115 år etter åpningen av Christiania Sparebank, åpner bankbygget på nytt. Nå som landets største verksted for kreative krefter.

Midt i sentrum av Oslo er Norges eldste sparebankbygg skapt om til et unikt hus med seks scener for kulturopplevelser. I tillegg har det blitt arbeidsplassen til over 350 kreative mennesker som produserer ulike kulturuttrykk eller jobber med å finne nye løsninger på utfordringer i samfunnet.

Målet er at Sentralen skal bli en av hovedstadens mest levende møteplasser for alle som elsker å gå på konserter, diskutere samfunnets utfordringer eller nyte et skikkelig godt måltid.

Sistnevnte skal restauranten stå for – og bak stekeplatene står ingen ringere enn Even Ramsvik – stjernekokken bak nylig stengte Ylajali, Stian Floer fra Hitchhiker, Anders Braathen fra Smalhans og Tom Victor Gausdal fra Strand.

Soul Session

Mange års behovskartlegging

Sentralen åpnet 1. mars 2016. Ombyggingen startet i 2014. Men før det har det vært en lang prosess. Prosjektet begynte med at Sparebankstiftelsen DNB kjøpte lokalene av DNB i 2007, og med stiftelsen i ryggen startet totalrenoveringen av de 12.000 kvadratmeterne.

– Helt fra starten valgte vi en metode, som har vært helt avgjørende for hvordan prosjektet har utviklet seg: Være helt åpne, uten å ha bestemt oss på forhånd, og la dette gå over lang tid, sier hussjef Martin Eia-Revheim.

Åpenhet og langsiktighet har vært viktig for resultatet, ifølge hussjefen. Tiden har blant annet blitt brukt til å gjøre behovsundersøkelser, intervjuer og studieturer.

– Vi har rukket å teste ut ideer og feile underveis. Jo flere vi har spurt til råds, desto mer informasjon har vi fått, og over tid har det gjort det mulig å se konturene av hva som kan passe inn i de rammene gamle Christiania Sparebank faktisk gir, sier Martin.

Martin Eia-Revheim

Møteplass

Konklusjonen på behovskartleggingen viste at det er behov for en åpen møte- og arbeidsplass for folk som ønsker å produsere noe for et publikum, og for tilrettelegging for formidling av forskjellige kunstneriske uttrykk. I tillegg omfatter møteplassen sosiale entreprenører som skaper løsninger på viktige samfunnsutfordringer.

– Ambisjonen er at Sentralen skal romme hele prosessen fra en god idé blir født, gjennom produksjonen og til den fremføres for et publikum, sier Martin.

De som har kontorplasser i Sentralen er festivaler, kammerorkestre, teater- og dansekompanier og sosiale entreprenører – blant annet Ultimafestivalen, Miniøya, Panta Rei Danseteater, Sykehusklovnene og Kompass & Co og Ungt Entreprenørskap.

Sparebankstiftelsen DNB er DNBs nest største eier, etter Næringsdepartementet. En stor del av DNBs overskudd gis hvert år ut til foreninger og organisasjoner gjennom Sparebankstiftelsens pengegaver.

 

 

Les også