore Petterson. Foto: Privat

– Det er lite som sier mer om en persons vaner og uvaner enn kontoutskriften, sier programleder og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

De fleste av oss vet hva vi bruker penger på, men ikke hvor mye. Vet du for eksempel hvor mye alle abonnementene dine utgjør til sammen, eller hvor mye du har spist for ute i år? Lunsjen på jobben? Og alle taxiregningene?

Det er ikke hvor mye penger du har som gjør deg lykkelig

– Langt flere kunne fått mer ut av pengene sine. Forskning viser at det er ikke hvor mye penger du har som gjør deg lykkelig, men hvordan du bruker dem, sier Silje Sandmæl.

Nettopp dette er bakgrunnen for Sandmæls nye program «I lomma på Silje», som er et samarbeid mellom TV 3 og DNB. Premiere er tirsdag 29.januar, kl. 21:30, på TV 3, Viafree og Viaplay.

Følg med på Silje Sandmæls Instagram-konto

Bak lukkede gardiner

I det nye TV 3-programmet «I lomma på Silje» kommer programleder Silje Sandmæl tett på fem kjendiser som Silje skal følge i hverdagen, og få ett innblikk i det aller helligste – nemlig kontoutskriften deres.

Her kan du ikke skjule noen ting

– De er utrolig tøffe som stiller opp. For mange er kontoutskriften hemmelighetsstemplet fordi den er såpass avslørende. Her kan du ikke skjule noen ting, sier programleder Sandmæl.

Hva kan man forvente seg av serien?

– Du kan glede deg til mye latter, noe alvor og ufattelig mange gode tips.

Her kan du se programmet på Viafree

I LOMMA PÅ SILJE: Mye latter, noe alvor og ufattelig mange gode tips preger det nye TV- programmet «I lomma på Silje», ifølge programleder Silje Sandmæl. Foto: TV 3.

«Alle» kan spare

Sandmæl er også programleder i «Luksusfellen», der hun har hjulpet nordmenn med pengetrøbbel. Med det nye programmet ønsker hun å vise en lysere side av pengesekken.

De aller fleste kan spare mer enn de tror

– Enten jeg er på fest, på toget eller på fotballtrening til ett av barna får jeg spørsmål om hvordan man kan bli flinkere til å spare. Det er faktisk slik at de aller fleste kan spare mer enn de tror, forteller Sandmæl – og peker på en undersøkelse.

I undersøkelsen, gjennomført av Respons Analyse for DNB, sier åtte av ti nordmenn at de kunne spart mer. Det kan visst se ut som flere av oss kunne trengt Sandmæl sin hjelp til å få mer ut av pengene. 

Mer lykke for pengene

For å få mest mulig ut av pengene dine, er det viktig å ta bevisste valg. – Det er nemlig da du får mest glede igjen for dem, ifølge Sandmæl.

Målet mitt er at også seerne lærer noe

– Sparing handler i stor grad om prioritering, ønsker og behov. Mens du synes at taxituren er verdt pengene, kan en annen være uenig og heller ville ta nattbussen, forteller hun.

Det er nettopp dette Sandmæl skal hjelpe kjendisene med: Å bruke pengene sine smartere, slik at de kan oppnå et sparemål de har satt seg.

– Målet mitt er at også seerne lærer noe ved å se på programmet, samtidig som de blir underholdt, sier hun.

Vi blir lurt til å bruke mer

At mange av oss bruker mer penger enn nødvendig skyldes særlig to ting, påpeker Sandmæl.

Ulike triks som skal få oss til å kjøpe mer og dyrere

– En årsak er at så lenge økonomien din går rundt, så tar man gjerne ikke grep for å stramme inn.  Den andre årsaken skyldes at vi hele tiden utsettes for ulike triks som skal få oss til å kjøpe mer og dyrere, forteller hun.

I programmet avslører Sandmæl en rekke metoder som brukes i markedsføringen av produkter og hvordan vi lar oss lure.

– Følg med, avslutter Sandmæl. Med et lurt smil.

Les også