SKILSMISSEOPPGJØR: I neste episode av podkasten Pengetabu skal panelet hjelpe en lytter med å løse et skilsmisseoppgjør der barn er involvert. Panelet består av psykolog og parterapeut Andreas Løes Nerum, programleder og forbrukerøkonom Silje Sandmæl og skuespiller Line Verndal. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

I fredagens episode av podkasten «Pengetabu» av DNB får vi høre fra en lytter, vi kaller henne for «Marielle», som står midt oppi et skilsmisseoppgjør. Mannen mener at alt skal deles på to og at huset skal selges. Dette sier hun verken er rettferdig eller riktig ovenfor henne og barna.

I fjor var det 9.545 som skilte seg og 10.630 som ble separert i Norge, viser tall fra SSB.

Penger er en vanlig kilde til konflikt

Med samlivsbrudd følger det gjerne noen konflikter, og i en tidligere artikkel på DNB Nyheter uttalte skilsmissecoach, Line Strandvik, at det vi krangler mest om ved et brudd er penger og barn.

– Penger er en vanlig kilde til konflikt i parforholdet, noe som gjør at vi gjerne unngår å snakke om det. Da blir det ekstra mange floker som skal løses opp i hvis forholdet kjærer seg, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder i podkasten «Pengetabu».

Få råd til hvordan du bør spare. Ta testen her 

Stusser over mannens forslag

I lytterbrevet skriver Marielle dette om skilsmisseoppgjøret:

«Mannen min og jeg har bestemt oss for å skilles. Ifølge han skal vi selge huset og dele det på to. Dette synes jeg høres rart ut fordi det var jeg som eide boligen da vi først ble sammen. Han har i ettertid kjøpt seg inn med en viss sum, men ikke nok til å eie halvparten. Her synes han at som gift skal alt deles på midten.

Jeg har også arvet en del penger som jeg brukte til å betale ned ekstra på boliglånet. Har han også krav på halvparten av dette?

Vi er heller ikke helt enige om huset skal selges eller ikke. Jeg ønsker på min side å beholde huset siden jeg skal ha hovedomsorgen for barna. Hvilke argumenter kan jeg bruke for å få beholde huset?»

Få hjelp: Det er mye å tenke på når du går gjennom et brudd. Her finner du en oversikt over hva du bør tenke gjennom når det gjelder egen økonomi, bolig, barna, fordeling av ting og alt annet som omhandler økonomi.

EN TØFF PERIODE: – Å skille seg er noe av det vondeste du gjør, forteller Andreas Løes Nerum, psykolog og parterapeut. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Noe av det vondeste du gjør

Sandmæl sitter i studio sammen med psykolog og parterapeut Andreas Løes Nerum og skuespiller Line Verndal. Sammen skal de bruke den neste timen på å nøste opp i Marielle sin situasjon. De skal også diskutere et annet lytterbrev som handler om et par som påstår de skal regnes som én person når regningen kommer.  

Her er det mange sterke emosjoner

Etter at Sandmæl har lest opp lytterbrevet fra Marielle er psykolog Nerum rask med å understreke hvor tungt en skilsmisse eller et samlivsbrudd faktisk er for den som går gjennom det.

– Å skille seg er noe av det vondeste du gjør. Det er bare det å miste barn som er verre. Her er det mange sterke emosjoner, også hiver vi på økonomi i tillegg og da sprekker det ofte. Ved et samlivsbrudd blir alt uforutsigbart, og det eneste som kan bli forutsigbart er hvor du skal bo og hva du får beholde, sier han.

Få parterapi på nett. Sjekk ut parweb.no her

Hva har Marielle krav på?

Men ser vi på Marielles tilfelle er ikke hva hun får beholde kanskje så forutsigbart likevel.

Hvem er det som har gått fra hvem her?

– Siden de er gift har de felleseie. Det betyr at det de eier sammen og har opparbeidet seg av verdier mens de har vært sammen, skal deles likt. Men, siden Marielle her sier at hun eide mer av boligen fra før og har spyttet inn arv, skal dette holdes utenfor oppgjøret. Men her er det mange elementer, med at han har kjøpt seg inn litt mindre her og hun har spyttet inn litt mer der, så dette regnestykket er ikke så enkelt. Her anbefaler jeg Marielle å få hjelp fra en tredjepart, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonomen sier Marielle også må kunne bevise at hun både eier mer og har puttet inn arv.

– Hvis du er flink til å skrive ned ting underveis, der begge signerer og er enige, så blir det mye enklere å få en rettferdig fordeling, sier Sandmæl.

Sandmæl påpeker at for samboere er dette ekstra viktig fordi du her ikke har felleseie og kun har krav på det du selv har brukt penger på.

DÅRLIG SAMVITTIGHET: Line Verndal forteller at hun har gått på store økonomiske tap etter samlivsbrudd, fordi hun hadde dårlig samvittighet og derfor ga fra seg ting hun egentlig hadde krav på. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Automatisert handlingsmønster

Verndal forteller at hun har vært gjennom brudd der hun har gått ut med store tap på pengefronten.

Det skal kun et hevet øyebryn til for at krigen bryter ut

– Det første jeg tenkte når jeg leste lytterbrevet fra Marielle, var: Hvem er det som har gått fra hvem her? Ofte er det jo slik at den som forlater et forhold, har så dårlig samvittighet at du bare gir fra seg ting. Det har jeg selv gjort, innrømmer hun.

Hvis du ikke står på ditt kan det gå hardt utover egen økonomi. For å unngå at følelser eller dårlig samvittighet får påvirke oppgjøret, er det lurt å snakke med en utenforstående.

– Par som har vært sammen lenge har gjerne et automatisert handlingsmønster der det kun skal et hevet øyebryn til for at krigen bryter ut. Derfor er det lurt å få hjelp av en uavhengig tredjepart; det kan være en advokat eller en parterapeut, hvis du står fast,  sier Nerum.

BARNA I FOKUS: Det er viktig å ikke la seg rive med i konflikter og glemme barna i et samlivsbrudd, påpeker psykologen. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Skal Marielle få beholde huset?

Mannen til Marielle kan kreve at huset skal selges. Hva tenker dere om dette? spør Sandmæl.

Barna tror jo at det er deres skyld

– At ikke barna går foran alt. Det synes jeg er rart og dette reagerer jeg på som forelder, sier Verndal.

– Barn tror jo at det er deres skyld når foreldrene går fra hverandre. Det er viktig å snakke med barna om at det ikke handler om dem, og forklare. Det er også viktig å snakke pent om hverandre, sier Nerum.

Panelet er enige om at Marielle må få beholde boligen slik at barna ikke må flytte.

– Særlig hvis et salg av boligen fører til at barna må bytte skole og mister alle vennene sine. De får heller vente med å selge boligen til barna er større eller voksne, sier psykologen.

Les også