BEVISST: – For min del har det vært til stor hjelp å bli klar over at jeg kan være litt for spontan med pengene mine, sier Kornelia Minsaas i DNB Ung. Foto: Stig B. Fiksdal.

Har du full kontroll eller lukker du øynene når du drar kortet? Noen av oss må ha alt i et excel-ark, mens andre vil nyte livet her og nå. Hva slags økonomisk arketype er du? Ta testen her.

– Jo mer du vet om deg selv, jo lettere er det å kunne ta gode avgjørelser. Det siste året har jeg lært hvor gjeldende dette også er for økonomien din, sier Kornelia Minsaas (24) i @dnbung.

Jeg trodde jeg visste mye om meg selv

Kornelia jobber i @dnbung sammen med Morten Sandvik (28). Hver uke finner de svar på spørsmål du lurer på som fersk i voksenlivet.

– Jeg trodde jeg visste mye om meg selv, men etter at jeg fikk kontoutskriften gjennomgått av Silje Sandmæl og kjøleskapet raidet av @fattig.student, forstod jeg hvor lite jeg faktisk vet om forholdet mitt til pengebruk, sier Morten.

IMPULSKJØPER: – Jeg er nok ganske spontan av meg. Jeg velger gjerne opplevelser framfor å tenke langsiktig, sier Kornelia. Foto: Stig B. Fiksdal.

Hvem er du i vennegjengen, eller i parforholdet?

Kornelia forteller at hun har lagt merke til hvordan venninnene hennes er forskjellige når det gjelder hvordan du håndterer egen økonomi.

Samboeren min og jeg kan ha ulike syn på hva vi mener det er verdt å bruke penger på

– Jeg er nok ganske spontan av meg. Jeg velger gjerne opplevelser framfor å tenke langsiktig. Her har jeg noen venninner som er helt motsatte, de er flinke til å spare og får vondt inni seg når de bruker for mye på å hygge seg, forteller Kornelia.

Morten bor sammen med kjæresten sin i en leilighet i Oslo. For han ble det å bli samboer en vekker for hvordan du tenker ulikt rundt penger.

– Samboeren min og jeg kan ha ulike syn på hva vi mener det er verdt å bruke penger på. Hun er mer nøktern enn meg når det gjelder å bruke penger på å spise ute, men bruker på sin side mer enn meg på frisør og klær. For å unngå at vi irriterer oss over hva den andre bruker penger på, fordeler vi alle felles utgifter slik at det blir rettferdig. På den måten kan vi bruke det vi har igjen slik vi ønsker, sier Morten.

SPANDERER: – Jeg er veldig glad i å bruke penger på det sosiale og spanderer gjerne, men jeg er veldig gjerrig når det gjelder å bruke penger på klær, sier Morten. Foto: Stig B. Fiksdal.

Hvem er du?

For å hjelpe deg med å bli mer bevisst over hva slags forhold du har til pengebruk har DNB laget testen: Hva slags økonomisk profil har du? Ved hjelp av analysebyrået Opinion har DNB kartlagt fem økonomiske arketyper som representerer unge forbrukere i dag.

Målet med testen er å gjøre unge mer bevisste på økonomi, så de kan blir inspirert til å lære mer og få mer ut av pengene de har.

Ta testen her

Slik at du kan få enda mer ut av pengene dine

– For min del har det vært til stor hjelp å bli klar over at jeg kan være litt for spontan med pengene mine. Det har gjort at jeg er blitt flinkere til å analysere situasjonen når den dukker opp og tenke meg om to ganger før jeg drar kortet, sier Kornelia.

Her er de fem økonomiske arketypene:

JEG HAR FULL KONTROLL

JEG HAR EN PLAN

DET ORDNER SEG FOR MEG

PLIS IKKE SPØR

JEG SKAL ENDRE VERDEN

Les også