MANGLET OVERSIKT: Kornelia (t.h) hadde flere lommetyver i kontoutskriften sin. – Særlig én av de kan spare henne for mye penger, sier Silje Sandmæl (f.v), forbrukerøkonom i DNB. Foto: Kornelia Minsaas.

 

– Oi, det er mye! Det tallet der svei i sjela, sier Kornelia Minsaas.

Seks av ti unge i alderen 18–33 år mener at de i stor grad har oversikt over pengebruken sin, viser en undersøkelse gjennomført for DNB.

Kornelia Minsaas (24) i DNB Ung er en av disse.

Oversikt er helt nødvendig for å få mest mulig ut av lønnsslippen

Har de unge egentlig så god oversikt som de tror? DNB Nyheter utfordret Kornelia til å være med på en uhøytidelig versjon av programmet «I lomma på Silje», som er laget av TV 3 i samarbeid med DNB. I serien går programleder og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, gjennom forbruket til fem kjendiser.

– Det er gjerne et gap mellom hvor mye penger vi tror at vi bruker, og hvor mye vi faktisk bruker. De fleste får seg en skikkelig støkk når de ser hvor de hardt tjente pengene deres forsvinner. Oversikt er helt nødvendig for å få mest mulig verdi igjen for lønnsslippen, sier Silje Sandmæl. 

Lyst på billig middag, eksamenstips eller kanskje en hund? Følg @dnbung på Instagram 

TALLENES TALE: Her forbereder Silje Sandmæl seg til å vise Kornelia hva pengene hennes går til. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Dette sier unge selv at de bruker

Kornelia tar utfordringen på strak arm og gir Sandmæl tilgang til kontoutskriften sin. Før hun får vite resultatene er Kornelia selvsikker på at hun vet hva som kommer.

Jeg liker å være sosial, dessuten er jeg glad i shopping

– Jeg føler at jeg har oversikt over hva jeg bruker penger på, og hvor mye. Jeg liker å være sosial, dessuten er jeg glad i shopping, men jeg bruker ikke så store summer, sier Kornelia.

I undersøkelsen gjennomført for DNB ble de unge bedt om å oppgi hvor mye de bruker i måneden på ulike poster. Her var det forskjeller mellom kjønnene. Menn bruker langt mer på fest og moro og mediebruk, mens kvinner bruker mer på shopping og trening.                                               

Boutgifter 

Menn: 9.541  kroner
Kvinner:   8.614 kroner

Mat og drikke
Menn: 3.901 kroner
Kvinner: 3.513 kroner

Andre dagligvarer 
Menn: 1.117 kroner
Kvinner: 909 kroner

Transport 
Menn:  1.636 Kroner
Kvinner:  1.279 kroner

Sminke og personlig pleie
Menn:  207  Kroner
Kvinner: 340 kroner

Fest og moro
Menn:  1.006 kroner
Kvinner: 780 kroner

Trening
Menn: 230  kroner
Kvinner:  320 kroner

Klær og sko 
Menn:  630 kroner
Kvinner: 705 kroner

Mediebruk (Netflix, internett.):
Menn: 553 kroner
Kvinner:  384

Sum utgifter og forbruk
Menn:  18.821 kroner
Kvinner:  16.844 kroner 

Kornelia åpner kontoutskriften

Sandmæl har gått gjennom kontoutskriften til Kornelia og tiden er inne for å vise frem resultatene. Foran Kornelia står det oppstilt fem bilder som viser hennes største pengesluk.

– Jeg vil begynne med litt ros. Du er veldig flink til å storhandle og planlegge ukens middager. Jeg ser også at du går til flere ulike butikker, noe jeg antar du gjør for å få med deg ulike tilbud, sier Sandmæl.

Kornelia nikker på hodet. Hun ser lettet ut. Men så kommer det.

– Men! Det er også en del lommetyver her, og jeg tror ikke du er klar over hvor mye disse faktisk koster deg, sier Sandmæl.

Se hva du bruker penger på i Min økonomi 

FIRE BILDER: Bildene illustrerer Kornelia sine fire største pengesluk. Kan du gjette hva de er? Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Det første pengesluket

Sandmæl steller seg ved siden av det første bildet som viser Kornelia med en mobiltelefon.

Her mener jeg du kan finne et billigere abonnement

– Vi begynner med ditt største pengesluk: mobiltelefonen, sier Sandmæl.

Kornelia ler nervøst. – Ja, jeg kjøpte den på nedbetaling med et dyrt abonnement. Også bruker jeg så mye data, så jeg kjøper ofte ekstra data, sier hun.

– Ja, bare på abonnementet bruker du 7.500 kroner i året, og det er uten de ekstra datapakkene. Her mener jeg at du kan finne et billigere abonnement og bruke mer wi-fi, sier Sandmæl.

Ifølge Sandmæl kan Kornelia spare 4.000 kroner i året på mobiltelefon.

Følg Kornelia på @dnbung på Instagram

– Jeg har FOMO

På de to neste postene kommer uteliv.

Hvor mye tror du at du bruker her, Kornelia? spør Sandmæl.

– 6.000 kroner, svarer Kornelia.

Jeg husker jo ikke hva alle de pengene har gått til engang

– Den summen kan du doble: 12.000 kroner, sier Sandmæl.

Kornelia blir overrasket.  – Jeg har FOMO, jeg føler at jeg må være med på alt. Men, ja, jeg husker jo ikke hva alle de pengene har gått til engang. Da er det jo bedre å prioritere det som gir langvarige minner, sier Kornelia.

Kornelia drømmer om å reise til Sør-Amerika og være borte i et par måneder. Det ser ut til å gå opp for henne at det ikke blir mulig å være med på alt her hjemme og samtidig skulle realisere reisedrømmen.

På uteliv mener Sandmæl at Kornelia kan kutte forbruket i to og spare 6.000 kroner i året.

MOTIVERT: Morten Sandvik (27), i DNB Ung, fikk kontoutskriften sin gjennomgått av Silje Sandmæl, før Kornelia. Her forteller han Kornelia hvor motivert han ble til å snu om, både på livsstilen sin og pengebruken. Les hva Morten sløste mest på her. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

13.000 kroner på kafé og restaurant

Kornelia sin elsk for å være med på alt gjelder ikke bare uteliv, hun bruker også en del penger på å spise ute og dra på kafé.

– Nei, her synes jeg selv at jeg bruker lite. Jeg tror det er sånn 5.000 kroner i året, sier Kornelia.

Hæ? Det hadde jeg ikke trodd

– Her er ikke kontoutskriften din enig med deg. Du bruker faktisk 13.000 kroner i året på dette, sier Sandmæl.

Kornelia holder seg for munnen og blir tydelig overrasket. – Hæ? Det hadde jeg ikke trodd!

– Det er særlig de små summene på kafé som spiser av kontoen din. De virker små og uskyldige når du drar kortet, men så blir det til store summer når du legger dem sammen. Her kan jo du og venninnene dine bli flinkere til å lage middag og drikke kaffe hjemme hos hverandre. Også kan du ta med matpakke og kaffe når du skal ut, for jeg ser at store summer går til kafeen på skolen din, sier Sandmæl.

Sandmæl mener at med disse grepene kan spare Kornelia for 6.500 kroner i året, og da har hun fortsatt 6.500 kroner å bruke på restaurant og kafé.

Det aller største pengesluket  

Sandmæl beveger seg til siste bildet der Kornelia tar et bilde av seg selv mens hun prøver på klær i butikken.

– Jeg ser et mønster der kafébesøk ofte blir etterfulgt av shopping, sier Sandmæl.

Du bruker 36.000 kroner

– Ja, det har hendt. Det er jo mye fint i vinduene, så jeg går inn for å titte. Deretter ender jeg ofte opp med å kjøpe noe, sier Kornelia

Hvor mye tror du at du bruker på shopping i året? spør Sandmæl.

– 10.000 kroner? kommer det fra Kornelia. Det virker som hun runder opp.

– Du bruker 36.000 kroner, svarer Sandmæl.

Kornelia tar et skritt bakover. – Oi, det er mye! Dette må ikke mamma få med seg. Det tallet der svei i sjela, sier hun.

STOR SUM: Ifølge Sandmæl kan Kornelia spare hele 41.500 kroner i året hvis hun skaffer seg et billigere mobilabonnement og kutter ned på shopping, uteliv, restauranter og cafeer. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Masse leopardtopper i skapet – som hun aldri bruker

Kornelia forteller om hva hun mener er grunnen til at hun bruker så mye på shopping.

– Jeg er veldig flink til å belønne meg selv med klær. Det gir en god følelse av å ha noe nytt og fint, men jeg vet jo at mye av det jeg kjøper er unødvendig, sier Kornelia.

Jeg mener du kan klare å kutte 25.000 i året på shopping

Silje peker bort på bildet av Kornelia som er på vei inn i prøverommet. På bildet holder Kornelia i noen klær med leopardmønster.

Kornelia bryter ut i latter. – Haha, ja! Nå har jeg masse klær med leopardmønster i skapet som jeg aldri bruker, sier hun.

Sandmæl foreslår at Kornelia gjennomfører en øvelse hver gang hun har lyst på noe.

– Ikke kjøp der og da, men vent i tre dager og se om du fortsatt tenker at det er noe du bare MÅ ha. Jeg mener du kan klare å kutte ned med 25.000 kroner i året på shopping. Da har du fortsatt en del penger å shoppe for, sier Sandmæl.

Kan spare 41.500 kroner

Ut ifra Sandmæl sine beregninger kan Kornelia spare hele 41.500 kroner på et år. Men, da må hun bli tøffere på prioriteringene sine.

Jeg ser jo at jeg kan få mer verdi og glede ut av pengene mine

– Du kan fortsatt kose deg, men ikke så mye som du har gjort. Du må prioritere det som gir deg mest verdi, sier Sandmæl.

Kornelia nikker. – Jeg ser jo at det jeg kan få mer verdi og glede ut av pengene mine. Å kjøpe leilighet og å reise til Sør Amerika står øverst på ønskelisten, og det skal jeg få til, avslutter hun.

Les også