Nær halvparten av unge i alderen 18-29 år planlegger å spare mer i 2018. Slik får du full BSU og 5.000 kroner i skattefradrag. 

Ifølge undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB skal nær halvparten av unge i alderen 18-29 år spare mer i 2018. 34 prosent av disse skal spare mer til bolig.

Nytt år byr på nye muligheter til å realisere boligdrømmen. Ta grep nå og sikre deg en full BSU og skattefradraget, råder forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Store summer som må spares.

– Jeg anbefaler alle unge å få fart på boligsparingen. Det er snakk om store summer som må spares over tid for å kunne få nok egenkapital for å kunne kjøpe, sier hun.

Begynn å spare i BSU her. 

375.000 kroner

I dag må man ha 15 prosent av boligens pris i egenkapital, egen oppsparte midler. Skal du kjøpe en bolig til 2,5 millioner må du altså ha spart opp 375.000 kroner på egenhånd.

– Den beste sparemåten til bolig er å putte pengene i BSU. Her kan du spare maksimalt 25.000 kroner i året. Klarer du dette får du 5.000 kroner i skattefradrag. Disse pengene kommer godt med i en ung lommebok, sier Sandmæl.

Få fart på sparingen med spare-appen. 

fristen for å overføre til BSU

Sandmæls fem steg til en full BSU-konto:

1. Gå gjennom gamle synder

– For å kunne spare mer i det nye året er du nødt til å kartlegge hva du brukte pengene dine på i fjor. Dette gjør du ved å logge inn på nettbanken og sjekke hva de har brukt penger på de siste månedene.

– På «min økonomi» i nettbanken kan du få sortert forbruket ditt inn i ulike poster som mat, shopping, strøm, bolig osv. På den måten får du full oversikt over hva pengene dine faktisk går til, og hvor det er mulig å kutte.

2. Skrell bort unødvendige utgifter

– Nå som du vet hva pengene din går til, er tiden inne for å bestemme hva du faktisk ønsker å bruke pengene dine på. Er kjøpekaffen verdt de ekstra tusenlappene i måneden? Hva med abbonnementene dine, bruker du alle? Stokk om på økonomien din og sorter den slik du ønsker.

– Det kan også være mye å spare ved å bytte leverandører. Få oversikt over alle de faste utgiftene dine som strøm, forsikring, mobilregning osv. Bruk nettet til å sjekke ut om du kan få et bedre tilbud et annet sted.

3. Sett opp budsjett

– Etter å ha stokket om på økonomien din og frigjort pengene du trenger er tiden inne for å sette opp et budsjett. Kontroll er nøkkelen til å kunne spare, og det får du gjennom oversikt. I budsjettet skriver du opp inntekten din og utgiftene du sitter igjen med fra steg to.

– Husk å sette opp en egen post i budsjettet til sparing. Her skriver du opp pengene du har frigjort fra forbruket ditt.

4. Lag matplan

– Sparepotensialet vårt er desidert størst på mat. De fleste av oss handler ofte, gjerne uten mål og mening. Du kan spare mye penger med en matplan og en handleliste.

– Bestem hva dere skal spise den kommende uken og storhandle på for eksempel mandagen. Med en handleliste unngår du impulskjøp og kjøp av ting du allerede har liggende i skuffen. Det er også mye penger å spare ved å velge rimeligere produkter.

5. Spar fast og sett mål

– Et konkret sparemål gjør det mer motiverende å bruke mindre penger. Boligsparingen burde være førsteprioritet.

– Når det gjelder andre mer kortsiktige sparemål som en ny jakke eller en tur i sommer kan du laste ned spare-appen «Spare» og opprette målene dine. I appen kan du velge mellom ulike sparemetoder for å enklere kunne nå målet ditt. Her anbefaler jeg en variasjon av å spare hver gang du drar kortet og ha et fast månedlig trekk.

 

Les også