OPPSLUKTE: Ungdom kan fort bli ekstremt oppslukte av mobilen sin, og det er opp til foreldrene å begrense bruken – her spiller antall GB en viktig rolle. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Til nå har mine tre barn kun hatt 300 MB data i måneden, noe selv to strenge foreldre innser er litt lite. Men hva slags mobilabonnement skal vi velge?

De to eldste på 15 og 16 år liker å bruke mobilen til «alt». De er riktig nok blitt superdisiplinerte på ikke å bruke for mye, og surfer kun når de er på nett. Samtidig ser vi at lite data hemmer dem litt i hverdagen.

Nå har vi hatt familieråd og besluttet å endre barnas mobilabonnement, men hvordan velge riktig i jungelen av tilbud?

Tre kriterier for  å finne riktig mobilabonnement

Vi satt opp tre kriterier: Pris, nok data, foreldrekontroll.

Hvor mye data trenger de egentlig?

Det føles litt som om verden tar for gitt at du bare kan «slå opp» på mobilen uansett hva du trenger. Både ungene og vi ønsker at de skal ha mulighet til å sjekke når bussen kommer, kjøpe seg en bussbillett, vippse, slå opp på kartet hvis de har gått seg vekk eller sette på «del posisjon» hvis de vil vise noen hvor de er.

Ja, så er det selvsagt Snap, Insta, Face og alt det andre. De må kunne kommunisere med vennene sine.

Mye data er fint å ha, bare det ikke gjør deg helt asosial. 

Litt begrensninger på data kan kanskje bare bidra til at våre barn blir mer sosiale og høflige?

For flere tips og råd til deg som forelder: sjekk ut Barn fra A til Å

Har opplevd andres mobilbruk som skremmende

Samtidig har vi vært på ferie med andre familier, som hadde en mobilbruk som har skremt oss litt. Altfor mange har nesa i skjermen til enhver tid. Sånne folk er det ikke spesielt hyggelig å være sammen med. Så litt begrensninger på data kan kanskje bare bidra til at våre barn blir mer sosiale og høflige?

Vi ønsker altså at de skal ha nok data til å kunne gjøre det de må, samtidig som vi vil ha litt disiplin på forbruk. Ellers kan det ende med at barna bruker mer tid på mobilen enn med familien.

Foreldrekontroll er en ekstra sikkerhet

Til nå har de altså klart seg med 300 MB. De har bevist at selvdisiplinen er der. De vet inderlig godt hva som «spiser» data og batterikapasitet. De følger med på om de er på nett eller 4G. Mer frihet er vel fortjent.

Hvem har ikke hørt om foreldre som plutselig fikk 70.000 kroner i ekstra mobilregning fordi poden spilte seg vekk i cyberspace?

Samtidig synes vi det er greit med en viss foreldrekontroll, at vi får en melding når dataen nærmer seg oppbrukt. Hvem har ikke hørt om foreldre som plutselig fikk 70.000 kroner i ekstra mobilregning fordi poden spilte seg vekk i cyberspace? Vel, når du jobber i bank hører du i alle fall sånne historier.

Fortvilte foreldre ringer av og til DNBs kundeservice og lurer på om de kan nekte å betale.

Vi tror ikke våre barn kommer dit, men det gjør jo ingenting å få med data og kostnadskontroll for mindreårige i abonnementet vi velger. Det hender jo at selv den beste kan glemme seg litt, da er en sånn kontroll mye verdt.

Fast pris er viktig – vi vil ikke ha overraskelser i et mobilabonnement

I dag betaler vi 149 kroner for 0,3 GB. For en femtilapp til får vi 1 GB. Samtidig er det liten prisforskjell opp til både 4 og 6 GB. For en hundrelapp ekstra kan vi nesten tjuedoble datamengden per måned. Burde ikke det holde lenge?

Jeg har spurt litt rundt og de av mine venner som har 6 GB sier de surfer helt ubekymret og aldri har gått over noen gang. Samtidig hører jeg om ungene til noen av kollegaene mine som sprenger sin 12 GB grense hver eneste måned. Og det innen to uker til og med.

Rundt 300 kroner i måneden synes vi er maks per barn.

Vi har mange utgifter på de tre ungene, så å betale mer enn 1000 kroner i måneden for alle tre vil vi ikke. Rundt 300 kroner per barn passer vår økonomi, og det burde holde. Fast pris, ingen overraskelser eller ekstra regninger.

Alle mobilselskapene har ganske tydelige prislister. Vi sjekket hva de ulike kunne tilby for maks 300 kroner per måned. Her er prisene vi fant:

Teleselskap Kontroll og annet inkl.* Abonnement / Datamengde Pris per måned / kr

Telenor Data og kostnadskontroll

Sperring mot teletorg ++
Data rollover
Familiebonus (ekstra GB) U18/ 4 GB 299,-

Telia Data og kostnadskontroll

Data rollover
Fri streaming av musikk Smart Ung/ 5 GB 299,-

ICE Data og kostnadskontroll

Data rollover, egen og med alle kunder Mobil 6 GB 299,-

OneCall** Data og kostnadskontroll

Data rollover
Familierabatt CTRL 4 GB 299,-

Chili** Data rollover 6 GB 279,-

TalkMore*** Datakontroll (sperres når brukt opp, app viser forbruk)

Data rollover (maks 4 GB) Trygg 5 GB 299,-

Komplett mobil***

Data rollover (maks 4 GB) 6 GB 249,-

Telipol*** Data rollover (maks 6 GB)

Maks overforbruk 1 GB 6 GB 279,-

*Her lister vi opp hva som er oppgitt i de ulike selskapenes abonnementsoversikter på nett. Det er mulig at også småselskapene tilbyr data- og kostnadskontroll men det sto ikke oppgitt i prisoversikten deres.
** Telia-dekning
***Telenor-dekning

Er en giga en giga uansett selskap?

Hvis du har et klart forhold til hvor mye data du trenger kan du teste Nasjonal kommunikasjonsmyndighets godkjente kalkulatorer for å finne beste tilbud her!

En giga er en giga uansett selskap, så hva avgjør valget?

Ærlig talt trodde vi det skulle være større forskjeller, og kanskje blir forskjellene også større hvis dataforbruket ditt ligger over 6 GB. Men skal jeg tro egen research bør 4-6 GB bør holde i massevis.

Som OneCall sier i et intervju med Barnevakten.no: «Med 4 GB i måneden, samt å bruke wifi-tilgang hjemme og andre steder, bør ungdom med stort dataforbruk ha tilstrekkelig mobildata hver måned».

Like priser, så hva avgjør til slutt?

Med omtrent lik pris overalt, ble andre ting utslagsgivende for oss

Vi tok et nytt familieråd på tvers av våre to hjem, og fant ut at vi i første omgang øker til 4 GB hos Telenor. Da slipper vi bytte SIM-kort og lære nye nettsider å kjenne. Samtidig gir de god foreldrekontroll og beskyttelse mot useriøse aktører. De gir oss også familiebonus, noe som gir rundt 0,5 GB ekstra til hver utover de 4 GB. Ettersom både mor og far har jobb-telefoner i Telenor, kunne ikke våre telefoner blitt regnet inn i familietilbud hos andre aktører.

Nå blir det spennende å se om 4 GB holder, hvis ikke blir det ICE. Da vil vi få 2 GB ekstra for samme pris, med god kostnadskontroll.

Les også