DELER ERFARINGER: Morten Sandvik (27) og Kornelia Minsaas (24) bruker Instagram til å dele tips og finne svar på det du lurer på som fersk i voksenlivet. Følg dem her. Følg dem på @dnbung her. Foto: Stig B. Fiksdal.

– Jeg skjønte fort at jeg hadde mange uvaner fra livet hjemme hos mamma og pappa som jeg måtte kvitte meg med, sier Kornelia (24).

Det er ikke bare enkelt å leve på studentbudsjett, og da må det spares inn der spares kan. Og noen ganger må det en lærepenge til for å få økonomien på riktig spor.

Da jeg fikk storstipendet hadde jeg aldri hatt så mye penger før

Kornelia Minsaas, ambassadør i @dnbung, husker fortsatt den vonde følelsen da hun åpnet mobilbanken og så at kontoen var tom rett etter studiestart.

– Det er et sjokk når man finner ut av hvor dyrt det er så klare seg på egenhånd. Da jeg fikk storstipendet hadde jeg aldri hatt så mye penger før og jeg tenkte ikke over hva jeg brukte de på. Jeg skjønte fort at jeg hadde mange uvaner fra livet hjemme hos mamma og pappa som jeg måtte kvitte meg med, sier Kornelia Minsaas, ambassadør i @dnbung.

Bli rå på sparing! Ta sparetesten og få sparetips tilpasset din profil 

SPAR DER DU KAN: – Det er mange rabatter for deg som student. Sjekk for eksempel ut Studenttorget.no! Studentbeviset gir for eksempel ikke bare rabatt på kollektiv, men også lege, forteller Kornelia. Foto: Stig B. Fiksdal.

Dette bruker studenter pengene sine på

I snitt sier studenter at de bruker 10.396 kroner i måneden, viser undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB. Dette er 2.131 kroner mer enn utbetalingen fra Lånekassen som er på 8.265 kroner. I tillegg kommer storstipendet i august og januar som er på 22.040 kroner.

Dette bruker studenter penger på i snitt i måneden:

Boutgifter: 5.550

Mat og drikke: 2.203

Andre dagligvarer: 410

Transport: 457

Sminke og personlig pleie: 160

Fest og moro: 520

Trening: 221

Klær og sko: 297

Mediebruk (mobiltelefon og tjenester som Netflix): 158

Småkjøp (brus, kaffe etc.): 420

Lærer mens man går

– For min del har det vært umulig å overleve på Lånekassen alene, så jeg har alltid jobbet ved siden av og prøvd å spare inn der jeg kan, forteller Morten Sandvik (27), ambassadør i @dnbung.  

Jeg fant to utrolig fete dresser på Fretex

Sammen med sin makker Kornelia har Morten brukt det siste året på å finne ut av hvordan man kan kutte ned på forbruket og spare mer som student.

– Vi har testet ut flere tiltak for å spare inn og min favoritt var når vi skulle finne billig festantrekk. Jeg fant to fete dresser på Fretex til en billig penge og Kornelia hadde lånekveld hos søsteren sin, forteller Morten.

Les også: Slik sparer studenten Karen store summer på mat 

VEGGIS I EN UKE: Er det billigere å spise mindre kjøtt? Sjekk ut når Morten og Kornelia testet ut en uke på vegetarkost. Foto: Stig B. Fiksdal.

Morten og Kornelia sine beste tips for å spare penger

Dropp nye pensumbøker

I snitt brukte studenter 3.126 kroner på skolebøker i året i 2016, ifølge en undersøkelse fra Bookboon.com. På noen studier kan prislappen komme på over 6.000 kroner! Her er det altså mye å spare.

– Siden jeg gikk på den smellen med å hamstre inn nye og dyre pensumbøker på førsteåret har jeg aldri gått i den fella igjen. Mine triks er å låne på biblioteket, kjøpe på nettet eller å kjøpe av noen på studiestedet. Mange studiesteder har oppslagstavler eller egne grupper på Facebook der man kan kjøpe og selge, forteller Kornelia.

Det er ofte stor kamp om bøkene på biblioteket så her gjelder det å være tidlig ute!

Spar inn på regningbunken

Det er fort gjort at det blir kluss i regningbunken. Her har Morten funnet et system for å unngå inkasso og ekstra gebyrer.

– Jeg er ikke så veldig strukturert av meg så det har blitt en del penger opp gjennom årene til papirfaktura og inkassovarsler. Så bestemte jeg meg for at nok er nok og gjorde om alle regninger til efaktura og avtalegiro. Jeg trodde det var mye jobb, men det tok seriøst null tid. Penger spart, sier Morten.

Les mer om avtalegiro og efaktura her

Kunnskap er makt

I oversikten over hva studenter bruker penger på kommer det blant annet frem at de i snitt bruker 420 kroner i måneden på småkjøp som brus og kaffe. Dette er over 5.000 kroner i året.

– Småkjøp og impulsive kjøp er penger ut som du egentlig ikke merker, men som blir store summer når du legger det sammen. Jeg anbefaler alle å gå gjennom forbruket sitt og sjekke hva pengene dine faktisk går til. Da vil du nok få deg en ubehagelig overraskelse, men bare tenk hva annet du kan få ut av de summene du kan spare, sier Morten.

– De fleste nettbanker har en funksjon som sorterer forbruket ditt for deg, så går det fort å få oversikt. Etter at du har gjort dette bør du sette opp et budsjett med alle de faste utgiftene dine og bestemme deg for hvor mye du skal bruke på resten, sier Kornelia.

– SERIØST?! Kornelia var overbevist om at hun visste hva hun brukte penger på og hvor mye. Det var før hun gikk inn i nettbanken og sjekket. – Jeg hadde aldri trodd at jeg brukte så store summer på ting jeg ikke engang husker, sier hun. Foto: Stig B. Fiksdal.

Spar miljøet og lommeboka

– Å kjøpe nytt koster både for lommeboken og miljøet. Før sommerferien hadde jeg en byttekveld med venninner og fikk utrolig mye fint til sommergarderoben som de hadde gått lei av. Nå skal jeg innrede i min nye leilighet og da tenker jeg å bruke Finn.no, forteller Kornelia.

– For min del har det vært litt vanskelig å få med gutta på byttekveld så Fretex har blitt min nye favorittbutikk. Der har de utrolig mye kult til en billig penge. Jeg kjøpte også årets julegave til mamma på finn.no og det var en stor hit, sier Morten.

Selg unna ting du ikke bruker

Ofte har man mye liggende rundt som har gått i glemmeboka. Selv har jeg hatt flere ryddesjauer og fått solgt unna masse. Det går også an å høre med foreldre om de vil la deg selge unna ting de ikke bruker lenger og som bare tar opp plass. De blir nok bare glade for at noen rydder det bort.

– Det er ikke noe poeng at ting ligger å støver bort,  så hva med å tjene penger på det du ikke bruker lenger? Gå gjennom skapet ditt, selg unna, så får du mer plass og mer penger i lomma, sier Morten.

LÆR NOE NYTT: Nylig hadde Morten og Kornelia besøk av @Ingridbergtunsyr for å lære hvordan man kan sy om gammelt til noe nytt og reparerer ødelagte klær. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

 

Test ut To Good To Go

– Jeg ble helt frelst av denne appen! Den er perfekt for studenter som vil spare inn penger på mat. I To Good To Go appen finner du overskuddsmat fra restauranter, bakerier, kiosker, hoteller og matbutikker. Alt jeg har spist derfra har vært veldig godt og utrolig billig, sier Kornelia.

Spar uten at du merker det

– Jeg synes sparing er utfordrende, fordi jeg alltid har lyst til å være med på alt. Derfor har jeg funnet meg noen løsninger som sparer for meg. Jeg sparer for eksempel hver gang jeg trekker kortet og betaler en regning. I det siste har jeg også hatt som mål å ha shoppestopp så da sparer jeg hver gang jeg klarer å la være å kjøpe noe jeg vanligvis ville kjøpt, sier Kornelia.

Last ned appen Spare og få hjelp til å lykkes med sparingen din 

– Når det gjelder boligsparing synes jeg det er best å ha et fast trekk i måneden. Det trenger ikke å være så store summer også setter jeg heller over litt ekstra når jeg får det, avslutter hun.

Les også