EN GAMMEL DUK: Et av Ingrid sine mest populære innlegg på Instagram, er av at hun har sydd en topp ut av en gammelt gul duk. Foto: Skjermdump.

 

– Om fem år håper jeg reparasjon og redesign er en selvfølge fremfor å kjøpe seg nye plagg, sier Ingrid Bergtun, som står bak Instagramkontoen @ingridbergtunsyr.

Redesign er i vinden, og en som har kastet seg på trenden er Ingrid Bergtun (28) fra Sandefjord. For Ingrid kom voksenlivet litt brått på når hun startet i jobben som lærer etter endt utdanning, og hun savnet noe å gjøre på kveldene utenom å se på serier.

Jeg ble overrasket over hvor enkelt det var

– Jeg trengte en hobby og fant ut av at jeg ønsket å teste ut sying. Jeg ble fort hekta og veldig overrasket over hvor enkelt det var å sy mine egne klær, forteller Ingrid.

SCRUNCHIE: – Min favoritt å sy av rester er scrunchies. Det er veldig enkelt, sier Ingrid. Her har hun laget en ut av en gammel skjorte. Se hvordan du gjør det. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Fra hobby til Instagram

Det tok ikke lang tid før Ingrids kjærlighet for sying ble lagt merke til. Det hele startet da hun deltok i et symesterskap i 2017, og i den anledning begynte å dele oppskrifter og tips under navnet @ingridbergtunsyr på Instagram.

Kunne bli noe mer enn en hobby

– Jeg fikk god respons på innleggene, så da tenkte jeg at dette kunne bli noe mer enn en hobby. Så begynte forespørslene å komme inn om kurs og foredrag, og bedrifter som ville samarbeide om sponset innhold, sier hun.

I fjor bestemte Ingrid seg for å satse alt på syingen og sa opp jobben. Nå livnærer hun seg på å lage inspirerende innhold på Instagram og YouTube. Drømmen hennes er å skrive en bok for å inspirere enda flere til å finne fram symaskinen og lage klær av gamle tekstiler.

KONSENTRERT: Morten i @dnbung fikk bryne seg på symaskinen når Ingrid skulle lære han å fikse et ødelagt beltefeste. Se video her. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Samarbeider ikke med hvem som helst

Når Ingrid bestemte seg for å satse på sosiale medier bestemte hun seg for tre nøkkelord som beskriver profilen hennes: Kreativitet, bærekraft og søm.

Det er jo bærekraftig og bra for lommeboka

– Målet med innholdet jeg lager er at andre skal lære og bli inspirert til å reparere eller lage egne plagg. Om fem år håper jeg at reparasjon og redesign er en selvfølge fremfor å kjøpe nye plagg. Det er jo både bærekraftig og bra for lommeboka, forteller Ingrid.

Instagramkontoen til Ingrid får stadig flere følgere, og med dette følger det mange som vil samarbeide. Her har Ingrid tatt et standpunkt om å være streng med hvem hun slipper inn.

– Jeg sier kun «ja» til samarbeid som fronter det samme som meg, altså kreativitet, bærekraft og søm. Jeg ønsker å være et positivt forbilde, sier hun.

SY DIN EGEN ULLGENSER: – Denne genseren sydde jeg for første gang bare noen uker etter at jeg startet med å sy, sier Ingrid. Se hvordan du gjør det her. Foto: Skjermdump.

Kjøpte symaskin på loppemarked

Ingrid er opptatt av at det hun legger ut på kontoen sin er enkelt å lage og ikke minst, billig.

Du lærer masse underveis

– Min første symaskin kjøpte farmor til meg på loppemarked, og den kostet 200 kroner og funket som en drøm. Jeg er opptatt av at du skal kunne sy ut ifra ting du har liggende hjemme, eller som du kan kjøpe brukt. Det kan være gamle duker, sengesett eller gardiner, sier hun.

Hva er ditt tips til andre som vil teste ut sying eller redesign?

– Start med å lage et plagg du har skikkelig lyst til å gå med. Det er ikke så vanskelig som du tror, og du lærer masse underveis, sier Ingrid.

Her har Ingrid laget et skjørt og en topp ut ifra en duk

Les også