DITT ANSVAR: Det er eiers ansvar å følge med på økning i snømengde på hyttetaket og sørge snørydding før hytta skades av snøtyngde. Foto: NTB scanpix

En fersk undersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1, viser at det er forskjell på nordmenn når det gjelder måking av tak på hyttene våre.

Om lag 55 prosent av de spurte med egen hytte måker aldri eller bare noen ganger snø fra hyttetaket. 15 prosent oppgir at de måker når det blir mer enn en meter snø på taket, mens kun fire prosent oppgir at de måker snø før mildvær, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Med DNBs Hytteforsikring er ditt feriehus eller hytte fullverdiforsikret

OVER TID: Det er den totale belastningen over tid som tar knekken på takene, sier Therese Nielsen i Fremtind. Foto: Fremtind

Myte motbevist

– At så få måker snø av taket før mildvær er helt i orden. Myten om at våt snø utgjør større fare for hyttetaket enn tørr snø er motbevist. Det er den totale belastningen over tid som tar knekken på takene, sier Therese Nielsen i Fremtind.

Skadestatistikken til Fremtind viser at den snørike vinteren i 2018 forårsaket over 450 bygningsskader, med en samlet erstatning på over 20 millioner kroner. Mange hytter er ikke dimensjonert for å tåle store snømengder. Det gjelder spesielt eldre hytter og uthus.

– Det er eiers ansvar å følge med på økning i snømengde på hyttetaket og sørge snørydding før hytta skades av snøtyngde, sier Nielsen.

Her skadeforebygger Therese Nielsens råd for å unngå skader på hytta

  • Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta
  • Tøm rør for vann før du drar
  • Påse at det er varme i våtrom så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske ved lenger fravær i sluk og sisterne)
  • Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme
  • Unngå snøskader og at taket faller sammen – måk snø av hyttetaket.
  • Husk at røykvarslere og slokkeutstyr er påbudt på hytta

Les også