Er du en av dem som ved inngangen til hvert år lurer på hvor alle pengene fra i fjor egentlig ble av? – Her er Silje Sandmæls fem steg for å unngå den følelsen neste år

Ofte handler god eller dårlig råd mer om hvor mye du bruker, enn hvor mye du tjener, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

– Jeg har møtt mange lavtlønte alenemødre som føler de har bedre råd enn godt gasjerte karrieremenn som balanserer økonomien på kredittkort og forbruker mer enn de tjener.

 

1. Skaff deg oversikt!

Det aller viktigste du kan gjøre for å få bedre råd, er ha full oversikt over hva som kommer inn og hva som går ut, sier forbrukerøkonomen.

Har du oversikt har du kontroll.

Du trenger ikke store regneark og kompliserte budsjett: Gå bare inn i nettbanken din og sjekk transaksjonene i de ulike månedene i fjor. – Er du DNB-kunde kan du også klikke der det står «Min økonomi» under menyvalget «Dagligbank og lån» da får du opp oversikt over forbruket ditt.

 

2. Ta kontroll

Hvis du hver måned bruker alt du tjener og kanskje mer til ved bruk av kredittkort og forbrukslån, så gjør du deg selv økonomisk sårbar, sier Sandmæl.

– Å gå rundt med en følelse av at alt spinner ut av kontroll kan være psykisk belastende. Du kan rett og slett bli syk av det. Det har vi sett eksempler på i Luksusfellen mer enn en gang.

Har du kredittkort- eller forbruksgjeld bør du derfor betale ned den så fort du bare kan. Selg bilen og ta bussen. Kutt røyken og kjøpekaffen. Lev på havregrøt og nudler hvis du må.

Mister du kontrollen på utgiftene dine kan du rett og slett bli psykisk syk

Betal alltid mest på den gjelden som er dyrest først, å unngå å kjøpe ting på kreditt. Bruker du kredittkort, betal regningen før rentene begynner å løpe. Følg med i nettbanken, legg faste regninger på avtalegiro så de blir betalt når de skal.

 

3.  Prioriter det viktigste

Når du har fått oversikt og kontroll må du ta en runde med deg selv og tenke gjennom hva som er viktigst for deg og familien din.

– Det som er viktigst for deg må prioriteres i privatøkonomien din. Ikke tenk på hva andre forventer eller tenker, det er overhodet ikke viktig. Ikke når alt kommer til alt.

 Var alt du brukte penger på i fjor like viktig for deg og dine, eller kan noe gjøres annerledes?

Skriv opp hva du mener du MÅ bruke penger på: Boligutgifter, strøm, forsikring, transport, barnepass osv. Så ser du det opp mot det du faktisk har brukt. Hvor ligger avvikene?

Det å være bevisst på forbruket ditt vil hjelpe deg å ta de riktige valgene i hverdagen, sier Sandmæl.

 

4. Skap trygghet for deg og dine

Sparing høres kjedelig ut, men jeg har til gode å møte noen som synes det er kjedelig å ha sparepenger, sier Sandmæl.

– Å ha en slump penger stående på konto eller i fond gir en følelse av trygghet. Og har du litt i bakhånd slipper du å låne penger dyrt om noe skulle skje.

Jeg har til gode å møte noen som synes det er kjedelig å ha sparepenger.

Jeg vil derfor råde deg å spare litt hver måned, uansett hvor lite du klarer å avse. Noen få hundrelapper blir fort noen tusen over tid. Og alt er bedre enn å ha ingenting.

 

5. Belønn deg selv

Det å gjøre fornuftige ting betyr ikke at livet ditt skal bli mye kjedeligere. – Snarere tvert i mot, sier Silje Sandmæl. Det er viktig og riktig også å nyte litt underveis.

– Skal du klare å være streng med deg selv og ta riktige valg i hverdagen er det også viktig å belønne seg selv. Det er viktig for ikke å miste motet.

Sett deg små delmål, om det så er sparemål eller andre mål på jobb eller skole. Og kjøp deg noe fint eller gjør noe du har lyst til.

Snart kan du kose deg og kjenne på at du har fått bedre råd!

Fakta fra Forbrukerundersøkelsen 2016:

  • 3 av 10 nordmenn under 29 år ønsker å spare mer neste år (2 av 10 under 40 år)
  • 2 av 10 ønsker å bruke mindre penger neste år
  • 1 av 10 ønsker shoppestopp neste år
  • 6 prosent ønsker å sette opp budsjett
  • 6 prosent ønsker å betale mer på lån

Jo yngre man er, jo høyere andel tror den personlige økonomien kommer til å bli bedre det neste året. For dem som er 40- 60+ år tror majoriteten på en uendret økonomi i 2017.

*Ipsos MMI, Forbrukerbarometeret 2. halvår 2016

 

Les også