KARRIEREKAMPEN:  – Hva skal jeg bli? I dag er det kun et fåtall unge som får profesjonell veiledning og det ønsker vi i DNB å gjøre noe med, sier Glenn Menkin, rekrutteringsekspert i DNB. Foto: DNB

Stadig flere velger å ta høyere utdanning, men det er fort gjort å gå seg vill blant alle studieretningene. – Alt for få unge får profesjonell hjelp til å finne ut av hva de passer til, mener rekrutteringsekspert. Nå lanserer DNB gratis karriereveiledning.

Å svare på hva du skal bli er ikke alltid så enkelt

Karriere topper listen over hva dagens unge er mest opptatte av, viser undersøkelse DNB  har gjennomført. Men, å svare på hva du skal bli er ikke alltid så enkelt.

– I dag er det dessverre altfor dårlig tilbud om karriereveiledning. Dette gjør at de fleste unge henvender seg til venner og familie for hjelp. Når valget blir tatt utenfra og inn er det større fallhøyde for å velge feil, sier rekrutteringsekspert i DNB, Glenn Menkin.

Ta DNB sin karriereveileder her. 

Gratis karriereveiledning kan hjelpe unge på veien til drømmejobben

Menkin er ansvarlig for rekruttering til internships og graduates-programmet til DNB. Han forteller at dagens søkere er svært opptatt av å ha karrieren sin planlagt, og det allerede i ung alder.

Det er et stort press rundt det å velge riktig på første forsøk

– Det er et stort press rundt det å velge riktig på første forsøk, og denne forventningen kommer nok både fra en selv og de rundt. Det kan fort bli litt kaos i hodet, uten at man helt vet hvor man skal henvende seg for å få hjelp, sier han.

Det var dette som var grunnlaget for at Menkin, sammen med resten av HR-teamet i DNB, inngikk et samarbeid med Vip24 om å lage en gratis karriereveileder for deg som ung.

– Vip24 var en naturlig samarbeidspartner for oss, da de har lang erfaring med faget. Vi i DNB har jo selv brukt deres verktøy internt og mener at dette kan hjelpe dagens unge med å finne ut av hva de passer til å jobbe med, og dermed studere.

Det er mens du er ung at du har muligheten

Karriereveiledning kan hjelpe deg i flere situasjoner i livet:

  • Når du skal velge ditt første studie
  • Du studerer allerede, men er usikker på om du er på riktig sted
  • Du skal søke din første jobb
  • Du er i jobb, men lurer på om det er noe annet som vil passe deg bedre
  • Du ønsker å bli bedre kjent med dine styrker, hva som motiverer deg og hva du interesserer deg for
VÆR NYSGJERRIG: – Ta karriereveilederen og vær nysgjerrig på resultatene du får. Kanskje må du teste ut litt forskjellige ting for å finne din vei, og det er helt greit. Det er mens du er ung at du har muligheten, sier rekrutteringsekspert i DNB, Glenn Menkin. Foto: Stig B. Fiksdal

Hjelper deg med å reflektere og sette ord på ting

– Alle har godt av å reflektere rundt sine egne kvaliteter, hva som motiverer deg og hva du trives med å gjøre. Jo mer du vet om deg selv, jo lettere er det å velge riktig, sier Menkin.

Det er Lise Fjæstad Simensen, daglig leder i  Vip24 helt enig i. Hun påpeker at de lenge har jobbet for at slike verktøy skal bli et offentlig tilbud.

Få hjelp til å velge noe du trives med

– Karriere er en utrolig stor del av livet ditt, og for mange er det knyttet tett opp mot hvem du er som person – identiteten din. Havner man på et studie eller i et yrke man ikke trives med, kan det påvirke livskvaliteten din. Da er det viktig å få hjelp til å velge noe du vil trives bedre med, sier hun.

– Karriereveilederen, Vip24, hjelper deg med å reflektere rundt hva du liker og interesserer deg for, hva som motiverer deg og hva du føler du er god på. Målet er å gi de unge profesjonell hjelp ved å stille de rette spørsmålene og hjelpe deg med å sette ord på ting, sier Simensen.

KARRIEREVEILEDEREN: – Målet er ikke å gi en fasit, men å bruke dine egne refleksjoner til å lage en begrepsstruktur rundt hvem du er og hva du vil, samt gi en liste over yrker som kan passe for deg, forteller Daglig leder i Vip24. Foto: Privat.

Snakk med en «karrierebuddy»

For å hjelpe deg gjennom karriereveilederen og forstå hva dine resultater betyr, er det en «karrierebuddy» i løsningen som du vil kunne chatte med i messenger. Dine resultater er det kun du som har tilgang på, så her er det opp til deg å bestemme hva du vil dele med din buddy.

Du kan fortsatt stokke om på rekkefølgen på studiene du har valgt

Kom i gang med å lage din profil, ta karriereveilederen her. 

Har du allerede valgt studie til høsten, er det heller fortsatt ikke for sent å stokke om, påpeker Menkin.

– Jeg anbefaler alle å teste den ut og være nysgjerrige på resultatene de får. Har du allerede søkt deg til høyere utdanning er det fortsatt ikke for sent. Du kan fortsatt stokke om på rekkefølgen på de studiene du har lagt inn på Samordna opptak. Fristen for dette er 1.juli. Det er også mulig å søke på studier som fortsatt har ledig plass. Oversikten over hvilke studier dette gjelder kommer den 19.juli og har frist den 20.juli, sier Menkin.

Les også