I år skal vi kjøpe elleve-tolv julegaver, men bare rundt halvparten av oss har egentlig lyst til det. 

I snitt skal nordmenn bruke nære 6.000 kroner hver på årets gavehaug. Dette er litt mindre enn i fjor, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Paradokset er at i den samme undersøkelsen svarer hele fire av ti at de egentlig kunne tenke seg å droppe julegavene i år.

-Julegaver er roten til mye stress i juletiden, både økonomisk og tidsmessig. Hvert år er det samme regla der vi haster oss gjennom butikkene med handleposer på slep. Spørsmålet er hvorfor vi ikke klarer å gjøre noe med det, sier Silje Sandmæl forbrukerøkonom i DNB.

Flere menn enn kvinner

Det er flere menn enn kvinner som kunne tenke seg en jul uten gaver. 43 prosent menn svarer dette og 12 prosent svarer kanskje. Tilsvarende tall for kvinner er 34 prosent ja og 16 prosent kanskje til gavefri jul.

-Dette skyldes nok at kvinner er mer opptatt av julen. Vi bruker mer penger på julegaver, julepynt og julekalender, mens mannen bruker mer på julebord, uteliv og nyttårsfesten. I snitt skal kvinnen bruke rundt 1.000 kroner mer enn mannen på årets julegaver, forteller Sandmæl.

Besteforeldreparadokset

Aldersgruppen over 60 år er den der flest kunne tenke seg en jul uten gaver, men det er også denne gruppen som planlegger å bruke mest penger på gaver: Over 7.500 kroner i snitt.

-Hvert år er det besteforeldrene som ender opp med å legge de dyreste gavene under treet. De eldste er gjerne mer opptatt av tradisjoner og det å skulle innfri forventningene knyttet til julehøytiden, sier Sandmæl.

-Jeg tror at mange kjenner på en bismak når gavehaugen skal pakkes opp på julaften og barna får så mange gaver at de ikke engang husker hvem de er fra, og ikke setter pris på det de får, legger hun til.

Opp til foreldrene

Sandmæl mener at det er opp til foreldrene å ta grep, både på egne vegne og «overgavmilde» besteforeldres vegne.

-I snitt bruker foreldre ekstremt mye, 1.901 kroner, på julegaver til barna. Det virker som at vi tror at barna må svømme i gaver for at julen skal være vellykket. I realiteten er det slik at gave nummer to og tre kun tar oppmerksomheten bort fra den første, sier hun.

-Når vi som foreldre bruker så mye penger på gaver til barna setter vi standarden for de rundt. Det blir en ond spiral der alle tror de gjør noe for å glede andre, mens vi egentlig bare påfører andre mer stress og ytterligere kjøpepress, legger hun til.

Sandmæl har følgende råd til hvordan du kan slanke gavehaugen:

  • Kjøp sammen: Gå sammen og kjøp noe barnet faktisk ønsker seg eller trenger.
  • Penger til sparegrisen: Hvis barnet ønsker seg noe dyrt kan du bidra med å gi barnet penger og la det spare resten på egenhånd.
  • Gaver for fremtiden: Ved å bruke alt eller deler av beløpet du ville brukt på julegaver til å spare pengen til barnets fremtid kan du hjelpe de å realisere fremtidsdrømmer som boligkjøp eller studier i utlandet.
  • Opplevelser i papir: Hva med å gi hele familien en opplevelse i gave? Det kan være en ferietur, en helgetur til fjells eller en tur på teater.

Les også