TAR DET SOM DET KOMMER: Kornelia Minsaas i DNB Ung lever i nuet og det koster. – Jeg har en tendens til å tenke at alt løser seg, sier hun. Foto: Stig B. Fiksdal.

Da Kornelia Minsaas (24) fikk se sin økonomiske profil fikk hun seg en tankevekker.

«Det ordner seg for meg», lyste det opp på skjermen til Kornelia Minsaas (24)  i @dnbung, da hun tok DNB sin test som viser hva slags økonomisk profil du har.

Jeg jo ganske worry-free

– Da jeg fikk denne profilen måtte jeg først le, men så knøt det seg til i magen, sier Kornelia.

Ifølge Kornelia var profilen hun fikk opp akkurat det hun hadde fryktet.

– Jeg er jo ganske worry-free, så den tok meg jo på kornet. Men vil jeg egentlig leve etter regelen om at «det ordner seg»? sier hun og lar spørsmålet få henge litt i luften.

Din økonomiske profil

Testen Kornelia har tatt er lansert av DNB for å gi unge en vekker rundt hvordan de håndterer sin egen økonomi. Vi er jo alle forskjellige og ved hjelp av analysebyrået Opinion har DNB kartlagt fem økonomiske arketyper som representerer unge forbrukere i dag.

De fem arketypene er:

JEG HAR FULL KONTROLL
JEG HAR EN PLAN

DET ORDNER SEG FOR MEG
PLIS IKKE SPØR
JEG SKAL ENDRE VERDEN

Hvem av de fem arketypene er du? Ta testen her

Testen skal være en vekker slik at du kan bli mer bevisst på hvordan du håndterer økonomien din. Forhåpentligvis vil dette gjøre at du blir inspirert til å ta grep for å lære mer og få mer ut av pengene du har.

UBEKYMRET: Slik ser Kornelia sin økonomiske profil ut. Kjenner du deg igjen? Finn ut av hvilken type du er her. Foto: Kornelia Minsaas.

Har en spontan økonomisk livsstil

For en liten stund tilbake gikk Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, gjennom Kornelia sin økonomi. Også kontoutskriften til Kornelia viste at hun liker å bruke penger på opplevelser og ting, framfor sparing.

Se hva Sandmæl fant i Kornelia sin kontoutskrift her

– Min økonomiske profil understreker at jeg har en spontan økonomisk livsstil. Jeg lever veldig i øyeblikket og det koster penger. Jeg har også en tendens til å tenke at alt løser seg, og at pengene jeg trenger, til for eksempel å kjøpe meg leilighet, bare skal falle ned i hendene mine, sier Kornelia.

Må begynne å tenke på framtiden

Kornelia er ikke alene om å sette boligsparingen på vent. Hele én av to unge i alderen 25-34 år sier at de angrer på at de ikke begynte å spare til bolig tidligere, viser undersøkelse gjennomført for DNB.

– Denne testen var en skikkelig tankevekker om at jeg må begynne å tenke på framtiden og kutte ned på mitt spontane pengebruk. Jeg merker jo at ønsket om en egen leilighet begynner å bli ganske sterkt, og du kan ikke få i pose og sekk, sier Kornelia.

TAR GREP: Morten i DNB Ung har også tatt testen. Her snakker han med Kornelia om hva slags grep de kan ta med egen økonomi. Se hva slags økonomisk arketype Morten ble her. Foto: Stig B. Fiksdal.

– Det er jo like koselig med filmkveld hjemme

For å klare å spare mer har Kornelia gått gjennom forbruket sitt i Min økonomi i nettbanken.

Jeg har en tennes til å kjøpe kaffe og noe digg

– Der jeg kan spare mye ved å gjøre små endringer er på småkjøp. Jeg har en tendens til å kjøpe en kaffe og noe digg når jeg er ute og farter med venninner. Det blir fort til store summer når jeg legger det sammen. Dette kan jeg løse ved å ta med meg kaffe hjemmefra og noe jeg kan spise så jeg ikke kjøper noe dyrt på rumlende mage, sier Kornelia.

Kornelia planlegger også å foreslå for venninnene at de kan gjøre mer hjemme hos hverandre, i stedet for å gå ut.

– Det er jo like koselig med filmkveld hjemme som å gå på kino. Jeg har vanskelig for å si nei til ting, og jeg vet at flere i vennegjengen også føler på det at de bruker litt mye penger på det sosiale, sier hun.

Les også