Selv om julaften blir stadig færre timer unna, trenger ikke gode råd å være dyre. Her er Siljes tips til julegavene du fikser i aller siste liten.

– Julegavehandling i siste liten kan bli både dyrt og stressende, så har du ikke fått julegavene i hus nå som julefeiringen nærmer seg, gjelder det det å tenke smart, sier forbrukerøkonm Silje Sandmæl.
Tre av ti har panikkhandlet julegaver, viser en undersøkelse Ipsos har gjort for DNB.

Mange bruker mer penger i panikk

– Å kjøpe julegaver i panikk, fører ofte til at man handler for mer enn man burde eller har lyst til, sier hun.
Selv om en snev av panikk er i anmarsj og du mangler plan for de siste julegavene, råder forbrukerøkonomen deg til å likevel ta deg tid til å lage en plan og tenke kreativt.
– Det er viktig at du ikke bruker mer penger enn du har. Tenk deg godt om hva dine kjære kan ønske seg. Det er mange muligheter for gaver som kjøpes i siste liten, og det trenger slett ikke koste en formue, sier Sandmæl.
Noe spiselig til den matglade, som en ny og spennende ingrediens? Eller hva med en opplevelse som gir mottakeren en pust i bakken, eller kanskje noe dere kan gjøre sammen, som et kurs? Mulighetene er mange.

Gaver som kan fikses hjemmefra

– Selv i siste liten kan du sørge for omtenksomme gaver som faller i smak hos mottakeren. Mange gaver kan du også sette i stand hjemmefra. Opplevelser for eksempel, kan bestilles på nettet eller rett og slett bare planlegges. Så kan du lage et hjemmelaget kort eller noe annet hyggelig for å formidle gaven, råder Sandmæl.
Og skal du til pers i butikkene sammen med de mange andre som har utsatt julegavehandlingen til siste liten, råder Sandmæl deg til å legge en plan før du drar hjemmefra.
– Skriv en gaveliste over hvem du skal kjøpe til, og hva du skal kjøpe til dem. Lag en plan før du går ut om hvor du skal handle disse. Kanskje kan du planlegge slik at butikkene ligger relativt nær hverandre? Det kan du spare mye tid og penger på, sier hun

 

Tips til gaver du skaffer i siste liten

EN OPPLEVELSE: Her er det bare fantasien og mottakerens ønsker som setter grenser. Selv om du ikke har all verdens med tid, er det mye du kan sette sammen og planlegge her. Eksempler er billetter til noe kulturelt som kino, teater eller en konsert, en ferietur, en tur til fjells, en middag rundt bålet, en aktivitet familien kan gjøre sammen som en tur til aktivitetspark. Hvis du bestiller noe av dette, får du naturlig nok ikke billettene i posten til jul. Da kan du heller lage et koselig kort eller noe annet som minner om gaven og legge det under juletreet.

NOE SPISELIG: Til den matglade er det også mange muligheter. Hva med et spennende krydder, god matolje eller noe annet du forestiller deg at personen vil sette pris på. En annen mulighet er såkalt «kakemiks» på boks. Da blander du sammen ingredienser til for eksempel kake eller kjeks og har disse på en pen glasskrukke. Knyt et pent bånd rundt, og vips har du en hyggelig, hjemmelaget julegave. Og kanskje har du allerede bakt noen deilige småkaker du kunne gitt bort?

ABONNEMENT: Avisabonnement, musikkstrømming, strømmetjenester for film og serier og abonnement blader er også velkomne gaver som blir brukt gjennom hele året – og som minner mottakeren om deg. Dette er ting som hele familien kan gå nytte av  – og som kan deles på flere.

MEDLEMSKAP: Her er det mye forskjellig å velge mellom, men er personen glad i en fjelltur, kan for eksempel et medlemskap i Den Norske Turistforeningen eller en skiforening være noe? Eller hva med årskort til et museum eller liknende?

PLANLEGG BUTIKKHANDLINGEN: Hvis du skal handle gavene i butikk, er det lurt å legge en plan på forhånd før du tar turen ut i butikkene. Skriv en gaveliste over hvem du skal kjøpe til og hva du skal kjøpe til dem FØR du drar på butikken. Lag en plan for hvilke butikker du skal innom når, slik at du sparer tid og stress.

RING PÅ FORHÅND: Hvis du allerede vet hva du vil ha, og du tror det kan være en sjanse for at det er utsolgt, kan du ringe butikken på forhånd. Hvis det er en kjede, sjekker de hvilke butikker som har varen inne.

VELDEDIGE FORMÅL: Å vite at julegaven deres har hjulpet andre i nød, er det mange som setter pris på. Ulike organisasjoner tilbyr mange muligheter for å gi en julegave som gleder andre. Du rekker ikke å få noe «bevis» på det i posten, så kanskje kan du lage dette selv? For eksempel gi et hyggelig kort som viser hva du har gitt i gave på vegne av mottageren.

GAVEKORT: På en hårklipp eller kanskje på et kjøpesenter eller en butikk du vet mottageren liker?

GAVER FOR FREMTIDEN: En spareavtale til poden, drahjelp til pensjonssparingen til en du har kjær, penger på BSU-kontoen eller boligsparekonto er eksempler på fornuftige gaver som monner i fremtiden.

PERSONLIGE TJENESTER: Noen ganger er de beste gavene gratis. Hva med klippekort på snømåking, barnepass eller andre praktiske tjenester?

KURS: Et kurs for mottageren – og kanskje deg også – kan være en spennende og hyggelig aktivitet i det nye året. Matlaging, klatrekurs – eller kanskje noe helt annet? Valget er ditt – det er bare å ta fantasien til hjelp!

Les også