#MATREDDER: Morten og Kornelia, i DNB Ung, har testet ut appen som skal spare miljøet og lommeboken din. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Med appen Too Good To Go kan du få digg mat, som ellers skulle gått i søpla, til en billig penge.

I Norge kastes det om lag 367.000 tonn med spiselig mat i året, ifølge Østfoldforskning. Dette er en tredjedel av all mat som produseres. Det er husholdningene som kaster mest, men også restaurantene, kaféer og matbutikker står for mye av matsvinnet.

Det er kunden som skal tjene på dette

Dette matsvinnet ønsket noen dansker (som også fikk med nordmenn på laget), å gjøre noe med. I 2016 kom appen Too Good To Go til Norge. Visjonen er å gi overskuddsmat bein å gå på ved at forbrukeren tjener på å kjøpe mat som egentlig skulle havnet i søpla.

– Too Good To Go er en app der butikker, restauranter, kaféer, bakerier og hoteller kan selge maten de har til overs. Det er viktig for oss at det er kunden som tjener på dette, så vi ønsker å ha en makspris på 49 kroner for maten man kjøper, sier Anniken Hoff Quirk i Too Good To Go.

Appen har allerede blitt populær over hele Norge, særlig blant unge. Bare på tre år har 1,5 millioner porsjoner med overskuddsmat blitt reddet fra søpla.

Spar hver gang du trekker kortet eller betaler en regning. Last ned Spare. 

SPAR MILJØ OG LOMMEBOK: – Å redusere sitt eget og spisesteders matsvinn er en enkel og smart måte å være miljøvennlig på. Man sparer både miljøet og penger, sier Anniken Hoff Quirk, matredder i Too Good To Go. Foto: Kornelia Minsaas.

Spar penger på mat

Mat er gjerne det vi bruker mest penger på etter bolig, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. I snitt bruker studenter 3.316 kroner på mat i måneden, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Bytter ut vanlig take away mot overskuddsmat

– Det er trangt å leve på studentbudsjett, men du kan få mye ut av å planlegge matinnkjøpene dine, jakte etter tilbud og passe på å bruke opp det du har i kjøleskap og skuffer, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Ifølge Sandmæl kan det være penger å spare på å bruke appen Too Good To Go.

– Jeg blir glad når jeg kommer over tjenester som Too Good To Go, som både tenker på jordkloden vår og på forbrukerens beste. Her kan det jo være fine summer å spare, særlig hvis du bytter ut vanlig take away mot overskuddsmat, sier hun.

MATPLAN:– Sett opp en matplan over hva du skal spise i uken som kommer, og planlegg måltidene slik at du får brukt rester, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.

Slik sparte Morten store summer på tomt kjøleskap challenge

Brukte 13.000 kroner på mat ute

For å teste ut hvordan Too Good To Go fungerer, og om det er noen kupp å gjøre, sendte DNB Nyheter Morten og Kornelia i DNB Ung ut i ilden.

Vi har nok begge en del å spare på matfronten

Både Morten og Kornelia fikk nylig gått gjennom forbruket sitt av Silje Sandmæl. Et av Morten sine største pengesluk var nattmat og take away dagen derpå. Kornelia på sin side brukte over 13.000 kroner i året på kafé og restaurant.

– Ja, vi har nok begge en del å spare på matfronten. Det var en skikkelig øyeåpner å få se summene lagt sammen. Selv er jeg veldig opptatt av å ha lite matsvinn på hjemmefronten, men nå kan jeg jo også hjelpe restaurantene og kaféene. Jeg gleder meg til å være matredder, sier Kornelia.

SÅ MYE?! Kornelia fikk sjokk da Sandmæl viste hvor mye hun bruker på kafé og restaurant i året. Nå håper Kornelia at overskuddsmat fra Too Good To Go gjør at hun kan kose seg til en billigere penge. Foto: Kornelia Minsaas.

– Veldig mye mat til en billig penge

Tiden er inne for Morten og Kornelia å teste appen, hvor de har særlig fokus på utvalget, prisen og om det er verdt tidsbruken.

Det gjør ikke meg noe å gå eller reise litt for å få god og billig mat

– Jeg hadde ikke noe problem med å finne noe digg mat å teste ut. Det var mye å velge mellom i mitt nærområde. I tillegg sjekket jeg appen når jeg beveget meg rundt i Oslo for å se hva som finnes. Det gjør ikke meg å gå eller reise litt for å få god og billig mat, sier Kornelia.

NAM: Kornelia kjøpte hotellfrokost til 35 kroner og rester fra lunsjbuffeten, til den indiske restauranten Jaipur, til 49 kroner. Se video av Kornelia som tester ut maten her.Foto: Kornelia Minsaas.

Morten opplevde derimot at utvalget der han bor ikke var like bredt som Kornelia sitt, men han fant noe han likte til slutt.

– Jeg måtte bevege meg litt for å finne noe annet enn bakevarer. Jeg kjøpte indisk den ene dagen også fikk jeg to påsmurte focaccia med masse digg den andre dagen. Det var veldig mye mat til en billig penge. Og ikke minst så smakte det veldig godt, sier Morten.

Se video av Morten sin opplevelse med Too Good To Go her 

JAKTER ETTER KUPP: Det var god stemning mens Morten og Kornelia jaktet etter nye kjøp i appen Too Good To Go. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Bør være aktiv i appen

Det er tydelig at Too Good To Go har blitt en populær app. Både Morten og Kornelia opplevde at stedene de ønsket å teste ut raskt gikk tomme for overskuddsmat.

Følelsen av å ta med seg en del av hotellopplevelsen hjem i stua

– Det gjelder å sjekke appen et par ganger gjennom dagen, særlig morgen, ettermiddag og kveld fant jeg ut av. Her er det ikke akkurat mangel på etterspørsel så jeg håper flere spisesteder, matbutikker og andre med overskuddsmat kommer inn i appen, sier Morten.

For Kornelia var det hotellfrokosten som ble mest verdt både pengene og tidsbruken.

– Ikke bare smakte det godt, men det var den følelsen av å ta med seg en del av hotellopplevelsen hjem i stua. Denne appen er perfekt for studenter som vil kose seg for en billig penge, og ikke minst bidra til mindre matsvinn! Jeg kommer definitivt til å bruke Too Good To Go igjen, sier Kornelia.

LITT NÆRME SKINKA: Her er noe noe av det Kornelia fikk med i boksen med overskuddsmat fra hotellfrokosten. – Det var veldig godt og det eneste jeg kan sette fingeren på er at croissanten hadde ligget litt for nærme skinka, sier Kornelia og ler. Foto: Kornelia Minsaas.

To Good To Go sine tips til hvordan få mest ut av appen:

  • Sjekk innom appen flere ganger i løpet av dagen. Gjerne morgen, ettermiddag og kveld.
  • Noen spisesteder laster opp tilbudene sine til morgendagen når de stenger.
  • Mange spisesteder legger ut på ettermiddagen, når de vet hvor mye svinn de får.
  • Du kan også bruke Too Good To Go når du er på ferie. Appen finnes i Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Spania; Sveits, Nederland og England.

Les også