VALGT FEIL? – Hvis du har valgt feil studium er det særlig tre klassiske utfall, og to av dem kan bli svært uheldige, sier Glenn Menkin, rekrutteringsekspert i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.

Fikk du hjelp til å finne ut av hva du skulle studere? Hvis svaret er nei, er du ikke alene, viser undersøkelse.

– Dette gjør at mange velger feil retning, og for noen blir det starten på en ond spiral det kan være vanskelig å komme ut av, sier Glenn Menkin, rekrutteringsekspert i DNB.

I dag florerer det av ulike studieretninger å velge mellom, noe som kan gjøre valget enda tøffere. Særlig hvis man ikke får noe hjelp.

Blant dagens studenter er det fire av ti i aldersgruppen 18–33 år som sier at de ikke støttet seg på noen eller fikk noe  bistand når de valgte studium, viser undersøkelse gjennomført for DNB.  24 prosent snakket med foreldre eller venner.

Problemene oppstår når det blir en serie med feil valg

– Da er det fort gjort å velge feil. Problemet oppstår ikke ved å ta et feil valg, for dette kan jo rettes opp i. Det blir først et problem når det blir en serie med feil valg som følge av at man ikke finner ut av hva man passer til, forteller Glenn Menkin, rekrutteringsekspert i DNB.

Har du valgt feil studie? Her er spørsmålene du bør stille deg selv

Den onde spiralen

Hvis du har valgt feil studium, er det særlig tre klassiske utfall, forteller Menkin. Dette går igjen når han med prater med studenter som enten er ute etter jobb i DNB eller som møter opp på karrieredager.

De tre klassiske utfallene: 

Utfall 1: Du bytter til noe du passer bedre til

– For de fleste går det heldigvis helt fint, de har byttet eller bytter studium og har gjerne lært litt mer om seg selv på veien. Det å velge feil kan faktisk bidra til å hjelpe deg med å velge riktig. Som ung er det en bratt læringskurve og det handler i stor grad om å finne seg selv og det gjør du jo ved å teste ut nye ting, forteller Menkin.

Du kan bli evig student eller ende opp i en jobb du ikke trives med.

Det gjør altså ingen ting å ikke treffe riktig på første forsøk, ifølge Menkin. Det er like viktig å finne ut av hvem du er som hva du skal bli, har Menkin uttalt seg om i en tidligere artikkel, og da bør du gi deg selv rom til å prøve og feile litt. 

Utfall 2: Du biter tennene sammen

– I dag er det et stort press rundt det å være vellykket. Noen opplever at det å bytte studium er det samme som å mislykkes. Derfor er det flere som velger å bite tennene sammen og fullføre selv om magefølelsen sier noe annet, sier Menkin.

Utfall 3: Du blir «evig student» med mye gjeld 

– Det er heller ikke uvanlig å bli såkalt «evig student», der du skifter mellom ulike studier uten å helt finne ut av hva du passer til. Dette kan bli utrolig dyrt med tanke på studielån, som igjen kan påvirke mulighetene dine for å komme inn på boligmarkedet fordi du har høy gjeld, sier Menkin.

Les også: Slik kan studiegjelden påvirke hvor mye du får i boliglån. 

Frykten for å være mislykket, er en av grunnene til at flere velger å forbli på et studium de egentlig ikke passer til, forteller Glenn Menkin. Therese Meyn (på bildet) er en av mange som kjenner seg igjen i dette. Les hva hun sier her. Foto: Privat.

Stort behov for bedre veiledning

Å velge feil studium kan altså bli starten på en ond spiral det kan være vanskelig å komme seg ut av. Dette kan få konsekvenser både for økonomien og helsen din. -Vi ser at det er et rop om hjelp fra dagens unge, forteller Menkin.

Menkin henviser til dybdeintervjuer DNB har gjennomført ovenfor unge rundt hva de forventer av oss som bank. Her kom det frem at de blant annet ønsker seg hjelp til å finne ut av hva de skal jobbe med.

Vi ser at det er et rop om hjelp fra dagens unge.

– Det samme så vi også når vi gjennomførte en større undersøkelse, der 65 prosent av dagens studenter svarte at de kunne ønske de hadde fått mer og bedre veiledning for å finne ut av hva de skal studere og jobbe med, sier Menkin.

Derfor har DNB inngått et samarbeid med Vip24 og tilgjengeliggjort en gratis og profesjonell karriereveileder. I verktøyet vil du også finne en «karrierebuddy» du kan snakke med om resultatene. Hvis du trenger ytterligere hjelp, vil du kunne få en halvtime med en karrierecoach.

Ta DNB sin karriereveileder her

Når kan karriereveiledning hjelpe deg?

Menkin håper DNB sin karriereveileder vil hjelpe dagens unge på veien til å finne ut av hva de passer til å jobbe med.

Kan hjelpe deg i flere livssituasjoner

– Karriereveilederen er et refleksjons- og samtaleverktøy som hjelper deg med å utforske og lære mer om deg selv. Etter å ha svart på spørsmålene vil du få opp en liste med yrker som kan passe deg, sier Menkin.

– Jeg anbefaler å ta den i bruk selv om du allerede er student. Den kan hjelpe deg med å reflektere rundt om du har valgt riktig vei, forteller han, og lister opp følgende situasjoner karriereveilederen kan hjelpe deg med:

  • Når du skal velge ditt første studie
  • Du skal velge valgfag, men er usikker på hva som passer deg
  • Du studerer allerede, men er usikker på om du er på riktig sted
  • Du skal søke din første jobb. Da hjelper den deg med å reflektere over dine styrker
  • Du er i jobb, men lurer på om det er noe annet som vil passe deg bedre
  • Du ønsker å bli bedre kjent med deg selv: Dine styrker, hva som motiverer deg og hva du interesserer deg for

Les også