I GLEMMEBOKA: – Jeg fikk faktisk sjokk over hvor mye penger jeg bruker på ting jeg ikke engang kan huske å ha kjøpt, sier Morten Sandvik (28). Foto: Stig B. Fiksdal.

– Som ung har du gjerne mindre å rutte med, og da er det ekstra viktig å være bevisst på valgene sine, sier forbrukerøkonom.

Du har du hele livet foran deg, og så utrolig mye som skal oppleves. Men, opplevelser koster. En som setter opplevelser høyt er Morten Sandvik (28) i @dnbung.

– Jeg pleier å si at jeg setter opplevelser foran penger. Men nå skjønner jeg jo at disse to henger sammen, sier han.

Følg Morten sin hverdag på Instagram, her

Trakk kortet i blinde

Morten har vært gjennom noen tøffe ryddesjauer i egen økonomi. Blant annet da Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB gikk gjennom forbruket hans.

Det koster å stikke hodet i sanden

– Det er en skikkelig støkk å se forbruket sitt i hele summer. Jeg fikk faktisk sjokk over hvor mye penger jeg bruker på ting jeg ikke engang kan huske. Jeg trodde jeg hadde oversikt, men skjønner jo nå at jeg har trukket kortet i blinde, sier han.

De fleste får sjokk når de ser hvor pengene flyr, ifølge Silje Sandmæl forbrukerøkonom i DNB.

– Det koster å stikke hodet i sanden. De aller færreste har full oversikt, men dette er helt nødvendig for å kunne ta bevisste valg rundt hva du bruker penger på og dermed få mest mulig verdi igjen, sier hun.

SPAREPOTENSIAL: Her fra da Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB gikk gjennom Morten Sandvik sitt forbruk. Ifølge Sandmæl kan han spare hele 35.000 kroner i året Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Trenger struktur

Morten tok nylig en test som viser hva slags økonomisk profil han har.

Jeg vil ha råd til å skape gode minner

– Jeg tror det er viktig å hele tiden få påminnelser på hvordan du bruker pengene sine. Det kan fort gå i glemmeboka. Testen jeg tok viste at jeg er en innovativ fyr som er uredd og ser muligheter framfor problemer. Dette føler jeg stemmer godt. Men, testen sa også at jeg ikke har så mye struktur i livet og mest sannsynlig sparer lite. Det er jo også riktig. For meg er dette en skikkelig tankevekker om at struktur er såpass viktig for at jeg skal kunne leve det livet jeg ønsker, sier han.

Struktur er altså det Morten mener må til for at han skal kunne få opplevelsene han ønsker seg. Men, hvordan skal han få dette i praksis?

– Jeg vil ha råd til å skape gode minner, og da må jeg prioritere bort noe. Jeg vil heller kose meg skikkelig en dag med venner, dra på festival eller å reise, enn å småkose meg her og der med å kjøpe noe på en kafé hver dag. Jeg har satt opp et budsjett, der jeg blant annet har satt en sum jeg skal bruke på kos i måneden. Dette har ført til at jeg har blitt mye strengere og tenker «trenger jeg egentlig dette?», eller er det bedre å bruke pengene på noe annet. Jeg har også begynt å spare i fond til mer framtidige sparemål, sier han.

FIKK SEG EN VEKKER: Kornelia Minsaas i @dnbung har også tatt testen som viser hva slags økonomisk profil hun har. Se Kornelia sine resultater og refleksjoner her. Foto: Stig B. Fiksdal.

Din økonomiske profil

Testen Morten har tatt er lansert av DNB for å gi unge en vekker rundt hvordan de håndterer sin egen økonomi. Vi er jo alle forskjellige og ved hjelp av analysebyrået Opinion har DNB kartlagt fem økonomiske arketyper som representerer unge forbrukere i dag.

De fem arketypene er:

JEG HAR FULL KONTROLL
JEG HAR EN PLAN

DET ORDNER SEG FOR MEG
PLIS IKKE SPØR
JEG SKAL ENDRE VERDEN

Hvem av de fem arketypene er du? Ta testen her

Testen skal være en vekker slik at du kan bli mer bevisst på hvordan du håndterer økonomien din. Forhåpentligvis vil dette gjøre at du blir inspirert til å ta grep for å lære mer og få mer ut av pengene du har.

Sandmæls oppskrift til å få kontroll på økonomien:

  • Bli bevisst: Gå gjennom forbruket ditt og se hva du bruker penger på. De fleste banker har en funksjon i nettbanken der forbruket ditt blir sortert i poster for deg.
  • Kutt ned: Tenk gjennom hvor du kan kutte ned, og hva som er viktig for deg. Kanskje kan du si opp noen abonnementer du ikke trenger, eller endre til noe billigere. Kanskje bruker du litt mye på småkjøp som egentlig er unødvendige.
  • Endre vaner: Finn tiltak for hvordan du skal endre en vane eller flere som er roten til pengesluket. Hvis det for eksempel er å kjøpe med kaffe kan du heller ta med dette hjemmefra. Gjelder det shopping kan du sette regler for at du skriver ned det du vil kjøpe og beløpet du skal bruke før du går i butikkene.
  • Sett opp et budsjett: Etter at du har kuttet ned på forbruket setter du opp et budsjett. Skriv ned hvor mye du skal bruke på de ulike postene og sett av rom for sparing.
  • Spar: For å gjøre det enklere å spare anbefaler jeg at du oppretter en eller flere spareavtale der det trekkes faste beløp hver måned. Sett trekket til samme dato som du får penger inn på konto.

Les også