Flere planlegger økt forbruk i 2017, men legger budsjettet på hylla. Slik kan familien få økonomisk oversikt og spare mer. 

Nordmenn er optimistiske til egen lommebok i det nye året, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. Nære tre av ti planlegger å bruke mer penger i 2017, og disse pengene skal i hovedsak gå til generelt forbruk og ferie.

Samtidig som flere skrur på pengekranen er det kun én av tre nordmenn som setter opp budsjett.

-Uten økonomisk oversikt er veien kort til å bruke mer enn nødvendig og miste kontrollen. Med et budsjett får du oversikten dere trenger for å kunne ha en sunn familieøkonomi, sier personmarkedssjef i DNB Trond Bentestuen.

Klikk her for å finne ut av hva du brukte penger på i 2016. 

Tror på bedre tider

Undersøkelsen viser at nordmenn blir stadig mer optimistiske med tanke på egen lommeboka. Nære tre av ti tror at økonomien deres kommer til å bli bedre de neste 12 månedene, mot i underkant av to av ti som trodde dette for et halvt år siden.

– Flere faktorer bidrar til at folk føler at de ikke har det så aller verst i Norge i dag. Blant annet gjør den lave boliglånsrenten at vi får mer å rutte med. Da er det lett å legge seg til et høyere forbruk enn man egentlig trenger, sier Bentestuen.

– Men konjekturene svinger, og derfor er det lurt å ta høyde for at man i perioder får mindre å rutte med. Det er i gode tider man kan bygge opp en buffer for dårligere tider, legger han til.

 

Har et sparepotensiale

Nordmenn er dårligst i Europa på å sette opp budsjett, viser undersøkelsen «Rik og forsømt» gjennomført av Ipsos for DNB i 2015. Kun én av fire nordmenn gjør dette mot syv av ti i resten av Europa. Selv sier vi at det manglende budsjettet skyldes at vi har god nok kontroll uten.

– Det er ingen tvil om at mange burde bli mer bevisst på hva de faktisk bruker penger på. Da kunne veldig mange spart mye mer. De fleste nordmenn har et sparepotensiale, sier Bentestuen.

Som DNB-kunde kan du enkelt få oversikt over forbruket ditt i min økonomi i nettbanken. Her får du automatisk sortert i posten hva du bruker pengene dine på. På den måten blir det lettere å kutte ned på unødvendige utgifter og sette opp et budsjett.

Det er viktig å involvere barna i husholdningsøkonomien, mener personmarkedssjef i DNB Trond Bentestuen. Her fra når Bentestuen besøkte elevene på Årvoll for å snakke om privatøkonomi. 

 

Involver barna

De fleste norske foreldre venter til barna er mellom 10 og 15 år før de involverer de i familieøkonomien, viser undersøkelsen «Rik og forsømt» gjennomført av Ipsos for DNB i 2015.

– I dag er det dessverre mange norske barn som vokser opp med en forestilling om at man kan kjøpe alt man har lyst på. Og som er overraskende gamle før de forstår at penger ikke er en utømmelig ressurs.

– Det er lurt å lære barna om fornuftig pengebruk før de begynner å bruke penger selv. Dette kan du gjøre ved å inkludere de i husholdningsøkonomien. Snakk om hva ting koster og hva som må til for å tjene inn pengene familien trenger.

 

Fem steg til en sunnere familieøkonomi i 2017:

1. Få økonomisk oversikt:

Oversikt er nøkkelen til en sunn privatøkonomi. Logg inn i nettbanken og sjekk hva du har brukt penger på de siste månedene. Er du kunde i DNB kan du få full oversikt i «min økonomi» der forbruket ditt blir sortert inn i poster automatisk. På den måten kan du se hva pengene dine faktisk går til og hva du kan bruke mindre på.

2. Sett opp budsjett:

Med et budsjett får du mer forutsigbarhet og kontroll over økonomien din. I budsjettet setter du opp husholdningens inntekter og utgifter, samt en egen post til sparing. Som DNB-kunde kan du enkelt sette opp budsjett i nettbanken under «min økonomi». På den måten blir det enkelt å følge opp.

3. Sett sparemål:

Ved å ha konkrete sparemål blir det enklere å vite hvor mye penger dere må sette av for å nå sparemålet, og hvordan disse pengene skal plasseres.

4. Følg opp budsjettet:

Det er viktig at budsjettet ikke bare blir fjerne tall. For å unngå dette kan dere følge med på forbruket i nettbanken. Hvis man ikke har hatt budsjett før, kan det hende at man må gjøre noen justeringer underveis.

5. Inkluder barna i husholdningsøkonomien:

Det er viktig å lære barna våre sunn økonomisk fornuft. Fortell dem hva det faktisk koster å leve og inkluder dem når dere skal sette opp budsjett og sparemål. Økonomisk bevisste barn vil også gagne hele husholdningsøkonomien, fordi det skaper forståelse for hvorfor dere må spare penger eller bruke litt mindre en periode. Å gi faste lommepenger er også en god lærepenge for barna, i tillegg til at det blir en fast utgiftspost i budsjettet i stede for en udefinert sum.

Les også