KJØPER I KVANTUM:  I fjor kjøpte Jenny Jenssen blant annet 50 liter med såpe. Foto: TV 3.

Tre for to på sengetøy? Eller hva med 70 doruller på tilbud? Den norske artisten Jenny Jenssen trodde hun var superøkonomisk.

«Hva er dette?» spør programleder Silje Sandmæl i tirsdagens episode av «I lomma på Silje». Programmet er et samarbeid mellom DNB og TV 3.

«Det er tøfler», svarer episodens kjendisdeltaker, artisten Jenny Jenssen.

Sandmæl fisker frem det ene tøffelparet etter det andre fra en plastpose hun finner i et av flere lagerrom i Jenny sitt hus på Nesbru i Asker.

«Var det tilbud?»

«Ja …»

«Og derfor kjøpte du så mange?»

«Ja, 15 par. Jeg kjøpte det for å gi bort i gave, men så har barna jeg skulle gi de til vokst fra dem».

Se episoden med Jenny her

Skulle handle lykter, kjøpte heliumsballonger

Jenny elsker å handle, særlig smånips og kosekjøp i billigbutikker – og der det er salg. Hun har også en svakhet for å skjemme bort datteren Tilje (12). Les om hva Silje fant på Tilje sitt rom her.

Tårn med kaker og mat som var gått ut på dato

Jenny omtaler seg som en «kvante-dame», en som alltid handler i store kvantum. Dette gjør hun i troen om at hun sparer penger.

– Jeg fikk sjokk da jeg fikk se oppbevaringsrommene til Jenny. Dopapir, pepper og såpe for flere år frem i tid. Tårn med kaker og mat som var gått ut på dato og ting som fortsatt lå i esker og aldri har blitt brukt, forteller programleder Sandmæl.

Finn ut av hvor mye penger du bruker på shopping. I min økonomi får du forbruket ditt sortert i poster

I episoden får vi se at Sandmæl blir med Jenny på en handletur for å finne ut av hvor det går galt. Jenny skal ha et par lykter på tilbud, men lar seg raskt friste av alt mulig annet nips til en billig penge. Handleturen ender med at Jenny kjøper med seg en haug med heliumsballonger.

– Fordi det er koselig, er hennes forsvar.

GÅTT UT PÅ DATO: Her holder programleder Silje Sandmæl opp en av titalls pakkene med kaker som har gått ut på dato. Foto: TV 3

Tilbud gir oss «lykkerus»

Jenny er nok ikke alene om å la seg lure til å kjøpe mer når noe er på tilbud.

Vi får en følelse av å ha oppnådd noe

Når vi shopper tar vi gjerne beslutninger basert på følelser, ikke fornuft. Når Jenny handler på tilbud eller ting som er billig bruker hun dette som et rasjonelt argument for hvorfor det var et godt kjøp.

– Forskning viser at når vi kjøper ting på tilbud opplever at vi gjør gode kjøp og det frigjøres dopaminer i hjernen, med andre ord får vi en «lykkerus». Dette skyldes at belønningssystemet vårt aktiveres og vi får en følelse av å ha oppnådd noe. Dette vet jo butikkene og bruker det for alt det er verdt, forteller Sandmæl.

Ønsker du å få fart på sparingen? Sjekk ut appen «Spare»

Uten oversikt ble sparing umulig  

– Det er fort gjort at pengene flyr når vi ikke har oversikt eller er bevisste på hva vi bruker pengene våre på. Så lenge økonomien går rundt har vi en tendens til å fortsette i det sporet vi er i. Nedsiden er at vi da går vi jo glipp av muligheten til å få mest mulig verdi ut av pengene, sier Sandmæl.

Sparepotensiale på 100.000 kroner

Alle kjendisene som er med «I lomma på Silje» har et sparemål, og utfordringen er den samme: Skal man spare penger, må det gå på bekostning av noe annet. Vi må rett og slett kvitte oss med noen uvaner.

Jenny og familien sitt sparemål er en road-trip i USA. Men, Jenny sitt skyhøye forbruk satte kjepper i hjulene for sparingen.

– Heldigvis er det aldri for sent å snu. Etter å ha gått gjennom Jenny sitt forbruk og sett på hvor hun kan kutte ned fant jeg et sparepotensiale på 100.000 kroner i året. I tillegg kan familien tjene en fin sum til sparegrisen på å selge unna alt de ikke bruker, sier Sandmæl.

Ønsker du å spare til barnets fremtid? Sjekk ut BSU start og DNBs Barnefond!

LANG I MASKA: Her får Jenny Jenssen vite hvor mye hun bruker på kvantumkjøp av husholdningsartikler og nips på tilbud. Sandmæl har regnet ut at Jenny bruker hele 60.000 kroner i året. Foto: TV 3.

Har Jenny klart å endre uvanene sine?

Seks måneder etter innspillingen har Jenny virkelig tatt grep og fått fart på sparingen.

– Jeg har sluttet å småshoppe i billigbutikker. Jeg handler kun det som står på listen. Jeg har også sluttet å hamstre opp, vi må bruke opp det vi har først. Vi har også tjent noen fine summer på å selge unna og har fortsatt mye igjen å selge. Til sammen har vi spart hele 90.000 kroner på seks måneder, forteller en storfornøyd Jenny.

Det beste av alt er at vi har levd akkurat like bra som før

Dette er til stor glede for programleder Sandmæl.

– Ofte er det ikke mer som skal til enn at vi blir mer bevisste og tar valg deretter. Endringer i forbruksmønsteret vårt, som du kanskje ikke engang vil merke i hverdagen, kan spare deg for store summer, sier hun.

Jenny selv synes opplevelsen har vært en skikkelig tankevekker.

– Det er helt ufattelig. Det beste av alt er at vi har levd akkurat like bra som før, fått bedre plass i huset og det er ingen mas om penger lenger. Skulle ønske Silje hadde besøkt oss før, avslutter Jenny.

Les også