BESTEVENNER: Veterinær, Gøril Elise Hoff Olsen, setter stor pris på sin bestevenn, Champis. Foto: Privat.

Ikke skaff deg hund før du vet om økonomien din strekker til, råder veterinær.

Gøril Elise Hoff Olsen (26) er veterinær og bor sammen med hunden sin Champis (4), en nova scotia duck tolling retriever. Denne flotte rakkeren har fått mye oppmerksomhet på internett for sine over 50 triks.

Vil du ha renraset hund eller en blandingshund?

Champis kan blant annet rydde lekene sine på plass, bære varer fra butikken, stå på skateboard og blåse ut stearinlys. Sjekk ut Champis på Instagram her, der har han over 13.000 følgere.

En hund kan bringe mye glede inn i et hjem, men det koster også både tid og penger.

– For hvem vil vel oppdage at økonomien ikke strekker til når den nye bestevennen allerede er i hus? spør Olsen retorisk.

LYKKE: Morten Sandvik i @dnbung er en av mange som vurderer å skaffe seg hund. Her er han på besøk hos Carina Jensen Jeppesen (22) og hunden hennes Nelly, for å finne ut av hva som kreves. Se hvordan det gikk her. Foto: Monika Kjendalen.

Her er veterinærens seks tips til hva du bør tenke på:

Kjøp av hund

– Vil du ha en renraset hund eller en blandingshund? Eller kanskje du vil adoptere en omplasseringshund? Her er det varierende summer; fra gratis omplassering til opp mot 30.000 kr for bestemte raser.

Valg av oppdretter

– Gjør grundig research og velg en oppdretter som fokuserer på en helsefremmende avl av friske individer – både med tanke på rasespesifikke sykdommer og andre lidelser som HD og AD, arvelige hormonforstyrrelser eller atferdsproblemer. Gjør du jobben din her, kan du faktisk spare deg for en god del veterinærbesøk!

Forsikring

– Dessverre er det mange som ikke ser nødvendigheten med å forsikre hunden sin. Når uhellet først er ute, og nødvendig behandling bikker et par titalls tusen – da kan forsikringen din være en livredder for din firbente venn. Forhør deg med ulike forsikringsselskaper, og finn en god avtale.

Sjekk ut DNB sin dyreforsikring her 

Veterinærbesøk

– En hund vil trenge årlig veterinærbesøk for en rutinemessig helsesjekk og vaksinering. Her kan veterinæren blant annet plukke opp tidlige sykdomstegn, sjekke hundens tannhelse og lytte på hjerte og lunger for å forsikre seg om at de arbeider som de skal. Med en gjennomsnittlig hund må du nok også regne med et par uforutsette utgifter hos veterinær iløpet av et år – dersom hunden for eksempel skulle pådra seg en ørebetennelse, bli bitt av en annen hund, rive av seg en klo, eller trenger tannrens.

Mat til hunden

– Hvor mye penger du må sette av til mat, kommer selvfølgelig helt an på hvilken størrelse det er på rasen du velger deg.

Utstyr og annet

– I tillegg må du sette av en pott til utstyr, godbiter og kurs – som jeg selvfølgelig anbefaler for alle ferske hundeeiere. Sjekk ut hva kurs koster på nettet.

Les også