Når du gir til gode formål og ideelle organisasjoner er det viktig at pengene kommer fram og at de blir brukt riktig. Men hvordan kan man egentlig sjekke dette?

Det finnes 146 norske organisasjoner du trygt kan stole, som for eksempel Dråpen i Havet (toppbildet), men visste du at det per i dag finnes 58 norske organisasjoner på en «OBS-liste»?

– Det finnes mange aktører der ute, og ikke alle er like seriøse. Når man skal gi bidrag til ideelle organisasjoner bør man ta utgangspunkt i organisasjonens omdømme, og om det er åpenhet rundt hvor og hva pengene går til. Profesjonelle aktører har for eksempel egne sider på nettet der de forteller hva pengene går til og hvor mye som går til administrasjon, sier direktør for næringspolitikk og samfunnsansvar i DNB, Kaj-Martin Georgsen (bildet).

Godkjente ideelle organisasjoner – og de man bør være på vakt mot

ideelle organisasjoner

Det finnes ingen lovbestemmelser i Norge som direkte regulerer hvordan en pengeinnsamling skal foregå, men innsamlingskontrollen sørger for trygghet med at innsamlingsvirksomhet drives forsvarlig og at pengene går til det formålet som er oppgitt. Dette gjøres i praksis gjennom listen over godkjente organisasjoner som for eksempel Dråpen i Havet (toppbildet), og de i skrivende stund 58 organisasjonene man bør være på vakt mot.

Mange organisasjoner får inntekter gjennom for eksempel lotteri, og da er de pliktig å gjennomføre lotteriet innenfor det norske regelverket. Det håndheves av Lotteri- og stiftelsestilsynet, som er et tilsynsorgan for forvaltning og kontroll av private lotterier og statlige spill. Lotteriregisteret har blant annet en søkeside der du kan finne informasjon om lotteri og lotteriaktører.

Nettet tar over …

I tillegg har du Norges Innsamlingsråd som er en interessepolitisk og faglig aktør som bistår norske ideelle organisasjoner og institusjoner som regelmessig skaffer midler til sin virksomhet gjennom innsamlinger. De jobber for bedre rammebetingelser og en høyere anseelse for organisasjoner som arbeider med innsamling gjennom å bygge kompetanse i organisasjonene, være forkjemper for sunne inntektsskapende aktiviteter og ved å fremme etiske normer.

– Trenden er at digital innsamling blir mer og mer vanlig. Innsamlingsaksjoner på internett, Facebook eller ulike typer crowdfunding, er blitt mer og mer populært. Et godt eksempel er kampanjen som nylig har spredt seg på Facebook, der midlene blir gitt til Barnekreftforeningen.

Georgsen minner om at det er mange useriøse aktører som både er ute etter pengene dine og kortinformasjon for å svindle deg. Derfor er det viktig å sikre seg om at den digitale innsamlingsaksjonen er ekte.

… og Vipps gjør det enklere

Flere og flere innsamlingsaksjoner foregår via Vipps, og Vipps har stor pågang fra organisasjoner som ønsker å ta i bruk tjenesten. Vipps er meget velegnet til dette formålet fordi alt man trenger er et telefonnummer.

– Tilbakemeldingene fra både givere og organisasjonene er svært positive. Vipps fører til at det blir lett og oversiktlig å gi bidrag for givere, og administrasjonen og mottak av pengene blir enkelt for organisasjonen, sier Georgsen.

DNB har lansert en crowdfunding-plattform der man enkelt kan søke støtte til en god sak. Denne nettsiden kan brukes av frivillige organisasjoner, men også av gründere som trenger finansiering til oppstartsprosjektet sitt.

Husk skattefradraget

I disse tider er det mange som fyller ut skattemeldingen (tidl. selvangivelsen). I Norge kan man faktisk få fradrag i skattepliktig inntekt for pengegaver til selskap, stiftelse eller sammenslutning som har sete her i landet eller i en annen EØS-stat. Se mer her

Les også