Hvis du skal reise bort i jula bør du belage deg på forsinkelser. Hvert år strømmer det nemlig inn skadesaker til DNB som følge av forsinkelser i forbindelse med reiser i jula.

Omtrent hver fjerde nordmann reiser bort i jula, og stadig flere av oss tar turen utenlands. Men det er ikke alle reisene som går knirkefritt.  En analyse av erstatningssaker som er innmeldt til DNB i forbindelse jula de siste årene, viser at antall skadesaker som skyldes forsinkelser mer enn dobles i julehøytiden i forhold til det som er vanlig. Skadebeløpene er også betydelig større i julen. For andre typer erstatningssaker i julen er utslagene små.

– Forsinkelser dominerer i juletrafikken i forhold til andre reiseskader, og vi får inn både saker som omhandler forsinkelser på bagasje og for personer. Mange skal ha med seg både bagasje og gaver,  og køkjøring på veiene, fulle fly, tog, og båter gjør ofte at det oppstår forsinkelser. I tillegg er været alltid et usikkerhetsmoment på denne tiden av året. Derfor er det både lurt å planlegge godt, og sette av litt ekstra tid i tilfelle det skulle oppstå forsinkelser, sier produktansvarlig for reiseforsikring  i DNB, Anne Hoff .

Tapt bagasje på grunn forsinkelser

En typisk forsinkelse som kan oppstå i jula er at bagasjen blir borte eller at man mister en avgang. Normalt dekker reiseforsikringen slike krav, men det er viktig og ikke legge opp til en for ambisiøs og fastlagt reiserute som ikke har rom for at noe forsinkelser kan oppstå.

Hoff mener også at er det kan være lurt å sette seg inn i hva reiseforsikringen faktisk dekker. Mange stoler kun på reiseforsikring som er i kredittkort, men husk at denne forsikringen kun dekker reiser som er betalt med dette kortet. Det kan løpe mange utgifter i tillegg til dette.

– De færreste har satt seg inn i hva reiseforsikringen dekker. Nesten halvparten av oss er for eksempel usikre på hva en avbestillingsforsikring faktisk dekker. Vi anbefaler alltid å velge en god helårs reiseforsikring. Denne gjelder på alle reiser i jobb og fritid, korte dagsturer i Norge eller på lengre reiser i utlandet. Du og dine er forsikret når dere beveger dere ut fra hjemmet ved for eksempel handletur på nærbutikker eller på lengre ferier, sier Hoff

Er du godt nok dekket?

Har du verdifulle eiendeler som du er ekstra redd for og som du ofte tar med deg utenfor boligen bør du vurdere å tegne en verdigjenstandforsikring, som dekker stort sett alle skader og tap som kan inntreffe og med langt færre begrensninger enn andre typer forsikringer. Det er også lurt å sjekke innboforsikringen, her har man ofte en dekning som gjelder for personlige gjenstander/eiendeler som dekker «midlertidig utenfor hjemme». Egenandelen varierer.

Ved reise i EØS-land eller Sveits, ta med Europeisk helsetrygdkort. Kortet dokumenterer dine rettigheter til nødvendig helsehjelp innen EØS. I enkelte land som Tyskland er helsetrygdkortet noe av det første de spør etter hvis du får akutt behov for medisinsk behandling.

Hvis du oppdager at du har glemt kortet og får behov for medisinsk helsehjelp under reisen, kan Helfo i enkelte tilfeller utstede hasteblankett til den behandlingsinstitusjonen du befinner deg på.

Les også