Penger står øverst på konfirmantens ønskeliste. Men pengene bør komme med et formål – og ikke gi over evne, oppfordrer spareeksperten i DNB.  

Konfirmasjonssesongen er rett rundt hjørnet og hvert år øker pengebunken som ligger på gavebordet. 

Dette til stor glede for konfirmantene som har satt penger på ønskelisten. Hele tre av fire konfirmanter sier at de ønsker seg penger, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Men før du åpner lommeboka bør du tenke gjennom hva du mener at disse pengene skal gå til, mener spareekspert i DNB Ylva Molenaar (bildet).

– For en nyrik konfirmant kan det være vanskelig å motstå impulsive fristelsene, sier hun.

Langsiktig glede versus kortsiktig moro

Det kan være overveldende å plutselig få råd til det det du går og sikler på over natten. Da er det fort gjort å blåse av alt på vesker, nettbrett og andre forbruksvarer. Dette kan fort ende i anger senere.

– Mitt råd til deg som skal i konfirmasjon er å heller gi langsiktig glede, enn kortsiktig moro. La det være et formål bak pengene du gir, sier Molenaar.

– Spør konfirmanten hva han eller hun ønsker å oppnå i årene som kommer, det kan være å ta førerkort, kjøpe bolig, studere i utlandet eller å reise etter skoleslutt. Snakk med konfirmantforeldrene om de kan opprette sparekontoer, eller fondssparing øremerket konfirmantens sparemål. Her kan gjestene sette inn et valgfritt gavebeløp, legger hun til.

Hvor mye skal jeg gi?

Det er ikke noe fasitsvar for hvor mye penger man skal bruke på konfirmanten. Men dessverre er det nok mange gjester som føler at de må gi like mye som «alle» andre.

– Gi hva du selv mener er riktig og hva lommeboken tillater. Det er tanken som teller, ikke gavebeløpet, sier Molenaar.

Dette bruker vi på konfirmasjonsgave:

Til egne barn:           10.500 kroner

Andre i familien:       2780 kroner

Venner av familien:    733 kroner

Naboer og øvrige:    545 kroner

*Tall fra undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB i 2016.

Arvegods er trendy

Hvis du ikke vil gi penger går det også an å tenke litt alternativt. Kanskje sitter du på en gullgruve av bilder fra konfirmanten var yngre som kan puttes i et fotoalbum?

Det er ikke noe i veien med å gi konfirmanten noe brukt

– I det siste har arvet og vintage blitt veldig trendy. Det er ikke noe i veien med å gi konfirmanten noe brukt. Det kan være kunst, arvesølv, en klokke, arvet bunad eller lignende, sier Molenaar.

– Opplevelser kan også være en fin gave. I dag har vi jo så lite med tid, så en tur sammen på hytta, på fisketur, konsert eller teater vil nok konfirmanten sette pris på.

Les også