BEKMØRKE TALL: Morten Sandvik (27) trodde han hadde grei oversikt over hva han bruker penger på. Det fikk han raskt motbevist. – Det var bekmørke tall. Foto: Morten Sandvik.

– 700 kroner på nattmat! Morten, hva skjedde her? spør Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, mens hun ser bort på en skamfull fyr.

Studentlivet kan fort bli mye fest og moro, selv om lommeboken kanskje ikke tillater det. I snitt sier studenter selv at de bruker 493 kroner på fest og moro i måneden, viser undersøkelse gjennomført for DNB.

Et større pengesluk enn de er klar over selv

– Det er gjerne et større gap mellom hva vi selv tror vi bruker, og hva vi faktisk bruker. For flere studenter er nok fest og moro et større pengesluk enn de er klar over. Vi er alle forskjellige så hvilke lommetyver vi har vil variere fra person til person, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder for «I lomma på Silje».

Lyst på billig middag, eksamenstips eller kanskje en hund? Følg @dnbung på Instagram 

Morten åpner kontoen

– Jeg har ganske god oversikt over hva jeg bruker penger på, sier Morten Sandvik (27), student og ansatt i DNB Ung.

Merker at jeg gruer meg

DNB Nyheter har utfordret Morten til å være med på en uhøytidelig versjon av programmet «I lomma på Silje», sistnevnte versjon laget av TV 3 i samarbeid med DNB. I TV-serien går programleder, Silje Sandmæl, gjennom forbruket til fem forskjellige kjendiser. Nå skal Morten sin kontoutskrift i ilden.

Morten eier en leilighet, og nå drømmer han om å kjøpe seg ny motorsykkel. Det eneste som står i veien er at Morten selv mener han ikke har så mye penger å spare. Det er dette Sandmæl skal hjelpe han med.

Finn ut av hva du bruker penger på i Min økonomi

SMÅLIG UBEKVEM: – Jeg merker at jeg gruer meg skikkelig. Jeg har jo noen mistanker om hva Silje kommer til å finne, sier Morten. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Oi, shit det er mye!

Sandmæl har gått gjennom kontoutskriften til Morten, og det er tid for sannhetens time.

– Nå har jeg sett på hva du bruker penger på og det er jo ikke rent lite, sier Sandmæl.

Nå ble jeg faktisk skikkelig overrasket

Morten ler mens han kikker nervøst bort på Sandmæl. Bak henne står det tre stativer med hvert sitt bilde. Disse representerer hva Morten sløser mest på.

Sandmæl peker på det første bildet. – Ja, her har vi jo Morten som koser seg. Vet du hvor mye du bruker i måneden på uteliv? spør hun.

– Nei. Sånn 2.000 kroner?

– Du bruker 35.000 kroner i året. Det er nesten 3.000 kroner i måneden. Det er mye! svarer Sandmæl.

Det er tydelig at Morten blir satt ut av beløpet. Han begynner å lage noen utydelige lyder, mens han holder seg for munnen.

– Nå ble jeg faktisk skikkelig overrasket. Jeg fester liksom ikke så mye, men det blir kanskje fort en øl eller tre når jeg møter venner ute. Også har jeg en tendens til å spandere, svarer Morten smånervøst.

Drar du korte like mye som Morten? Spar hver gang du bruker kortet ditt, sjekk ut Morsom sparing her

KONSENTRERT: Her regner Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, ut hva Morten bruker penger på. Vil du at Silje skal hjelpe deg med å spare mer? Vinn en sparetime her. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Ikke bare alkoholen som koster

Sandmæl beveger seg videre til neste bilde som viser Morten som koser seg med mat.

– Hver gang du er ute og drikker, så rumler det i magen din.  Du bruker hele 14.000 kroner i året på nattmat, sier Sandmæl.

Nå føler jeg meg veldig usunn og slaskete her

Summen på denne posten ser ut til å overraske Morten enda mer enn den forrige.

– Nå føler jeg meg veldig usunn og slaskete her. Jeg er jo ikke sånn, sier Morten. Det er tydelig at han ikke liker det han får høre.

– Jeg ser blant annet at du brukte 700 kroner på én kveld med nattmat, på Deli de Luca! Morten, hva skjedde her? spør Sandmæl.

– Jeg tror det var lasagne og kaker og noe greier, men husker ikke helt. Jeg er ganske spandabel, særlig klokken tre på natten, sier Morten og ler.

FEST: For å illustrere hva Morten sløser penger på har Sandmæl printet ut noen bilder. Se video av Sandmæls gjennomgang med Morten på @dnbung på Innstagram. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Sist, men ikke minst

Sandmæl beveger seg over til siste bilde. Morten ser på bildet og ler. – Jeg ser jo ut som en rå fyr da, sier han fornøyd.

Gjør jeg det også ja?

– Ja, rå på å bruke penger i hvert fall. For du tar jo også endel taxi, noe som er litt rart når du bor midt i byen, sier Sandmæl med et lurt smil.

Sandmæl har regnet ut at Morten bruker 4.500 koner på taxi i året.

– Gjør jeg det også? Hæ? Jeg føler at jeg alltid går eller tar buss, sier Morten overrasket.

– Det var jo bekmørke tall

Morten er ikke alene om å bli overrasket over hva pengene hans faktisk går til, påpeker Sandmæl. – Det er veldig vanlig å tro at man har en viss oversikt, men så er virkeligheten en helt annen når man får det svart på hvitt.

Det jeg ble mest overrasket over, er at jeg ble så overrasket

Morten sier seg enig med Sandmæl.

– Det jeg ble mest overrasket over, er at jeg ble så overrasket. Jeg trodde jeg hadde ganske grei oversikt. Jeg må si at det var jo bekmørke tall. At jeg bruker så mye på nattmat var nok det som sjokkerte meg mest, sier han.

HUMOR:– Jeg tenker jo at dette burde være en lett sak å kutte ned på nattmat og uteliv, men så plutselig er det lørdag, sier Morten og ler. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Hvor mye kan Morten spare?

Ut ifra Sandmæl sine beregninger mener hun at Morten kan spare hele 35.000 kroner på et år. Det forutsetter at han halverer pengebruken på alkohol på byen, dropper nattmaten helt og kun tar taxi i nødstilfeller.

– Gulroten er jo at Morten får kjøpt ny motorsykkel om litt over et år. Her handler det om å prioritere og lage nye vaner. For eksempel vil Morten kunne spare store summer bare på å invitere hjem til seg, i stedet for å dra ut på byen, sier Sandmæl.

Hva tenker du Morten, kommer du til å klare å kutte ned? 

– Jeg tenker jo at dette burde være en lett sak, men så plutselig er det lørdag også får jeg lyst på nattmat. Morten flirer og fortsetter. Nei da, jeg skal seriøst klare dette. Nå har jeg jo opprettet «Ny motorsykkel» som er sparemål i spareappen.  Jeg skal passe på å ha noe digg jeg kan lage hjemme i stedet, sier Morten.

Les også