Lyst til å få mest mulig ut av feriepengene? Her er destinasjonene du bør dra til.

Nordmenn planlegger å svi av drøyt 44 milliarder kroner på årets ferie, viser ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB. Årets feriebudsjett ligger på 18.702 kroner i snitt, som er rundt 2700 kroner mindre enn i fjor.

I følge undersøkelsen skal halvparten av oss tilbringe noe av ferien i Norge mens to av fem skal utenlands. Det er en betydelig økning i andelen som enten skal feriere «bare» i utlandet og i andelen som skal være hjemme i sommerferien.

– At vi skal bruke 14,5 prosent mindre på årets ferie overrasker meg ikke. Vi er inne i en usikker periode økonomisk som gjør at mange holder mer igjen på pengebruken, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Ser man på valutakursene nå sammenlignet med for ett år siden, har kronen svekket seg betraktelig mot visse valutaer i en rekke land.

For eksempel har kursen på Japanske Yen og Kroatiske Kuna steget til nivåer som ligger henholdsvis 20 og 11 prosent høyere enn i fjor. Også euro er langt dyrere enn for et år siden, mens kronekursen er sterkere mot andre valutaer som for eksempel Tyrkia, Brasil, Mexico og Sør-Afrika.

– Det kan være verdt å tenke på hvor du kan få mest for feriepengene. Bruk heller litt mer på flybilletten og reis til et «billig» land, så kan du kose deg og slippe å måtte snu på hver krone, sier Sandmæl.

Typiske land hvor du får mer for pengene er Makedonia og østeuropeiske land som Polen og Bulgaria. Her er prisene 60 prosent lavere sammenlignet med Norge.

– Men, pass på. Når det er billigere enn hjemme kan man fort ende opp med å kjøpe ting man egentlig ikke trenger fordi det er så billig. Lag derfor en handleliste før du drar.

-Det kan være lurt å ha en viss kostnadsramme for ferien. I dag kan man for eksempel enkelt holde oversikt på pengebruken via mobilbanken. Hvis du ser at pengene flyr fortere enn planlagt kan det være lurt å stramme inn før det er for sent.

– Ofte lønner det seg å ta ut penger i det landet du skal reise til, men dette bør du sjekke ut før du reiser. Når du handler må du alltid velge å betale i lokal valuta, velger du norske kroner blir det dyrere da butikken selv setter kursen. Spør også om taxfree så du kan få igjen momsen på flyplassen.

I disse landene får mest for pengene:

Land:                          Indeks (sammenlignet med Norges 100)

Makedonia                                                    36

Romania                                                        39

Polen                                                              39

Bulgaria                                                         41

Serbia                                                            42

Russland                                                        44

Malaysia                                                        44

India                                                               44

Albania                                                           46

Litauen                                                           46

I disse landene får du minst:

Land:                                                            Indeks:

Monaco                                                         164

Sveits                                                             142

De forente arabiske emirater                    129

Den dominikanske republikk                     129

Tanzania                                                        126

USA                                                                 111

Storbritannia                                                 110

Oman                                                             104

Kenya                                                              102

Israel                                                              100

Kilde: Forex

Sandmæls beste reisetips:

 • Feriebudsjett: Sett opp et budsjett eller en kostnadsramme over hvor mye du skal bruke på ferien og hva du skal bruke pengene på. Følg opp med mobilbanken eller sms varsling når du overstiger et bestemt beløp.
 • Sammenlign hotellpriser: Det finnes reisesider som sammenligner hotellprisene for deg. For deg som er ung og ute etter å møte andre reisende kan det være store summer å spare på å velge hostel fremfor hotell.
 • Leie av bil: Se om jobben eller foreningen du er medlem av har avtale med noen bilutleiere.. Sammenlign priser og vilkår før du drar.
 • Lei en leilighet eller et hus: Det kan være billigere, mer sosialt og dere kan lage noen av måltidene selv. Tenk beliggenhet slik at det dere sparer ikke blir spist opp av transportutgifter.
 • Transport fra flyplassen: Ofte er det enkelt å ta en taxi eller ekspress toget fra flyplassen. Men det kan være mye dyrere og kanskje ikke det raskeste. Hør med turistinformasjonen på flyplassen hvordan det er best og billigst å komme seg dit dere bor.
 • Unngå turistområder: Som oftest er shopping og mat dyrere rundt turistattraksjoner.
 • Kjøp drikke og snacks på matbutikken: Ha med en piknik kurv på tur. Det kan både ta tid og koste unødvendig mye penger hvis alle måltidene skal spises på restaurant.
 • Lag en handleliste: Sjekk hva som lønner seg å kjøpe i det landet du skal til slik at du kan få gjort noen shoppekupp.
 • Finn de skjulte perlene: Beveger man seg utenfor turistområdene kan man finne spisesteder der maten er mer autentisk og billigere. Det finnes en rekke reise-apps som du kan få tips og erfaringer av andre reisende.
 • Regn ut valuta før du kjøper: Bruk en app til å regne ut hva ting egentlig koster, så slipper du å få en ubehagelig overraskelse i nettbanken.
 • Betal alltid i lokal valuta: Husk alltid å betale i lokal valuta, velger du norske kroner setter butikken kursen og det blir dyrere.
 • Husk taxfree: Det er ikke bare på flyplasser det er mulig å handle taxfree. Ber du om taxfree i butikken og samler opp kvitteringer, kan mye av ferieshoppingen bli momsfri. Henvend deg til et taxfree-kontor før du drar hjem til Norge for å få momsen refundert. Disse finner du gjerne på flyplassen, men også noen kjøpesentre.

 

 

 

Les også