MØTEPLASS: –  Jeg skapte dette arrangementet fordi det var noe jeg savnet selv, og poenget med Aksjekaffe er at vi skal lære av hverandre, sier Ida Bergitte Andersen Hundvebakke.  Foto: Stig Fiksdal

#huninvesterer: – Det virker som at jeg har truffet en nerve. Dette er så bra, sier Ida Bergitte Andersen Hundvebakke (28), og ser seg smilende rundt i kroken på Brygg i Oslo.

For fem minutter siden var det tomt her i kroken, men nå sitter mellom 30 og 35 kvinner her. Ida har ikke møtt dem før, og de fleste av dem kjenner heller ikke hverandre. Men i dag har de kommet til kafeen i Oslo sentrum for å lære mer om sparing og investering i aksjemarkedet (*).

– Jeg er her fordi jeg vil få tips om investeringer i norske aksjer, sier Ida Lindberg (31).

Bør du spare og investere – test deg selv

KAFELÆRING: Ida Lindberg (tv) og Wahida Oulkadi møttes på Aksjekaffe i begynnelsen av september. Lindberg for å få tips om norske aksjer, og Oulkadi for å få hjelp til å komme i gang med fondssparing. Foto: Stig B. Fiksdal

Lindberg har allerede investert i aksjer i ti år, men bare i hjemlandet Sverige.

– Det var broren min som dyttet meg i gang. Mitt beste tips er bare å tørre å kaste seg i det. Det spiller ingen rolle om du kjøper én eller ti aksjer, bare du kommer i gang, smiler hun til Wahida Oulkadi (25 år).

… men jeg er så feig

Oulkadi er helt fersk, og har kommet til Aksjekaffe for å lære.

– Jeg har en venninne som har forsøkt å dytte meg i gang flere ganger, men jeg er så feig, sier Oulkadi.

– Jeg vet at jo egentlig at det er smart å investere i aksjemarkedet, og har fått med meg at det dummeste du kan gjøre er å ikke gjøre noe. Derfor er jeg her, jeg vil lære slik at jeg slutter å tenke at det er skummelt, sier hun.

Ja, hva er aksjer egentlig? Dette er et fint sted å begynne

– Hvorfor vet ikke jeg om dette?

Det er ikke lenge siden Hundvebakke selv var helt fersk. Interessen kom blant annet smygende da hun la merke til at gutter hun kjente snakket om aksjer og fond.

– Jeg la merke til at mange gutter snakket om at de investerte i aksjemarkedet, og noen hadde spart opp til egenkapital til bolig i fond, sier Hundvebakke, og fortsetter:

– Hvorfor vet ikke jeg om dette?  spurte jeg meg selv. Det var en vekker for meg; at de visste om hvor smart det var å investere i aksjemarkedet, mens det var ukjent for meg, sier Hundvebakke.

Du trenger ikke mye penger for å begynne å spare smart, en hundrelapp er nok

Hun tok grep. Hun leste seg opp på nettet, ba om et møte med banken, og fikk hjelp til å opprette aksjesparekonto.

– Jeg begynte i det små, og så har jeg lært litt underveis. Å gjøre ting i praksis er den beste måten å lære på, forteller hun.

Det er hennes beste tips til andre også.

– Du trenger ikke mye penger for å begynne å spare smart, en hundrelapp er nok, sier hun.

Les også Kristin Skaug, leder i Aksje Norges, tips for å komme i gang: Slik kommer du i gang med sparing i aksjemarkedet

Savnet en møteplass

Underveis i læringsprosessen savnet hun å ha andre jenter å utveksle erfaringer, råd og tips med.

– Det fantes jo ikke noen møteplasser for det, så da måtte jeg bare skape det selv, sier Hundvebakke.

Det er ikke vanskelig, du må egentlig ikke kunne så mye heller

I februar postet hun derfor en melding på Facebook der hun fortalte at hun kom til å sitte på en kafé i Oslo en i gitt dato, og åpent inviterte alle som ville snakke om sparing i aksjemarkedet til treff.

– Jeg var veldig spent på om det skulle komme noen, men det gjorde det. Og nå virker det  som om jeg har truffet en nerve, forteller Hundvebakke.

Investering fra A til Å

ENGASJERT: «Aksjekaffe er uformelle møteplasser for kvinner som er interessert i fond, aksjer og andre økonomiske temaer, uansett nivå» står det i beskrivelsen av gruppen på Facebook. Her snakker Ida Bergitte Andersen Hundvebakke (t.h.) med Ida Lindberg (tv) og Wahida Oulkadi. Foto: Stig B. Fiksdal

Også menn vil være med

Treffet i begynnelsen av september er det fjerde i rekken, og flere arrangementer ligger klare i kalenderen.

På Aksjekaffe nummer fire var hele kroken full, mellom 30 og 35 kvinner møtte opp.

Jeg trodde menn hadde hatt aksjeklubber i alle år

– Det kommer flere og flere, og mange har tatt kontakt for å spørre om jeg kan komme og lage Aksjekaffer andre steder i landet, sier hun.

– Det er også flere menn som spør om de kan få komme, selv om de er menn, og om det er ok at de lager lignende treff for menn. Det er jo litt overraskende, syns jeg, jeg trodde menn hadde hatt aksjeklubber i alle år, sier Hundvebakke.

Ikke vanskelig

Hundvebakke er opptatt av å ufarliggjøre sparing i aksjemarkedet.

– Mange er redde for at de må kunne masse før de begynner, men det må de ikke. Det er ikke vanskelig, du må egentlig ikke kunne så mye heller, sier hun.

Økonomi er kanskje noe av det viktigste du kan lære

Hundvebakke har selv verken studert eller jobbet med økonomi, men har lest seg opp selv. Og fått hjelp av banken sin.

Hun er også opptatt av at økt kunnskap om økonomi er et viktig likestillingstiltak.

– Økonomi er kanskje noe av det viktigste du kan lære, fordi det er en vei til selvstendighet og trygghet, sier Hundvebakke.

– Fantastisk initiativ

Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for privatmarkedet i DNB, besøkte Ida og et Aksjekaffe-treff i begynnelsen av september.

– Jeg syns dette er et helt fantastisk initiativ . Det vi hører fra damene rundt bordet her, er akkurat det vi ønsker: Mer kompetanse om økonomi, sparing og investering, sier Spiten.

DNB ønsker også å bidra, og har nylig lansert kampanjen #huninvesterer.

Bakgrunnen er at DNB ser i egne kundedata og i offentlig statistikk at det er en gjennomgående økonomisk skjevhet mellom kvinner og menn, og det er alltid kvinnen som kommer dårligst ut.

– Vi tror at økt kunnskap må til dersom vi skal klare å tette dette kapitalgapet, og vi vil derfor bidra til at norske kvinner øker sin kunnskap om økonomi, sparing og investering, sier Spiten.

Vil du lære mer om kapitalgapet, sparing og investering? Besøk innsiktsbasen vår huninvesterer.no

(*) Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Les også