«Ellen» er rådvill over samboeren som bruker skyhøye summer på spillet «World of warcraft». – Det blir altoppslukende, sier psykologen.

Det er tøft å leve med avhengighet, og ikke minst å leve med en avhengig. Det gjør «Ellen» og hennes to små barn.

Hvorfor forstår han ikke at han må slutte?

«Det begynte med at jeg tok ham i å stjele penger fra felleskontoen for å betale ned kredittkortgjeld. Jeg bestemte meg derfor for å gå gjennom kontoen hans. Der stod det svart på hvitt at han har brukt over 60.000 kroner på spillet «World of warcraft».

Ovenfor leste du et utdrag fra et av lytterbrevene som ble tatt opp i en episode av podkasten «Pengetabu» av DNB.

– Spillingen hans går utover familien. Han har pådratt seg kredittkortgjeld, både stjeler og lyver for sine nærmeste. Hvorfor forstår han ikke at han må slutte? Spør Silje Sandmæl, programleder i Pengetabu.

 I episoden får vi også høre om et søskenforhold som henger i en tynn tråd. Hør hele podkastepisoden om avhengighet her.

Bruker mer penger på avateren enn seg selv

Sandmæl jobber som forbrukerøkonom i DNB og har tidligere vært programleder i «Luksusfellen», der hun hjelper folk med alvorlige pengeproblemer tilbake på beina.

Opplever at man blir avataren i spillet og det blir altoppslukende

– Jeg har sett mange kontoutskrifter i mitt liv og lagt merke til at gaming er noe som nordmenn bruker stadig mer penger på. Her er det ofte snakk om skyhøye summer og noen bruker til og med mer penger på klær og ting til avataren i spillet enn de gjør på seg selv, sier hun.

En avatar er en tredimensjonell modell eller et todimensjonelt vanlig eller animert bilde som representerer deg i et spill.

Dataspill og videospill har blitt mye mer komplekse, og dette er også grunnen til at dataspillavhengighet nå har blitt en diagnose, forteller psykolog Marius Stavang.

– Man opplever at man blir avataren i spillet, og det blir altoppslukende. Det er som en shoppingavhengighet i spillet. Samboeren til «Ellen» har ikke kontroll lenger. Hun sier at han har forsøkt å slutte flere ganger, men han trenger hjelp, sier Stavang.

DNB opplever stadig at fortvilte kunder reklamerer på gambling- og spilltransaksjoner, som de har utført med viten og vilje. Les mer om dette her.

FLAUT: – Det er mye skam og skyldfølelse knyttet til avhengighet, sier psykolog Marius Stevang. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Trengte alkohol for å fungere i hverdagen

I studioet ved siden av Sandmæl og psykologen sitter Michael Andreassen, programleder i P4. Han har lenge vært åpen om sin avhengighet, som har vært rus.

Jeg kollapset på jobben og ble hentet av sykebil

– Det begynte med at jeg ikke hadde noen gode strategier for å håndtere vanskelige følelser og indre uro som ung. Så drakk jeg for første gang og kjente at jeg fikk ro, forteller Michaelsen.

Det gikk så langt at Michaelsen trengte alkohol for å fungere i hverdagen. Han fikk betalingsproblemer, slet på jobb og med forholdet til datteren.

– Til slutt sa det stopp, og jeg kollapset på jobben og ble hentet med sykebil. Da skjønte jeg at jeg måtte ta grep, forteller han.

DU HAR ET VALG: Ifølge Michael Andreassen bør pårørende stille seg selv spørsmålet «Hva er jeg villig til å leve med?. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Mye skam og skyldfølelse

– Når samboeren til Ellen sier at han skal bli bedre, så mener han det der og da. Men så kommer abstinensene og fristelsen, sier Michaelsen som kjenner seg godt igjen i samboeren.

Tyr til avhengighet for å håndtere disse følelsene

En avhengighet kan faktisk bli automatisk, at den tar over hjernen din i øyeblikk der du forsøker å motstå, påpeker psykologen.

– Det følger også mye skam og skyldfølelse knyttet til dette. Da blir det gjerne slik at du tyr til det du er avhengig av for å håndtere disse følelsene. Det blir en snøball som ruller og blir større, sier han.

Hva skal Ellen gjøre?

Panelet roser Ellen for at hun har tatt steget med å be om hjelp.

– Ellen er allerede godt på vei med at hun har tenkt inni seg at dette ikke er greit og har tatt kontakt for å få hjelp. På denne måten stiller hun ham til ansvar. Til syvende og sist er det han som avhengig og må ta ansvar for å få behandling, sier psykologen.

Så tøft er det dessverre å være pårørende

Andreassen påpeker at Ellen også må å tenke på seg selv og barna oppi dette.

– Hun må stille seg selv spørsmålet «Hva er jeg villig til å leve med? Hva er jeg villig til å la barna mine leve med?». Deretter må hun sette noen grenser med påfølgende konsekvenser hvis disse krysser. Dette må formidles til samboeren. Her er det viktig at hun faktisk gjennomfører konsekvensene. Så tøft er det dessverre å være pårørende. Det er han som må ta valgene om å endre seg, og dette får du ikke gjort noe med uansett hvor glad han er i deg, sier Michaelsen.

Når det gjelder det økonomiske har Sandmæl en tips til hvordan Ellen kan hindre at samboerens gjeld vokser seg større.

– Ved at han får en kredittsperre vil han ikke kunne ta opp mer gjeld. Du kan også fjerne ham som disponent på felleskontoen slik at han ikke lar seg friste, sier hun.

Ønsker du hjelp med avhengighet eller kjenner noen som gjør det? Ta kontakt med Blå Kors og få hjelp her.

HAR TATT GREP? Etter at podkastepisoden om avhengighet ble lagt ut tok Ellen kontakt for å fortelle hvordan det har gått. Les hva hun skrev nedenfor. Foto: Stig B. Fiksdal.

Hadde glemt at hun hadde et valg

Etter at podkastepisoden om avhengighet ble lagt ut har Sandmæl mottatt en mail fra «Ellen». I mailen stod det følgende:

«Nå ha jeg lyttet til podkasten flere ganger og greide å sette meg mer inn i hvordan det er for den avhengige. Nå er det litt lettere å forstå ham. Jeg har valgt å fortelle det til foreldrene hans, slik at de også kan hjelpe. Spørsmålet om hva jeg er villig til å leve med fikk meg virkelig til å tenke! Dette er en prat jeg må ha med samboeren min, så han vet hvor mine grenser går. Jeg har faktisk et ansvar for ungene våre, og det er godt å tenke på at jeg faktisk har et valg. Jeg må ikke leve oppi dette her, og det tror jeg at jeg hadde glemt..»

DNB Nyheter og Pengetabu panelet krysser fingrene for «Ellen» og samboeren.

Vil du få hjelp med et dilemma? Send inn din historie til pengetabu@dnb.no.

Les også