Overgangen fra ferie til hverdag kan være brutal for noen og en hver. Hvis pengebruken gikk litt over styr i ferien kan smellen oppleves ekstra stor.

Her er finansrådgiver Hanna Folkvord sine råd til dere som har levd litt over evne i sommer.

Etter den søte kløe …

Mange bruker kredittkort for betaling på ferie. Hvis du ikke er flink til å holde oversikt over forbruket ditt, kan du få en lite hyggelig overraskelse når du kommer hjem.

Folkvord minner om at et sprukket feriebudsjett raskt blir enda verre hvis du ikke betaler kredittregningen i tide.

– Vi oppfordrer til å bruke kredittkort når du er på utenlandsferie, men det er selvfølgelig under forutsetning av at du betaler tilbake så raskt som mulig. Betaler du tilbake i løpet av 45 dager påløper det ikke renter. Et godt råd er derfor å prioritere å betale kredittkortregningen når du får den.

Les også: Her er appen som hjelper deg til å spare mer

Ny start

Mange begynner «et nytt og bedre liv» når ferien er over. Høsten er derfor en gyllen anledning til å stramme opp privatøkonomien også.

– Mange tenker ikke over hva de bruker pengene sine på, og da forsvinner de fort til ting du kanskje ikke trenger. Ved å ta noen enkle grep kan du faktisk spare flere tusen kroner i måneden, sier Folkvord.

Det er særlig mat og småkjøp som er de store pengeslukene.

– Det kan være store summer å spare hvis du planlegger godt og går i butikken én gang i uken i stedet for mange små turer. Har du for eksempel tenkt over hva lørdagsgodteriet, kantinemat og cafébesøk faktisk koster deg i året, sier Folkvord og gir sine beste tips:

Pengebruken over styr i sommer? Fem steg til en sunnere økonomi:

  1. Få oversikt: Hvordan ligger det an med forbruket ditt? For å kunne spare er du nødt til å få oversikt over hvordan økonomien din ser ut i dag: hvor mye bruker du på mat, klær, kaffe latte, og andre typiske lommetyver. Oversikten får du ved å logge deg inn i nettbanken og se hva du har brukt penger på den siste tiden. Her vil nok mange få seg et sjokk, men husk at jo mer du sløser, jo mer kan du også spare.
  2. Kutt forbruket: Nå som du vet hva pengene dine går til er det på tide å kutte ut unødvendig forbruk. Kan du lage matpakke i stedet for å handle i kantinen? Hva med helgekosen, kan du ta en måned uten alkohol og sukker? Hva du ønsker å kutte er helt opp til deg. For å finne ut hvor mye du kan spare ved å kutte ut småting kan du sjekke ut Sløsekalkulatoren.
  3. Sett opp budsjett: Med et budsjett får du mer forutsigbarhet og kontroll over økonomien din. I budsjettet setter du opp husholdningens inntekter og utgifter, samt en egen post til sparing. Som DNB-kunde kan du enkelt sette opp budsjett i nettbanken under Min økonomi. På den måten blir det enkelt å følge opp.
  4. Sett sparemål: Sparing er mer motiverende når du har et klart sparemål for øye. Regn derfor ut hva det du sparer til vil koste, og hvor mye du må spare i måneden. For å unngå at sparepengene blir spist opp av impulsive fristelser er det lurt å sette opp et fast månedlig beløp som trekkes automatisk fra kontoen din. I Spare er det enkelt å sette seg sparemål og opprette faste spareavtaler.
  5. Følg opp budsjettet: Det er viktig at budsjettet ikke bare blir fjerne tall. For å unngå dette kan du følge med på forbruket i nettbanken. Hvis du ikke har hatt budsjett før, kan det være behov for noen justeringer underveis. Det er ikke uvanlig å gå for hardt ut i starten.

 

Les også