BIDRA TIL NOE STØRRE: – Spør den du skal gi gave til om de ønsker seg penger til et spesifikt formål. Det kan for eksempel være boligsparing eller en reise. På den måten bidrar du til å realisere én drøm, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto. Pernille S. Borchgrevink.

– Det kan fort bli til at du kaster penger ut av vinduet, sier forbrukerøkonom.

Har du fått ønskelisten til de du skal kjøpe gave til? Hvis svaret er «ja» har du kanskje satt opp gavekort på handlelisten din. Gavekort er et populært ønske, og i år topper det listen over hva vi nordmenn ønsker oss til jul.

Tre av ti vet ikke hva de ønsker seg til jul

Dette kommer frem i en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. Her svarer 26 prosent at de ønsker seg gavekort til jul. Andelen som ønsker seg dette er størst blant kvinner: 34 prosent, og de under 39 år: 35 prosent.

– Grunnen til at såpass mange ønsker seg gavekort skyldes nok særlig to ting. Den første er tomme ønskelister. Tre av ti vet ikke hva de ønsker seg, viser undersøkelsen. For det andre kan det å ønske seg gavekort gjøre at vi unngår å få noe vi ikke liker. Med gavekort bestemmer vi jo gaven selv, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Les også: Elias (3) får muligheter, ikke bare ting under treet 

Blir ikke brukt

Har du noen gang opplevd at et gavekort du har fått har støvet bort? Er svaret «ja» er du ikke alene.

Kaster penger ut av vinduet

– For noen år tilbake spurte DNB nordmenn om de hadde opplevd å ikke fått brukt gavekortene de har fått. Her svarte tre av ti «ja». Gir du gavekort kan det faktisk hende at du kaster penger ut av vinduet, sier Sandmæl.

Bør man la være å gi gavekort til jul?

– Jeg forstår godt at det er hyggeligere å gi gavekort enn penger. Men, pengene kan komme mer til nytte. Et lurt tips kan være å øremerke pengene du gir til et formål. På den måten opplever du at du bidrar til å oppfylle en større drøm. Det kan for eksempel være penger til boligsparing eller flybilletter til en ferie, sier Sandmæl.

Gi sparing for fremtiden i julegave. Sjekk ut fond i gave

Bruk gavekortene på julegaver

Har du gavekort du ikke har brukt? Da bør du bruke disse på årets julegaver, råder Sandmæl.

Eller matvarebutikken

– Du kan spare fine summer hvis du bruker gavekortene du ikke trenger på årets julegaver. Husk alltid å sjekke utløpsdato før du drar til butikken, så slipper du bomtur, sier Sandmæl.

Har du gavekort på et senter, men ikke ønsker å bruke det på julegaver, har Sandmæl et annet lurt tips.

– Da kan du bruke det på matbutikken og spare litt penger på den posten, avslutter hun.

Les også