Mange ønsker å spare mer i 2018, og på grunn av lav prisvekst, lav rente og høy lønnsvekst er det allerede noen som spår at dette kan bli tidenes spareår for mange. 

Her er forbrukerøkonomens fem steg på veien til en full sparegris. 

Nytt år byr på nye muligheter, også når det gjelder økonomien din. 25 prosent av oss har som mål å spare mer i 2018, viser undersøkelsen gjennomført av Respons Analyse for DNB.

Dette gjelder særlig de unge i alderen 18-29 år der nær fire av ti har sparing som økonomisk nyttårsforsett.

– Sparing er nøkkelen til å kunne realisere det du drømmer om i 2018. Ved å gjøre små endringer og sette opp et budsjett kan du enkelt spare flere tusen kroner i måneden, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Last ned «Spare»: appen som gjør det enkelere å nå målene dine

en sparegris så man kan spare mer

Her er Sandmæls fem steg til hvordan realisere sparemålene dine: 

1. Gå gjennom gamle synder for å kunne spare mer

– For å kunne spare mer i det nye året er du nødt til å kartlegge hva du brukte pengene dine på i fjor. Dette gjør du ved å logge inn på nettbanken og sjekke hva du har brukt penger på de siste månedene.

– På «min økonomi» i nettbanken kan du få sortert forbruket ditt i ulike poster som mat, shopping, strøm og bolig. På den måten får du full oversikt over hva pengene dine faktisk går til, og hvor det er mulig å kutte.

2. Finn pengene

– Nå som du vet hva lønnen din går til, er tiden inne for å bestemme hva du faktisk ønsker å bruke pengene dine på. Er kjøpekaffen verdt de ekstra tusenlappene i året? Trenger du alle TV-kanalene? Hva med abonnementene dine, bruker du alle? Stokk om på økonomien din og sorter den slik du ønsker. På den måten får du frigjort penger til sparing.

– Ved å kvitte deg med typiske lommetyver, kan du spare flere titalls tusen kroner på ett år.

3. Sett opp budsjett

– Etter å ha stokket om på økonomien din og frigjort pengene du trenger, er tiden inne for å sette opp et budsjett. Kontroll er nøkkelen til å kunne spare, og det får du gjennom oversikt. I budsjettet skriver du opp inntekten din og utgiftene du sitter igjen med fra steg to.

– Husk å sette opp en egen post i budsjettet til sparing. Her kan du fylle inn pengene du har frigjort fra forbrukssiden.

Sparepotensialet er desidert størst på mat

4. Full sparegris

– Det finnes en rekke tiltak du kan gjøre for å gi en boost til sparingen. For eksempel kan du bestemme deg for å kjøpe brukt i stede for nytt, eller for å ta en ryddesjau og selge ting du ikke bruker. Det finnes mange apper, grupper på Facebook og sider på nettet der du enkelt kan kjøpe og selge brukt.

– Sparepotensialet er desidert størst på mat. De fleste av oss handler ofte, gjerne uten mål og mening. Det kan være mye å spare på å lage en matplan og handleliste. Bestem hva dere skal spise den kommende uken, skriv handleliste og storhandle en gang i uken. Det kan også være mye å spare ved å velge rimeligere produkter.

5. Sett deg konkrete mål

– Et konkret sparemål gjør det mer motiverende å bruke mindre penger. I Spare kan du enkelt opprette målene dine, og regne ut hvor mye du trenger.  Opprett gjerne ulike kontoer i spare-appen for hvert sparemål.

– For å la det gå sport i sparingen bør du opprette en månedlig spareavtale der det trekkes et fast beløp, for eksempel når lønningen kommer inn på konto.

– I Spare finner du også en funksjon der du kan spare hver gang du trekker kortet eller betaler en regning. På den måten kan du raskt og enkelt opparbeide deg en fin sum uten at du merker det.

Les også