pensjonist million

MILLIONÆR SOM PENSJONIST?: Silje Sandmæl gir deg oppskriften. FOTO: Stig B. Fiksdal

Hvis du starter tidlig med pensjonssparing, kan små summer vokse seg veldig store til den dagen du blir pensjonist.

Her er spareplanen som gir deg en million på bok til den dagen du slutter å jobbe.

– Den vanligste feilen man gjør er å ikke starte pensjonssparing tidlig nok. Mange starter ikke å tenke på pensjonssparing før i 50-årene, og da kan det være for sent. Da må du ta et langt større jafs av økonomien, istedenfor for å spare «brødsmuler» gjennom hele arbeidslivet, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Sparer du i en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjer og aksjefond skattefritt. Opprett aksjesparekonto kostnadsfritt her. 

Starter du tidlig nok, kan du bli millionær som pensjonist

Spar etter evne – det er lenge til du blir pensjonist

– Med penger gjelder det å prioritere riktig. Mange unge har en stram økonomi, og da er det ikke rom for å sette av store summer til pensjon. Det som bør stå øverst på listen er å kunne betale for de helt nødvendige tingene, og etter hvert kunne klare å kjøpe seg en bolig, sier Sandmæl.

Selv startet hun med aksjesparing som ganske ung, som var målrettet til pensjonisttilværelsen.

– Man kan starte tidlig i 20-årene med bare noen hundrelapper i måneden, og så øke etter hvert. Når du er ferdig med etableringsfasen, vil du mest sannsynlig ha mulighet til å spare litt større summer. Starter du tidlig nok, kan du bli millionær som pensjonist, sier Sandmæl.

Last ned Spare og kom i gang med pensjonssparingen

Veien til millionær

Sparemålet er én million kroner til pensjonisttilværelsen. Her er regnestykket som viser for hvor mye du må spare for å bli millionær ved pensjonsalder.

De første 10 årene: Spar 300,- i måneden.
Etter 10 år sitter du da igjen med 38.181,-

De neste 10 årene: Spar 700-, i måneden.
Etter 20 år sitter du til sammen igjen med 142.504,-

De siste 20 årene: Spar 2500,- i måneden.

= Etter 40 år vil du til sammen ha spart opp 1.042.208,-

Regnestykket bruker en avkastning på 6,5 % og tar høyde for 0,5 % i omkostninger. Sparehorisonten er fra alderen 27-67 år.

Det er også lagt inn en såkalt diskonteringsfaktor, som betyr at det er tatt høyde for inflasjon. Det vil si at pengene det er beregnet at du sitter igjen med i fremtiden, er verdt like mye som de er idag.

Spar med risiko

Pensjonen du skal leve av består av tre deler. En del sparer folketrygden for deg, en del er sparing som arbeidsgiveren din setter av, og til slutt kommer egen sparing som du selv må sette av.

Den delen du selv er ansvarlig for vil bli viktigere i fremtiden.

– Dagens unge vil få mye mindre enn de eldre gjør i dag, fordi det er forventet at dagens unge vil leve lenger. Ikke alle har like gode pensjonsavtaler gjennom arbeidsgiveren sin, og da blir det ekstra viktig å spare selv, forklarer hun.

Fordi pensjonisttilværelsen er mange år unna , anbefaler Sandmæl de unge å spare i aksjemarkedet.

– Det er mange måter å spare i aksjemarkedet på, det kan være gjennom et aksjefond, indeksfond, enkeltaksjer eller en aksjesparekonto, investeringskonto eller IPS. Det kan være lurt å snakke med en rådgiver slik at du får den beste løsningen tilpasset deg og dine behov.

Opprett en spareavtale

Sparing skal være enkelt og med en fast spareavtale går det penger til deg selv som pensjonist hver måned – uten at du merker det.

– Jeg anbefaler alle å bruke en spare-app for å få oversikt og følge med på utviklingen. I Spare samles all sparingen din på ett sted og du kan enkelt starte fondssparing, både på en IPS-konto og utenfor.

Få nyheter fra DNB Nyheter i Messenger

Les også