I år planlegger 36 prosent av nordmenn å bruke feriepengene på nettopp ferie. Med litt planlegging kan du realisere mer enn bare feriedrømmen når feriepengene tikker inn på bankkontoen.

– Feriepengene kommer i disse dager, og vi kan vente oss en kraftig boost av privatøkonomien. At ferie topper listen i år, skyldes nok at vi har en litt romsligere økonomi i år enn i fjor. I tillegg var nordmenn mer usikre på egen økonomiske fremtid i fjor enn vi er i år, sier finansrådgiver i DNB, Hanna Folkvord

Denne appen gjør det enklere å spare

Ekspertens råd er klart: legg en plan

-Ikke la feriepengene forsvinne inn i daglig forbruk og impulsive kjøp. Feriepengene er en gyllen mulighet til å realisere det du drømmer om, men hele 22 prosent vet ikke hva de skal bruke feriepengene sine på, sier Folkvord.

-Både feriepengene og skattepengene kan være billetten du trenger for å realisere det du går og drømmer om. De unge som enda ikke har kommet inn i boligmarkedet kan fylle opp BSU-kontoen, er du midt i livet kan det være startskuddet til sparingen til å pusse opp eller kjøpe båten du har siklet på. Hvis du ikke trenger pengene i nærmeste fremtid kan du la de vokse i aksjefond slik at du kan nyte pensjonisttilværelse uten økonomiske bekymringer.

Hele 22 prosent vet ikke hva de skal bruke feriepengene sine på

Feriepengene kommer sammen med lønnen, normalt i mai eller juni. Mange lurer imidlertid på hvorfor selve lønnen blir mindre i sommermånedene.

-Grunnen er fordi du trekkes for årets ferie. Flere stiller også spørsmålet om feriepengene er skattefrie. Det er de ikke, men de er fritatt for forskuddstrekk og til gjengjeld blir du trukket litt mer skatt resten av året, bortsett fra i desember.

– Man kan gjerne kalle feriepenger tvangssparing, men hadde ikke feriepengene blitt spart opp for oss er jeg redd flere ikke ville hatt råd til å ta ferie, sier Folkvord.

Flere ønsker å spare

– I år ser vi at sparing gjør et hopp fra i fjor. I år er det 16 prosent som skal spare feriepengene, mot 10 prosent i fjor. Dette tror jeg skyldes at nordmenn har fått øynene opp for sparing. Vi ser at stadig flere tegner spareavtaler hos oss, særlig de unge, sier Folkvord.

Bruk den ekstra boosten til å kickstarte sparingen

– For folk flest tror jeg feriepengene representerer en vitaminsprøyte i privatøkonomien. Men her er det fort gjort å bli blendet av å føle seg litt «smårik». Derfor er det viktig å legge en plan og tenke gjennom hvor mye du kan ta deg råd til å bruke på ferie og hvor mye du skal spare.

Last ned: Denne appen gjør det enklere å spare

– Det gjelder å sette seg konkrete mål slik at du blir motivert. Det er ikke sikkert at du skal la alle sparepengene gå til samme formål, her kan du spre pengene slik du ønsker. Kanskje skal noe gå til pensjonssparing, noe til neste års ferie og annet for å bygge opp en økonomisk buffer.

 

Les også