POSITIV: – Jeg har bare positive erfaringer med å kjøpe brukt. Du sparer både miljø og penger, samtidig som du gleder noen, sier June Steinnes. Foto: Privat.

I fjor byttet familien Steinnes ut nye gaver med brukte. – Barna var overaskende positive, sier trebarnsmoren.

Nordmenn tar gjerne imot brukte julegaver, men å gi kvier vi oss for, viser ny undersøkelse gjennomført av Opinionen for Finn.no.

Folk med god selvfølelse

Åtte av ti sier at de er nøytrale eller positive til å få brukte julegaver. Dette er en økning fra syv av ti som svarte det samme i fjor.

Selv om vi blir stadig mer positive til å få brukt til jul er vi mer negative til å gi. Kun 24 prosent er positive til å gi noe brukt i julegave, mens 33 prosent er negative.

– Jeg tror folk med god selvfølelse, uavhengig av statussymboler, vil være mer positive til å gi brukt i gave, sier sosiolog Anita Fevang.

Positiv læring for barna  

GJENBRUK AV JULEGAVER: Gleden over brukte julegaver var stor hos barna til June Steinnes. Foto: Privat

Trebarnsmor, June Steinnes (30) fra Finnøy utenfor Stavanger, har lenge vært opptatt av gjenbruk.

– Jeg handler mye brukt til barna i løpet av året. I fjor tenkte jeg «Hvorfor ikke gjøre det samme med julegavene?». Jeg kjøpte nesten bare brukte julegaver til egne barn og tante-barn, forteller hun.

June var litt usikker på hvordan barna ville reagere, og ble nesten litt overrasket over hvor positive de var når de pakket opp brukte ting.

– De fikk fine leker og mer leker for pengene, og gleden var stor. Jeg tror det er positivt for barna å lære at ikke alt må være nytt og fancy, sier hun.

Les også: Familien Jerejian gir bare én gave hver

Spurte om å få brukt, men fikk nytt

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, tror at frykten for andres forventninger og oppfatning av oss er det som stopper oss fra å gi brukt i gave.

– Når sønnen min hadde bursdag, sendte vi ut invitasjoner der det stod at han ønsket seg brukte gaver. Vi satte også en beløpsgrense på femti kroner. Likevel fikk vi nye gaver som sikkert kostet hundre kroner, sier hun.

Ifølge Sandmæl blir det en ond sirkel der flere av oss ønsker å slanke gavehaugen, men kun et fåtall tar grep.

– Stadig flere sier at de ønsker seg en jul uten gaver, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. Nært halvparten av oss sier dette. På den andre siden skal vi bruke enda mer på årets julegaver, sammenlignet med tidligere, sier hun.

Gi en gave for fremtiden. Sjekk ut fond i gave 

Har snakket med de rundt

Ifølge Sandmæl bør man snakke med de rundt seg om gavehaugen.

Endte med at vi ikke skal gi gave til hverandre

– Hvis du ønsker å dempe gavefokuset bør du snakke med de du skal kjøpe til og som skal kjøpe til deg og dine. Kanskje kan dere droppe noen av gavene, trenger for eksempel barna dine å få gave fra vennene dine? Hver ekstra gave tar bort fokuset og gleden rundt den første. Sett også et maksbeløp, men uten at det er en nedre grense, sier hun.

June er enig med Sandmæl. Selv har hun snakket med sine fire søsken.

– Det endte med at vi ikke skal gi gave til hverandre lenger, men heller fokusere på barna. Det er ikke noe vits å gi til noen som har alt de trenger og ikke ønsker seg noe, sier hun.

 

Les også