Torsdag la SSB frem sine økonomiske analyser med budskapet: «for norsk økonomi som helhet er det en alvorlig situasjon, men ingen krise».Tidligere i år hørte vi sentralbanksjefen advare oss om at «vinteren kommer». Men, er egentlig bildet så dystert som det blir malt?

I følge det norske folk ser vi faktisk lysere på økonomien enn vi gjorde ved utgangen av 2015, viser ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB. Samtidig er det 43 prosent av oss som tror at Norge som helhet har verre tider i vente.

Selv om mange forventer ytterligere nedgang i Norsk økonomi har husholdningene fortsatt god tro på egen økonomi. Kun èn av ti forventer trangere tider for sin egen lommebok. At vi er positive til vår egen økonomiske situasjon er avgjørende for at hjulene til Norges økonomi ikke stopper opp. For hva skjer hvis vi bruker mindre penger, hvis vi stenger pengekranen og bestemmer oss for å spare alle pengene våre?

Oftest kutter vi ned på de store investeringene først, som bil. Hvis alle utsetter bilkjøpet vil forhandlerne bli nødt til å si opp folk, som igjen vil bruke mindre penger, som igjen forårsaker at flere mister jobben. Dominobrikkene begynner å falle og arbeidsledigheten vil øke ytterligere.

For å unngå dette er det viktig at vi fortsetter å ha god tro på egen økonomi og ikke skrur på forbruksbremsen. Mange er allerede i en økonomisk sårbar situasjon. For samtidig som Norge er ett av verdens rikeste land, er gjeldsveksten høy. I perioden 2004 til 2014 økte gjennomsnittlig samlet inntekt med 58 prosent, mens gjelden økte med 96 prosent. Når gjelden løper fra inntekten, blir økonomien vår mer sårbar. Andel husholdninger hvor gjelden utgjorde mer enn tre ganger samlet inntekt har økt fra 9,3 prosent til 16,4 prosent over ti år. Her er de unge mer sårbare da de har høyest gjeld i forhold til inntekt.

I usikre tider er det enda viktigere enn før å ha orden på økonomien sin. Når kun en av fire nordmenn har et budsjett betyr det at mange vil måtte snu opp ned på forbruket sitt hvis noe uforutsett skulle skje. Det er verken bra for egen eller Norges økonomi. Med oversikt og kontroll kan du bruke penger med god samvittighet og bidra til at hjulene til Norges økonomi ikke stopper opp.

Sandmæl anbefaler deg å ta en vårrengjøring av økonomien din, her er hennes tips:

 • Gå i nettbanken og få oversikt over hva du bruker penger på
 • Sjekk om du prioriterer pengene dine riktig
 • Skrell bort unødvendige utgifter
 • Lag et budsjett og gjør rom for sparing
 • La det gå sport i å følge budsjettet
 • Opparbeid deg en buffer
 • Nedbetal gjeld til et komfortabelt nivå
 • Sett et sparemål og spar månedlig
 • Har du innskuddspensjon, sjekk om du vil endre hvordan pengene dine er plassert
 • Betal ned den dyreste gjelden først
 • Hvis det kniper, søk om avdragsfrihet på bolig og studielån

Les også