SPARING: – Det er tøft å leve på et ungt budsjett. Da må det spares inn der spares kan, sier Morten Sandvik. Foto: Stig B. Fiksdal.

– Mine favorittsparetips er å arrangere byttekveld med venninner, opprette fond samt kjøpe eller ønske seg fint brukte gaver, sier Kornelia Minsaas.

I et år har DNB Ung-ambassadørene, Morten Sandvik og Kornelia Minsaas, testet ut forskjellige sparetips på Instagram-kontoen @dnbung. Her er deres favoritt-tips.

Mitt første fond

For litt siden ble Kornelia utfordret av Morten til å tegne sin første spareavtale i fond. Morten gjorde dette for en stund siden selv.

– Her var jeg litt usikker på hvor jeg skulle begynne, så først tok jeg en test som viste hvordan jeg bør spare ut ifra min alder og profil. Da fikk jeg tilsendt en mail med spareprofilen min der fond var på listen. For å finne ut av hva slags fond jeg skulle velge tok jeg spareveilederen, forteller Kornelia.

– Deretter lastet jeg ned appen Spare for å komme i gang. Her fant jeg enda flere fond å velge mellom. Disse var rangert ut fra blant annet risiko og hvor miljøvennlige de er. Jeg endte opp med tegne en avtale der jeg sparer 100 kroner i måneden i DNB Global Indeks. I første omgang gjorde jeg dette for å lære hvordan det fungerer og bli trygg på fond. For øyeblikket er det boligsparing som er i fokus for meg siden jeg fortsatt leier.

SPARING: Her fra da Kornelia skulle opprette sitt første fond. Se video på Instagram her. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Matplan

– Jeg har alltid tenkt at jeg er ganske flink til å handle billig. Det var først når Kornelia og jeg hadde en challenge om å bruke 200 kroner på én uke at jeg forsto hvor mye jeg faktisk kan spare, sier Morten. Nøkkelen mener han er å:

  • Sjekke hva du har i kjøleskap og skuffer fra før
  • Sette opp en matplan ut fra det du har og slik at du kan gjenbruke det du kjøper inn i rettene
  • Skrive en handleliste og holde deg til den
  • Handle kun én gang for hele uken
ENKELT: Både Morten og Kornelia klarte å handle mat for under 200-lappen. Se videoinnlegg fra uken her. Foto: Stig B. Fiksdal.

Gjenbruk

– Å kjøpe nytt koster for både lommeboken og miljøet. Før sommerferien hadde jeg en byttekveld med venninner og fikk utrolig mye fint til sommergarderoben som de hadde gått lei av. Det med byttekveld kan virke litt kleint å foreslå, og jeg ble faktisk litt overrasket over hvor utrolig vellykket det var. Dette er noe vi kommer til å gjøre mye mer av i vennegjengen. Det trenger ikke bare å være klær heller. Det kan være pyntegjenstander, kjøkkenredskaper og annet man ikke bruker lenger, forteller Kornelia.

– For min del har det vært litt vanskelig å få med gutta på byttekveld, så Fretex har blitt min nye favorittbutikk. Jeg ble faktisk overrasket over hvor mye kult de hadde der, sier Morten.

SELG UNNA: Morten og Kornelia har også tjent fine summer på å selge unna det de ikke bruker lenger. Foto: Stig B. Fiksdal.

Få kontroll

Kornelia tok testen min økonomiske profil som viste at hun er en person som lever etter «Det ordner seg».

– Denne traff utrolig godt og var en oppvekker til hvorfor jeg ikke får til å spare så mye som jeg ønsker. Det er fort gjort å bare dra kortet til det blir tomt og starte på nytt når pengene kommer inn. For meg ble løsningen å sette opp et budsjett over hvor mye penger jeg skal bruke og på hva, forteller hun.

– For å tvinge meg selv til å spare, tegnet jeg faste spareavtaler der pengene trekkes automatisk den dagen jeg får lønn.  Når pengene er borte kan jeg heller ikke sløse dem bort, legger Kornelia til.

BUDSJETT: Her er budsjettet Kornelia satte opp. Les mer om hvordan du setter opp budsjett her. Foto: Charlotte Jerejian.

Brukt i gave

– Å kjøpe brukte gaver er miljøvennlig i tillegg til at du får mye mer for pengene. Nylig kjøpte jeg en brukt veske for 180 kroner som jeg ga i bursdag til Kornelia. Jeg har også kjøpt brukt snowboard og en kjøkkenmaskin i julegaver, forteller Morten.

HVORDAN GÅ FREM? Hvis du ønsker seg brukt har Tise en fin løsning der du kan sette opp ønskeliste. Foto: Stig B. Fiksdal.

Spar inn på regningsbunken

Morten opplever ofte at det blir kluss i regningsbunken.

– Jeg er ikke så veldig strukturert av meg, så det har gått med en del penger opp gjennom årene på papirfakturaer og inkassovarsler. Så bestemte jeg meg for at nok er nok og gjorde om alle regninger til eFaktura og avtalegiro. Jeg trodde det var mye jobb, men det tok seriøst null tid. Penger spart, sier Morten.

SLIPP FAKTURASTYRET:  vil du gjøre som Morten? Gjør alle regninger om til avtalegiro eller eFaktura her Foto: Stig B. Fiksdal.

Mat som skulle gått i søppelet

Kornelia er blitt helt frelst av appen To Good To Go.

– Den er perfekt for studenter som vil bruke mindre penger på mat. I appen finner du overskuddsmat fra restauranter, bakerier, kiosker, hoteller og matbutikker. Alt jeg har spist derfra har vært veldig godt og utrolig billig, sier hun.

– Det er ikke bare restauranter og kafeer som kaster mat, men også vi forbrukere. Det var virkelig en øyeåpner for meg da @fattig.student kom på besøk og gikk gjennom kjøleskapet mitt. Jeg trodde jeg ikke hadde noe mat, men hun klarte å lage en hel ukesmeny av det jeg hadde. Det er viktig å hele tiden sjekke hva man har og planlegge måltidene deretter, legger Morten til.

MYE MAT FOR LITE PENGER: Kornelia fikk blant annet en digg hotellfrokost til 35 kroner på To Good To Go. Sjekk ut innlegget her. Foto: Stig B. Fiksdal.

Les også