Hellas er i økonomisk trøbbel, og søndag kveld bekreftet greske myndigheter at de stenger bankene mandag. Her er DNBs råd til norske turister som er på vei til Hellas.

Til tross for at landet i flere år har vært i store økonomiske problemer, er Hellas fortsatt blant feriefavorittene blant oss nordmenn. Faktisk skal fire av ti nordmenn som har bestilt charterferie til landet med det grønne vannet og de vakre øyene. Ettersom landet nå har store problemer med å møte kravene fra kreditorene, kan det være greit å ta visse forholdsregler før du drar.

Ta med deg kontanter
Vanligvis anbefaler DNB å bruke kort når du ferierer, men ettersom greske banker nå sliter med likviditeten kan det være lurt å ta med seg litt kontanter nedover, da du risikerer å finne tomme eller stengte minibanker. Kan du betale med kort på restauranten du går til, bør du benytte deg av dette, og heller spare kontantene til situasjoner der du ikke har mulighet til å betale med kort.

– Alle som skal til Hellas bør tenke gjennom hvor mye penger de planlegger å bruke gjennom oppholdet, og ta med seg hele dette beløpet pluss litt ekstra buffer i kontanter, sier Westerveld.

Han minner om at DNBs filial på Gardemoen er tilgjengelig både i ankomst- og avgangshallen og ber flyreisende ta kontakt om de har spørsmål.

– Gjennom søndagen har vi opplevd enormt mange kunder som lurer på hvordan de skal gjøre det med penger i Hellas, og mange velger heldigvis å ta med nok kontanter, sier kommunikasjonsdirektør, Even Westerveld

Også Utenriksdepartementet skriver om dette på sine sider. Der står det blant annet følgende: «Det er meget stor pågang på minibankene i Aten. Det er fare for at de kan gå tomme. Man kan ikke forvente å kunne ta ut penger fra minibankene de nærmeste dagene. Reisende oppfordres til å ta hensyn til dette i sin planlegging.»

Viktige grenser for kontanter på ferie:

Grense for valutauttak i minibank: Tilsvarende 9 900 norske kroner (for en periode på fire virkedager)

Grense for hvor mye valuta man kan ta med over landegrensene: Tilsvarende 25 000 norske kroner, per person

Ha en god reiseforsikring
Sørg for å ha en god reiseforsikring på plass, som dekker utlegg til medisinsk hjelp og tap av eiendeler. I tillegg bør du alltid ha med deg Europeisk reisetrygdkort. Oppstår det uroligheter som følge av en eventuell økonomisk krise har du også dobbel trygghet i en forsikring dersom reiseselskapet ikke dekker tapet.

Ha med deg flere kort
Vi anbefaler deg å ta med både Visa-kort og MasterCard når du skal ut og reise. Det er mer sannsynlig at minibankene går tomme enn at teknikken svikter. Men pass på å oppbevare kortene adskilt slik at du unngår at begge kort blir frastjålet eller mistet. Oppbevar aldri PIN-kode og kort sammen. Bruk mastercard til varekjøp når du kan – da kan du sjekke om beløpet stemmer i nettbanken på et senere tidspunkt.

Kjøp pakkereise
Å kjøpe pakkereise er tryggere enn å skreddersy turen selv. Da har du flere rettigheter dersom det skulle oppstå økonomisk krise i landet, og turen blir ødelagt som følge av dette.

Se her for flere gode tips til kortbruk i utlandet.

Aftenposten har også oppdaterte råd til deg som skal reise på ferie til Hellas i sommer. 

Les også