RETTFERDIG FORDELING: – Det å få barn må man være sammen om, også økonomisk,  sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.

#huninvesterer: Tre av ti kvinner tar ulønnet barselpermisjon, og «Emilie» er en av dem. Her er konsekvensene du bør vite om.

Andelen kvinner som tar ulønnet barselpermisjon har økt med 66 prosent på ti år. Andelen menn har derimot stått stille.

Her må den som skal være hjemme stille noen krav til partneren sin

– Det er det viktig å være klar over konsekvensene – både på kort og lang sikt. Her må den som skal være hjemme stille noen krav til partneren sin, sier Silje Sandmæl forbrukerøkonom i DNB.

Denne artikkelen er en del av arbeidet DNB gjør for å rette opp i økonomiske skjevheter mellom kvinner og menn. Vi kaller det for kapitalgapet.

Ta testen for hvordan du kan spare for å bli mer likestilt.

– Ikke engang råd til et kafébesøk

Sandmæl er også programleder i podkasten Pengetabu. Hun forteller at det har kommet inn en rekke lytterbrev fra kvinner som skal ut i ulønnet barselpermisjon.

Min samboer mener jeg skal klare meg på de 7.500 kronene jeg får i kontantstøtte

I en tidligere episode av podkasten fikk vi høre fra en av disse, vi kaller henne for «Emilie». Her er lytterbrevet:

Jeg er i mammaperm og må ta ulønnet permisjon i rundt syv måneder, til barnet kan få barnehageplass. Utfordringen er at min samboer mener at jeg skal klare meg på de 7.500 kronene jeg får i kontantstøtte, mens han skal leve på sin fulle lønn. Dette gjør at jeg ikke får mulighet til å kunne spare, bruke noe på meg selv eller barnet. Jeg får ikke engang råd til et kafébesøk. Vanligvis tjener han dobbelt så mye som meg, og vi har delt alle utgifter likt. Men, nå som jeg må gå i ulønnet permisjon mener jeg at dette er urettferdig. Hvordan skal vi løse det?

Kom i gang med sparingen i aksjesparekonto. Fyll inn dette skjemaet så tar vi kontakt og hjelper deg med å komme i gang 

PANELET: – DUMP HAN, var det første som glapp ut av munnen på Morten Hegseth når panelet skulle diskutere lytterbrevet. Episoden ble spilt inn live  i Grieghallen i Bergen. På bildet: programleder Silje Sandmæl (t.v) og psykolog, Catrin Sagen (t.h).Foto: DNB.

Ikke rettferdig!

Ikke overraskende er panelet i podkasten raskt ute med å si at ordningen til Emilie og samboeren ikke er rettferdig.

Det er langt ifra ferie å gå hjemme med barn

– Det å få barn må man være sammen om. Det er langt ifra ferie å gå hjemme med barn. Enten så må de betale noen for å passe barnet, slik at Emilie kan gå ut i arbeid, eller så må samboeren betale henne for å gå hjemme. En annen ting er at Emilie sier de deler alt likt, selv om han tjener dobbelt så mye som henne. Når man lever i et ekteskapslignende forhold, noe disse to gjør, så bør man fordele utgiftene slik at den som tjener mest også betaler mer, sier Sandmæl.

I tillegg til å få penger mens hun går hjemme, er Sandmæl også opptatt av at kvinner må sikre seg for fremtiden.

– Emilie må også bli kompensert for det hun taper av pensjonsopptjening. Her bør de regne ut hvor mye det er snakk om og skrive ned at han må gi henne denne summen hvis forholdet tar slutt. Dette må ned i en samboerkontrakt, sier Sandmæl.

FREMTIDEN DIN: I dag er hele 86 prosent av minstepensjonistene, kvinner. – Jeg oppfordrer alle til å ta grep om sparingen til egen fremtid, sier Sandmæl. Foto: DNB.

Konsekvensene ved ulønnet barselpemisjon

Tapt pensjonsopptjening

Ved ulønnet permisjon kan du miste pensjonsopptjening. Undersøk med arbeidsplassen din om du fremdeles er en del av pensjons- og forsikringsordningene du har gjennom arbeidsgiver når du er i ulønnet permisjon.

Jeg anbefaler alle kvinner å ta grep om sparingen til fremtiden

I dag er hele 86 prosent av minstepensjonistene, kvinner. Dette vil utjevne seg over tid, men her viser tall DNB har hentet inn at forskjellene mellom hvordan og hvor mye kvinner og menn sparer, gjør at vi ikke er så likestilte.

– Husk at det kommer en dag i morgen. Jeg oppfordrer alle til å ta grep om sparingen til egen fremtid. Siden det er langt frem i tid kan du tørre å ta litt mer risiko og opprette en fondsavtale som historisk sett har gitt mer igjen for pengene.

Ta fondsrådgiveren for å sjekke hva slags fond som passer deg

Fra det offentlige vil pensjonsopptjeningen din bli beregnet etter reglene for omsorgsopptjening. Dette er en ordning som sikrer at du tjener opp pensjon når du er hjemme med barn under 6 år og har lav eller ingen arbeidsinntekt.

Tapt pensjon blir først og fremst merkbart hvis du blir lenge borte fra jobb.

– Hvis du ønsker å være hjemme med barnet utover perioden med foreldrepenger, kan du søke NAV om kontantstøtte fra barnet fyller ett år. Kontantstøtte er en skattefri ytelse du kan motta inntil barnet er to år, men her er det ikke snakk om store summer, sier Sandmæl.

Mister retten til sykepenger

I barselpermisjonsperioden mister du retten til sykepenger. En langvarig sykdomsperiode kan derfor gå hardt utover økonomien din.

Vær forberedt

Barn er dyrt, og ulønnet barselpermisjon kan vippe økonomien din av pinnen. Derfor bør dere sjekke hvordan økonomien deres vil se ut hvis en tar ulønnet permisjon.

Kanskje må dere spare og stramme inn nå i forkant for å få råd

– Dere kommer til å ha mindre å rutte med, og da er det lurt å være forberedt på det som kommer. Kanskje må dere spare og stramme inn nå i forkant for å få råd. Sett opp et budsjett som viser hvor mye inntekt dere vil ha i perioden der en går i ulønnet barselpermisjon, og hvilke utgifter dere har, avslutter Sandmæl.

Les også