HUSK LOKAL VALUTA: Skal du til utlandet? Husk å ta ut litt lokal valuta før du drar. Mange steder brukes det fortsatt en del kontanter, spesielt i Asia. Foto: NTB Scanpix

Vinterferien står for døren, og da er det ikke bare den norske fjellheimen som kaller. Mange drar til utlandet. Kanariøyene og Thailand er blant de mest vanlige feriemålene på denne tiden av året.

– Stadig flere drar til Asia. I tillegg til Thailand er Vietnam, India og Indonesia populære reisemål i vintermånedene, erfarer DNBs banksjef på Oslo Lufthavn Gardermoen, Gerda Løkken Tunhøvd.

I Asia brukes det fortsatt mye kontanter

– Husk da å ta ut kontanter før du drar, for i Asia brukes det fortsatt mye kontanter, opplyser hun.

I Thailand trenger du bath, i Vietnam dong, i India indiske rupi og i Indonesia rupiah. Alle disse valutaene får du hos DNB på Oslo Lufthavn Gardermoen. Thai bath tilbys i automatene (minibankene), mens dong, rupi og rupiah kan kjøpes i skranken.

DNB har på Oslo Lufthavn Gardermoen 29 automater (minibanker) og tilbyr 46 valutasorter. Banken har i tillegg betjente filialer i ankomst- og avgangshallen, som er åpne hver dag.

TILBYR 46 VALUTASORTER: Gerda Løkken Tunhøvd, banksjef for DNB Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Thomas Strzelecki

 

Selv om vi nordmenn er verdensmestere i kortbruk, så er det ikke slik i resten av verden

Tunhøvd anbefaler uansett å ta med kort og bruke det der det er mulig.

– Ja, helt klart. Men for å være på den sikre siden er det alltid fornuftig å ha litt kontanter i lokal valuta som back-up. Selv om vi nordmenn er verdensmestere i kortbruk, så er det ikke slik i resten av verden, erfarer banksjefen.

– Heller ikke i USA. Der er cash er fortsatt king, så ta alltid med noen dollar hvis du skal til dit, råder hun.

Tunhøvd anbefaler også å ta med litt kontanter hvis du skal til et land langt vekke der du ikke har vært før og som kanskje ikke er så vanlig å reise til.

– Da vet du aldri om du finner en minibank, om den i så fall virker eller om den aksepterer kortet ditt. Du kan heller ikke være sikker på at alle butikkene eller spisestedene der tar kort. Kanskje vil du også handle på markedet, og da vil du ofte trenge kontanter, sier hun.

Hvor konkurransedyktige er DNB på uttak av valuta sammenlignet med minibanker i utlandet og andre norske banker?

– Alle får ordinær bankkurs hos oss ved uttak. DNB-kunder betaler 20 kroner i gebyr og øvrige kunder 30 kroner. I utlandet betaler du 40 kroner i gebyr pluss 1,95 prosent i provisjon til Visa i tillegg til at uttaksgrensen ofte er lavere. Hos oss kan DNB-kunder i løpet av fire dager ta ut inntil kr 20.000 kroner og øvrige kunder inntil kr 9.900 kroner.

– Du får en bedre kurs når bruker kortet i en butikk eller restaurant i utlandet enn når du bruker det til å ta ut valuta. Fordi kontanthåndtering er kostbart på grunn av verditransport og dyre forsikringer blant annet. Men mange steder kan det likevel være greit å ha med litt kontanter. Derfor er det alltid lurt å ta ut litt lokal valuta før du drar. I utlandet får du ofte ikke tatt ut like mye, der er maksimum uttaksbeløp ofte lavere enn i Norge.

Tunhøvds tre beste råd til nordmenn som skal på utenlandsferie:

• Ta alltid med deg minst to kort og oppbevar dem på ulike steder, slik at du har et alternativ hvis du mister eller blir frastjålet ett av kortene.
• Når du betaler med kort, velg alltid å betale i lokal valuta.
• Ta alltid med litt kontanter i lokal valuta

Les mer om valuta og DNB på Oslo Lufthavn Gardermoen, her

Les også