foreldre sparing bsu barn

Kun 25 prosent av norske foreldre sparer til barna. Det er et tall som burde vært høyere.

DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl spurte sine lesere på Facebook-siden sin om hvordan de sparte til barna. Utgangspunktet var en sak som handlet om at vi voksne må bli flinkere til å hjelpe barna med boligsparing.

Mange av leserne sparte ikke til barna sine, og det av flere grunner. Noen hadde ikke råd til det, og synes det var urettferdig at enkelte foreldre hadde så god økonomi at de kunne sette av hele barnetrygden på en sparekonto til barna.

Andre sparte ikke til barna fordi de mente det var det samme som å sy puter under armene deres.

Ja, norske foreldre sparer

Men noen foreldre klarer det så mange av oss bare tenker vi burde gjøre. Vi tok en prat med to foreldre for å høre hvordan norske foreldre sparer. norske foreldre sparer bsu start

Ingrid Lindquist (bildet) jobber i offentlig forvaltning og bor i Sør-Trøndelag sammen med sin toårige datter. Hun var tidligere ute enn de fleste av oss til å sette i gang sparingen for barnet sitt. Hun sparer i Barnas boligkonto og Barnas sparekonto i DNB. Barna boligkonto er nettopp blitt relansert som BSU Start.

– Jeg opprettet disse sparekontoene omtrent dagen etter at hun fikk personnummer. Vi ønsket å starte tidlig. Man vet ikke hva fremtiden bringer, derfor ønsket vi at hun skulle ha noe økonomisk sikkerhet, før hun har mulighet å tenke på det selv.

Ingrid forteller at hun og faren setter inn 250 kroner hver på en boligsparekonto.

– Den er genial med høyere rente enn vanlig sparekonto, så her ser man pengene vokse.

Vi ønsket at hun skulle ha noe økonomisk sikkerhet, før hun har mulighet å tenke på det selv

– Jeg setter også av 500 kroner på en annen sparekonto til henne, hvor jeg i tillegg setter inn gaver fra familie og venner. Her hender det også at jeg slenger inn en femtilapp om jeg har droppa kaféturen en uke. Alle monner drar.

Ingrid forteller at det godt kan være at de vil endrer summene de sparer til datteren over tid. Akkurat nå, er det dét de har mulighet til å spare, sier hun. Og målet er å fortsette til hun er 18 år.

– Rentene skattes på meg og inflasjon er ikke tatt med, men utifra det vi har spart til nå så antar jeg at hun ved attenårsalderen har rundt 350.000 kroner tilsammen, hvorav 150.000 er fra Boligkonto, sier Ingrid, som avslutter med følgende oppfordring:

– Jeg prøvde vel å få frem at man kan starte sparing med små summer eller store, alt ettersom hva man har mulighet til.

Slik sparer hun til seks barn

Linda Bremseth (bildet) jobber som personlig assistent og er distributør i IT Works, og bor også i Sør-Trøndelag, nærmere bestemt Haltdalen. Hun har fire egne barn på ett, fem, ti og 12 år, samt to stebarn på seks og syv. Og ja, hun sparer til alle seks. norske foreldre sparer bsu start

– Jeg har automatisk trekk i lønna hver måned, der 100 kroner går inn på konto til hver av de seks barna. Ellers så får de to største barna på 10 og tolv år ukelønn på 100 kroner hver. De får bruke 50 kroner og spare 50 kroner. Hvis vi har kontanter i lommeboka eller panter flasker, så går de på sparebøssene til barna.

Linda forteller at grunnen til at hun sparer, er for at de seks barna skal kunne ta førerkort og for å «hjelpe dem på veien inn i voksenlivet med bolig og sånt».

– Jeg har ikke spart like mye til alle, men de er flinke til å spare selv fra bursdagspenger og penger de får til jul.

Ja, noen norske foreldre sparer, men det gjør tydeligvis noen av barna deres også.

Vil du boligspare til barna dine fra tidlig alder? BSU Start er en helt ny sparekonto som du kan opprette da barnet blir født.

 • BSU Start er en sparekonto for barn, ungdom og unge voksne mellom 0-34 år
 • Det er kun foreldre/verger eller kunden selv som kan opprette produktet i barnets navn*
 • Penger spart i BSU Start er forbeholdt boligformål
 • Med BSU Start vil du alltid få bankens beste rente, p.t er denne på 3,2 %
 • BSU Start er en tilleggskonto for sparing til bolig, du trenger ikke å opprette vanlig BSU hos oss
 • Det ligger ingen skattefordeler i produktet slik det gjør i BSU
 • Du kan maks spare 25.000 kr i året, totalt 400.000 kr før fylte 34 år
 • Sparebeløpet kommer i tillegg til de 300 000 kronene det er mulig å spare i vanlig BSU.
 • Pengene i BSU Start kan gebyrfritt flyttes til BSU med skattefordel dersom en BSU-konto åpnes i DNB.
 • Ved uttak som ikke er til boligformål må du betale et gebyr på 2 % av uttakbeløpet. Det gjelder ikke hvis du tar ut pengene og avslutter kontoen.
 • Kontoeier (barnet) vil disponere kontoen selv ved fylte 18 år
 • BSU Start kan kun opprettes én gang, avsluttes kontoen kan kontoeier ikke opprette ny BSU Start-konto

 *For å kunne åpne en BSU Start-konto i vår nettbank må begge foreldre/verger være kunder i DNB og barnet må ha en konto her fra tidligere.

BSU Start er her!

 

Les også