KNEKKER MYTER: Å leve miljøvennlig trenger ikke å være dyrt eller vanskelig, og det samme gjelder i julen. Foto: Kornelia Minsaas.

I år skal nordmenn bruke 6.145 kroner i snitt på julegaver, viser undersøkelse. Hva kan du gi som både gleder mottakeren og sparer miljøet?

Det er ingen hemmelighet at både julegaver og gavepapir kan gi en del avfall. For å finne ut av hvordan man kan gjøre julehandelen mer miljøvennlig har DNB Nyheter besøkt de miljøbevisste søstrene Susanne (26) og Anette (28), kjent som @RadicalBroccoli på Instagram.

Lever av å fremme en bærekraftig livsstil

Søstrene Dedichen Bastviken er bosatt i Oslo og  står bak Instagram-kontoen @RadicalBroccoli der de fremmer en bærerkraftig livsstil. På kontoen inspirerer de følgerne sine med historier og tips om alt fra bærerkraftig mat til bærerkraftig skjønnhet og mote.

Vi ville finne ut av hvordan man kan leve miljøvennlig

– Vi ville finne ut av hvordan man kan leve miljøvennlig og samtidig ha et bra liv i byen. Det virker gjerne vanskelig og dyrt, men vi knekker disse mytene, forteller Anette.

Det begynte med interesse for matproduksjon, men litt etter litt ble søstrene mer oppmerksomme på klesindustrien, transportmidler, skjønnhetsprodukter og kjemikalier.

– Slik har det blitt til at @radicalbroccoli nå er jobben vår, forteller Susanne og smiler fornøyd. Søstrene lanserte nylig sin egen podcast, Radio Broccoli, i samarbeid med Moderne Media.

Sjekk ut video med søstrene her

MILJØVENNLIG GAVEINNPAKNING: – Julegavene blir fine selv med gjenbrukspapir og nedbrytbar tråd, forteller søstrene. Julestjernen er laget av overskudd fra bomullsproduksjonen. Foto: Kornelia Minsaas.

Brukte gaver er ofte de fineste

Radical Broccoli søstrene er veldig glad i brukte gaver, både å få og gi bort.

En slik gave kan være starten på en mer miljøvennlig livsstil

– Noen av de fineste gavene vi selv har fått er smykker vi har arvet og som har vært i familien lenge. Det er koselig med vintage gaver som har en historie bak seg, forteller Susanne.

Susanne synes også det er utmerket å gi brukte ting i gaver til venner, som for eksempel en fin lysestake fra et loppemarked, eller en kul vase man vet at en venninne vil digge.

Hva hvis man vil gi noe nytt? Kan det fortsatt være miljøvennlig? 

– Ja, man kan også kjøpe nye varer som skåner miljøet. Hva med å gi bort et «zero-waste starter kit»? Dette kan bestå av drikkeflaske, kaffekopp, sugerør av rustfritt stål og bestikk av bambus som man kan bruke flere ganger, og ta med seg over alt. En slik gave kan være starten på en mer miljøvennlig livsstil. Ellers finnes det utrolig mange fine økologiske lys og kremer som dufter helt himmelsk, forteller jentene.

Slik lager du hjemmelaget granola på glass. En perfekt julegave til en billig penge

Digitale julegaver og opplevelser på ønskelisten

Søstrene tipser om at strømmetjenester for musikk, lydbok og annen underholdning er fantastiske julegaver.

I vennegjengen har vi en god tradisjon med å gi opplevelser

– Digitale gaver er ikke bare mer miljøvennlig, men også utrolig praktisk, for man har alltid behov for det, forteller Anette.

Anette liker å ha underholdning på ørene hvor enn hun reiser, og er nok ikke alene om det.

– Konserter, festivaler og opplevelser er også flotte julegaver, for da har man noe å glede seg til sammen med venner. Festival er jo gøy.  I vennegjengen har vi også en god tradisjon med å gi opplevelser i gave, som en dag i klatreparken på Tryvann eller å kjøre bob-bane i Lillehammer, forteller Anette.

GAVETIPS: Instagrammeren, @fattig.student, er også opptatt av å lage billige julegaver som sparer miljøet. Sjekk ut hennes tips til hjemmelagde gaver, her. Foto: Stig B. Fiksdal.

En opprydning i klesskapet gir penger til gavehandelen

En smart ting man kan gjøre før julehandelen, er å ta enn opprydning i klesskapet sitt, råder de miljøbevisste søstrene.

Være miljøvennlig og samtidig tjene litt penger

– Slik finner man både plagg man glemmer at man har, og gjerne noen ting man kan selge videre. På den måten kan man være miljøvennlig, og samtidig tjene litt penger som kan brukes på julegaver, sier Susanne.

Når du skal ut å handle julegaver anbefaler søstrene at du tar med deg et bærenett slik at du slipper å kjøpe poser.

For mer inspirasjon til hvordan du kan leve mer miljøvennlig, sjekk ut @RadicalBroccoli her.

God miljøvennlig jul fra Radical Broccoli søstrene og DNB Nyheter!

Les også