STARTER FOR SENT: De fleste begynner ikke å spare i BSU før de er inne i 20-årene, viser tall over DNB sine BSU-sparere. –  Ja, jeg er normalen, men slik trenger det ikke å være, sier Kornelia Minsaas. Foto: Morten Sandvik.

For Kornelia kom boligsparing først på agendaen da hun hadde flyttet hjemmefra. Nå ønsker hun å oppfordre andre til å ta grep tidligere.

Kornelia Minsaas er et av ansiktene til DNB Ung der hun bruker tiden sin på å løse økonomiske problemstillinger man møter på som fersk i voksenlivet. – Boligsparing er et tema som skaper hodebry for mange, sier hun.

Vanskelig å tenke langt frem i tid

Selv om boligsparing står høyt på agendaen for Kornelia i dag, kom det dessverre alt for sent, ifølge henne selv.

– Jeg tenkte på alt annet enn bolig da jeg bodde hjemme som tenåring. Det angrer jeg på i dag. Som fattig fulltidsstudent er det vanskelig å sette av store summer til sparing. Når man er ung er det vanskelig å tenke langt frem i tid, sier Kornelia.

Opprett BSU og kom i gang med boligsparingen NÅ

Fyller du opp maksimalt årlig sparebeløp på 25.000 i 2019, får du 5.000 kroner i skattefradrag 

Store summer å spare på kort tid

I dag sparer Kornelia i BSU. Men, hun kunne ønske at summen hun har spart så langt gjennom studietiden, var større.

– Det er ikke så enkelt å spare mens man er fattig student. Det tar tid når man ikke har så mye penger til overs til sparegrisen, og jeg synes det er utfordrende å fylle opp årlig BSU-beløp på 25.000 kroner. Jeg kunne ønske jeg hadde startet litt tidligere, slik at boligdrømmen var litt nærmere, sier hun.

Fort gjort at pengene forsvinner på noe annet

Kornelia har lært én ting om sparing: Nemlig at alle monner drar.

– Jeg har endelig lært hvor viktig det er at små sparebeløp settes til side, og at man hele tiden er bevisst. Små summer man sparer på å kutte ut kantinemat eller å gå på restaurant, pengegaver man får til bursdag eller jul, deler av storstipendet, samt lønn som blir til overs. Alt bør inn på BSU. Det er fort gjort at pengene forsvinner på noe annet, sier hun.

Nylig var Kornelia i banken for å finne ut av hva som må til for å  få boliglån. Sjekk ut video her

HJELPER LILLEBROREN: Kornelia snakker mye med lillebroren (16) om viktigheten av å spare til bolig. –  Jeg oppfordrer han til å sette av litt av det han tjener hver måned, forteller hun. Foto: Privat.

Kornelia er som unge flest

I dag er det dessverre alt for få unge som benytter seg av boligsparing gjennom BSU, boligsparing for unge. Kun én av tre unge DNB kunder har en aktiv BSU-konto.

– De fleste begynner ikke å spare i BSU før de er inne i 20-årene, viser tall over DNB sine BSU-sparere. Dette fører til at mange unge sitter igjen angrende når boligkjøp blir en realitet, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

De fleste begynner ikke å spare i BSU før de er inne i 20-årene

Hele én av to unge i alderen 25-34 år sier at de angrer på at de ikke begynte å spare til bolig tidligere, viser undersøkelse gjennomført for DNB.

– Det tar tid å spare opp nok egenkapital for å kunne kjøpe sin egen bolig. Skal du kjøpe en bolig til 2,5 millioner må du ha spart hele 375.000 kroner på egenhånd. Dette krever en lang sparehorisont og dedikasjon, forteller Sandmæl.

Sandmæls oppskrift til en full BSU

Ifølge Sandmæl krever det dedikasjon for å lykkes med boligsparingen. – Det gjelder å spare fast og benytte de anledningene du får til å fylle på, sier hun. Sandmæl har følgende tips til hvordan du kan lykkes:

  • Få oversikt over forbruket ditt og skrell bort unødvendig forbruk, og kutt ned der du kan.
  • Sett opp et budsjett så du vet hvor mye du kan sette av til sparing.
  • Opprett en månedlig spareavtale i BSU.
  • Får du skatteletten på 5.000 kroner bør du sette disse rett på BSU.
  • Ønsk deg BSU-penger til jul og bursdager.
  • Kan du spare mer enn 25.000 i året, kan du opprette en BSU start- konto og spare videre til samme gode rente.

Les også