lærere

 JOBB: Eva Linn G. Skjæret startet som vikar, nå har hun fast jobb på Alta videregående skole. Foto: Alf Ove Hansen

Lærere kan spare ekstra mye på å flytte nordover. Selv om det første møtet med Alta var litt brutalt, angrer ikke adjunkt Eva Linn G. Skjæret (36) på at hun forlot Bergen.

– Første gang jeg var i Alta, tenkte jeg at her kan jeg aldri bo. Det var oktober, goldt og lite folk, sier Eva Linn G. Skjæret og ler litt av seg selv.

Hun ble nemlig med kjæresten for å finne ut av om Finnmark var noe å satse på. Han hadde vært her før, og ble begeistret.

– Han bodde med meg i Bergen i noen år, så jeg tenkte at nå får jeg gi ham sjansen tilbake. Litt eventyrlyst hadde jeg også. Og selv om førsteinntrykket av Alta ikke var bra, møtte vi mange hyggelige mennesker. Så da han kom inn på sosionomstudiet, ble jeg med.

BERGENSREGNET: Eva Linn G. Skjæret er glad i mye på Vestlandet, men savner ikke regnet i hjembyen Bergen. Nå nyter hun heller et stabilt, tørt klima i Alta. Foto: Alf Ove Hansen

1000 elever i en av landets største skoler

Åtte år, to barn, to biler, et hus, en campingvogn og to faste jobber senere er Eva Linn fremdeles i Alta. Vi møter henne på byens videregående skole. Her fikk hun først vikariat, så fast stilling som adjunkt i norsk og samfunnsfag. Mange venner sørpå har lurt på hvordan det er å jobbe på en liten bygdeskole.

– Da svarer jeg at her er det 1000 elever, så Alta videregående er faktisk en av landets største. Når jeg ellers ramser opp alle fordelene med å bo her, er det mange som blir nysgjerrige. Alle blir overrasket når jeg forteller om kulturtilbudene og butikkutvalget, samt hvor hvor liten tid i bil vi bruker. Enten det er til jobb og barnehage, eller naturen som er rett utenfor stuedøra. Gode jobbmuligheter er også et pluss.

STOR SKOLE: I Finnmark er det både små og store skoler. Alta videregående skole har 1000 elever. Foto: Alf Ove Hansen

Romslig økonomi

Det har siden 1990 vært mange økonomiske fordeler med å bo lengst nord. Det var nemlig da Stortinget vedtok å opprette en egen tiltakssone for alle kommuner i Finnmark samt sju kommuner i Nord-Troms: Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen, Karlsøy, Lyngen og Storfjord.

Du får fritak for elavgift på forbruk, lavere skatt i skatteklasse 1, nedskrivning av studielån med opptil 25.000 per år, ettergivelse av studielån for kvalifiserte lærere og bedrifter slipper arbeidsgiveravgift.

Vi har valgt å bruke penger på det vi ønsker, enten det er mat eller en campingvogn. Studielånet er også snart borte.

For Eva Linn og mannen var ikke det økonomiske det viktigste. Jobb og et godt arbeidsmiljø betydde mest.

– Når det er sagt, føler jeg at vi har det romslig økonomisk. Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg sparte på DNB-kontoen min, eller betalte dobbelt på billånet. Vi har valgt å bruke penger på det vi ønsker, enten det er mat eller en campingvogn. Studielånet er også snart borte.

BOLIG: BOLIG: Ser du etter bolig i Vardø, er det like smart å sjekke lokale Facebook-sider som Finn. Ikke alle boliger på små steder i Finnmark legges ut via megler. Foto: Alf Ove Hansen

Norges beste

Nedskriving av studielånet for alle enten de er lærere eller ei, har fått mye oppmerksomhet. Det er fremdeles en suveren ordning.

– Dette er en av landets absolutt beste privatøkonomiske ordninger. Nyutdannede kan raskt få redusert studielånet, og noen kan bli helt gjeldfrie etter noen år, sier DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Du kan få slettet ti prosent av opprinnelig lån, maksimalt 25.000 kroner per år, hvis du bor og arbeider i Finnmark eller i Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen eller Karlsøy. Slettingen skjer på etterskudd, når du har bodd og arbeidet i regionen i tolv måneder sammenhengende. Lånekassen regner deg som «bosatt» når du både har folkeregistrert adresse i regionen og faktisk bor der. Lånekassen regner deg som «yrkesaktiv» i regionen når du

  • har arbeid tilsvarende minst 50 prosent av fulltidsarbeid
  • Har fulltidsarbeid i minst seks måneder, og er registrert som arbeidssøker til fulltidsarbeid i resten av opptjeningsperioden
  • har omsorg for barn født i 2009 eller senere, eller har særlig tyngende omsorgsplikter i nærmeste familie
  • har studiepermisjon med lønn eller stipend tilsvarende minst 50 prosent av full stilling, der lønnen blir betalt av en arbeidsgiver i regionen. For flere krav, les mer her
VINTER: Er du glad i å gå på ski, kan du nyte snøen lenge både her i Hammerfest og resten av fylket. Foto: Alf Ove Hansen

Lærere? Sjekk dette!

– For lærere er det noen særlige ordninger som gjelder, så her kan det lønne seg veldig godt å lese gjennom vilkårene hos Lånekassen for ekstra nedskrivning av studielån, sier Silje Sandmæl.

Disse ordningene kommer i tillegg til de inntil 25.000 du kan få slettet. Startet du for eksempel på en grunnskolelærer- eller lektorutdanning høsten 2017 eller senere, kan du få slettet deler av studielånet ditt hvis du jobber som lærer i grunnopplæringen i en opptjeningsperiode etter studiene. De første kan få slettet gjeld i 2025.

De nye ordningene er som følger:

  • Hvis du fullfører grunnskolelærerutdanning trinn 1–7, kan du få slettet 106.000 kroner av studielånet ditt. Betingelsene er at du fullfører studiene på normert tid og at du har jobbet som lærer i minst tre av de første seks årene etter at du har fullført utdanningen.
  • Hvis du fullfører grunnskolelærerutdanning trinn 5–10, og jobber som lærer i minst tre år, kan du få slettet 51.000 kroner av studielånet ditt. Betingelsene er at du fullfører studiene på normert tid og at du har jobbet som lærer i minst de tre av de første seks årene etter du har fullført utdanningen.
  • Lektorutdanning for trinn 8–13
    Hvis du fullfører lektorutdanning trinn 8–13, og jobber som lærer i minst tre år, kan du få slettet 51.000 kroner av studielånet ditt. Betingelsene er at du fullfører studiene på normert tid og at du har jobbet som lærer i minst de tre av de første seks årene etter du har fullført utdanningen.

Les mer om dette hos Utdanningsforbundet

ARBEIDSKRAFT: For å få nok kvalifiserte lærere til Nord-Norge er det flere ekstra muligheter for avskrivning av lånet, ut over de inntil 25 000 alle kan få. Eva Linn G.Skjæret har snart null igjen av studiegjelden. Foto: Alf Ove Hansen

For deg som er lærer i Nord-Norge

Hvis du fullfører grunnskolelærer- eller lektorutdanning, og jobber som lærer i Nordland, Troms eller Finnmark i minst tre år, kan du få slettet 55.000 kroner av studielånet ditt. Du trenger ikke å ha fullført studiene på normert tid, men du må ha jobbet som lærer i minst tre av de første seks årene etter at du har fullført utdanningen.

De forskjellige ordningene kan kombineres.

– Du kan få opptil 161.000 kroner i engangsreduksjon av studiegjelden din etter tre års arbeid som lærer i Nord-Norge. Dette er i tillegg til inntil 25.000 kroner for hvert av årene du jobber i Finnmarksskolen. Det er også egne regler for sletting av gjeld for lærere med spesialisering i realfag, fremmedspråk eller samisk, sier kommunikasjonsrådgiver Benedicte Borchgrevink hos Lånekassen.

Merk at de 25.000 også er avhengig av at du har høy nok gjeld, og at du hadde høy nok gjeld ved endt utdanning. Les mer hos Lånekassen.

LÅNEKASSEN: – Du kan få opptil 161 000 kroner i engangsreduksjon av studiegjelden din etter tre års arbeid som lærer i Nord-Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Benedicte Borchgrevink hos Lånekassen. Foto: Lånekassen

Ta sjansen

Eva Linn anbefaler de som sitter på gjerdet, å ta sjansen på et år eller to.

– Her er det mulig å gjøre karriere, samtidig som du har tid og penger til å nyte fritiden. Du kan kanskje ikke forvente fast jobb med en gang. Men starter du i et vikariat, vil det åpne seg muligheter.

Etter noen år nordpå, er det nå mest glede når Eva Linn G. Skjæret snakker om Alta. Naturen har gjort et stort inntrykk.

– Da jeg fikk oppleve alle årstidene her, fikk jeg et nytt syn på Finnmark!

FISKELYKKE: Laksefiske i Altaelva er populært. Er du bosatt og skatter til kommunene Alta, Loppa eller Kautokeino, er det fordeler å hente når kortsalget for sesongen starter. Det er tillatt å ha med èn medfisker som ikke er lokal. Foto: Alf Ove Hansen

Les også