SPART I BSU I FJOR? Sjekk om du har fått fradraget du har krav på og meld fra hvis noe ikke stemmer. Foto: Kornelia Minsaas.

– Viktig å sjekke BSU-fradraget i skattemeldingen, sier forbrukerøkonom.

4.april blir skattemeldingen tilgjengelig på Altinn. – Det er særlig ett fradrag som gjelder deg som ung, og det er BSU-fradraget, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

BSU-sparing er en gullordning for deg som ung. Er du under 34 år med en skattbar inntekt, kan du få opptil 5.000 kroner i skattefradrag.

Det beste fradraget du kan få i skattemeldingen

– Du får hele 20 prosent i skattefradrag på sparepengene du satte inn på BSU-kontoen gjennom 2018. Dette er penger som kommer godt med i en ung lommebok, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Det er banken som skal rapportere inn hvor mye du har spart på BSU-kontoen din. Her er det viktig å sjekke at du faktisk har fått fradraget i skattemeldingen, påpeker Sandmæl.

OBS: Sparer du i BSU Start? Det er ingen skattefordeler med denne spare-kontoen slik som på BSU.

REGEL: – Du må ha en skattbar inntekt for å kunne få BSU-fradraget, sier Sandmæl. Sjekk hvor mye du må tjene lenger ned i artikkelen. Foto: Stig B. Fiksdal.

Her finner du BSU-fradraget i skattemeldingen

Hvor mye du har spart på BSU kontoen din i 2018 skal du finne igjen under post 3.1.1. Hvor mye du har fått i fradrag på BSU-pengene finner du på siste side av skattemeldingen under «Boligsparing for ungdom» (se bildet nedenfor).

Du kan maksimalt spare 25.000 kroner i året

– Har du spart maksimalt årlig beløp på 25.000 kroner i 2018, skal du altså ha et skattefradrag på 5.000 kroner, forklarer Sandmæl.

– Dette fradraget får du direkte på skatten, ikke i inntekten som andre fradrag. Dette betyr at fradragssatsen er på hele 100 prosent, noe som gjør det til det beste fradraget du kan få i skattemeldingen, legger Sandmæl til.

Klar for din første bolig? Søk digitalt her og sjekk hvor mye du kan få

SISTE SIDE: BSU-fradraget finner du på siste side i skattemeldingen, som vist på bildet. Foto: Illustrasjon fra Skatteetaten

Krav til skattbar inntekt

Har du spart i BSU, men ikke fått noe fradrag? Da kan det skyldes at du tjente for lite i 2018. Du må nemlig ha en skattbar inntekt som gir deg rett på fradrag. Reglene for 2018 er at du må ha hatt en inntekt på over 74.650 kroner i fjor og  betalt inn forskuddstrekk.

Må ha tjent over 74.650 kroner i 2018

– Hvis  du ikke satte inn penger på BSU i fjor, anbefaler jeg deg å gjøre det i år slik at du kan benytte deg av skattefradraget neste år. Ikke bare gir BSU skattefradrag, det gir også en høyere rente enn sparekonto, sier Sandmæl.

– I tillegg går sparepengene dine til noe nyttig, nemlig bolig!

Meld fra hvis du oppdager feil

Hvis du ikke finner BSU-fradraget, men oppfyller kravene til en skattbar inntekt, må du kontakte Skatteetaten på chat eller 800 80 000. Her vil en rådgiver hjelpe deg med å sjekke om det er riktig rapportert inn eller om du må kontakte banken fordi det er blitt gjort en feil. Fristen for å få endret noe i skattemeldingen er 30.april.

Les også