BILDEKALENDER: Silje Sandmæl, trebarnsmor og forbrukerøkonom i DNB, er i gang med årets julekalender. Her lager hun en bildekalender med 24 koselige bilder fra ferier, bursdager og turer, som barna åpner frem til jul.  I første pakke er det et album de kan lime bildene i. Foto: Pernille Borchgrevink

1. desember nærmer seg med stormskritt. Her er forbrukerøkonomens beste tips til julekalender for barn.

I år planlegger vi å bruke 461 kroner i snitt på julekalender, ifølge undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. Dette er en nedgang fra 518 kroner i fjor.

Kan fort bli for mye pakker

– 24 små pakker kan fort blir dyrt, og sette kreativiteten på prøve. Poenget med julekalender er jo å telle ned til pakkene som kommer på julaften. Hvis det blir for mye pakker frarøver vi barna gleden på selve dagen, sier Silje Sandmæl, trebarnsmor og forbrukerøkonom i DNB.

Gavetips: Sparing er en gave for fremtiden som passer til alle aldre. Gi fondsparing som kan vokse i verdi med barnets alder, eller boligsparing i BSU start

SPILLKALENDER: – For noen år tilbake kjøpte jeg et rimelig memory-spill på nettet der du kan legge inn bilder av barna på brikkene. Hver dag fikk barna åpne en ny brikke. Dette falt godt i smak hos de små, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB: Foto: Privat.

Kvinnen bruker mest på julekalender

Tradisjonen tro er det kvinnen som skal bruke mest på julekalender. Mens mannen skal bruke 404 kroner i snitt, sier kvinnen at hun skal bruke 505 kroner, viser undersøkelsen.

Fordel ansvaret for gavelisten, slik at det blir rettferdig

– Dette går igjen hvert år: Mannen sier han skal bruke mer på julebord, sosiale sammenkomster, nyttårsfest og fyrverkeri, mens kvinnen skal bruke mer på julekalender og gaver, sier Sandmæl.

Det er flere kvinner enn menn som sier at de ofte ender opp med å bruke mer penger på julegaver enn de hadde sett for seg.

– Det er viktig at julen ikke blir kvinnens oppgave alene. Fordel ansvaret for gavelisten og andre oppgaver forbundet med julen slik at det blir rettferdig, sier Sandmæl.

JULEVERKSTEDKALENDER: På forbrukerøkonomens liste over kalendertips står juleverkstedkalender. – Pakk inn ulike ting dere skal lage noe ut av til helgen, som ingredienser til julegodt eller trolldeig, sier Sandmæl. På bildet ser du resultatet fra et juleverksted hjemme hos Silje der familien laget hjemmelagde og spiselige julegaver. Foto: Privat.

Hyggelig og billig julekalender

Kalenderen er en fin måte å glede noen vi har nær oss i julen, men det trenger ikke å koste skjorta.

Julekalender fylt med kvalitetstid

– Julen handler jo om å tilbringe kvalitetstid sammen, så hva med å la julekalenderen inneholde aktiviteter dere kan gjøre sammen frem mot jul. Eller hva med å gi bilder fra barna var små i kalendergave, tipser Sandmæl.

Her er Sandmæls fem tips til rimelige julekalendere 

Aktivitetskalender

– Legg inn ulike aktiviteter i julekalenderen. Det trenger ikke å være 24 aktiviteter, du kan godt legge inn en ting annenhver dag eller hver helg. En aktivitet kan være en tur på kino, aketur, juleverksted, spill-kveld eller lignende.

Bildekalender

– Skriv ut eller finn frem 24 koselige bilder, som mottakeren kan lime inn i et album som følger med. Ta bilder fra ferier, bursdager og turer, også skriver dere om opplevelsen ved siden av bildet. Alle barn liker å se seg selv som baby.

Rebuskalender

– Gjem en liten gave eller penger, for eksempel fem kroner. Lag en rebus som skal løses. Hvis du gir penger, kan de for eksempel brukes til å kjøpe noe litt større til slutt- og barnet kan velge helt selv.

Juleverkstedkalender

– Formålet med denne kalenderen er å lage ting for å gi bort i julepresang til andre.

– Kjøp inn små ting som silkepapir, kartong, klistermerker, glitter og fargeblyanter til å lage julekort. Pakk inn litt maling, pensler og lerret for å lage et maleri. Eller det kan brukes til å male eller klistre pynt på syltetøyglass som blir fine lykter. Du kan legge perler og snor i kalenderen til smykker, og perler og skjell til å lime på fyrstikkesker og rammer.

– Eller hva med å pakke inn ingrediensene til trolldeig eller julekjeks?

Puslespillkalender

Ta et vanlig puslespill, eller bestill puslespill på nett med egne motiv. Pakk inn brikkene slik at dere pusler litt hver dag. For å gjøre det ekstra spennende kan dere ha en konkurranse om å gjette hvem eller hva som er motivet.

Les også