GODE MINNER: – Barna har vært helt med på det og synes det er fint å få brukt eller arva klær. Man får jo mye mer glede ut av gode minner, sier mamma Maria. Her er familien på ferie i Danmark. Foto: Privat.

Mange bruker romjulen til å tenke gjennom hva de ønsker seg av det nye året. For familien Østebøvik ble det et økonomisk nyttårsforsett som åpnet for helt nye opplevelser.

Rundt juletider i fjor begynte Maria Østebøvik og mannen å tenke på hvor mye penger de brukte på klær, både til seg selv og barna.

Målet var å bytte ut mest mulig nytt

Familien Østebøvik er ikke alene om å ha høyt klesforbruk. I snitt hadde nordmenn 359 plagg i klesskapet i 2016, og hvert femte plagg ble sjeldent eller aldri brukt. Dette viste en studie kalt Klesforbruk i Norge fra SIFO. Ikke bare sliter høyt klesforbruk på lommeboken, det sliter også på miljøet at vi stadig øker mengden med klær, ifølge en av SIFO-forskerne bak studien.

– Jeg har alltid hatt et bevisst forhold til miljøet og sparing. Derfor bestemte vi oss for å ha ett år med «shoppestopp». Målet var å bytte ut mest mulig nytt med brukt, arvet eller å bytte med andre, forteller Maria.

Målet var flere opplevelser

Pengene Maria og mannen planla å spare på å bytte ut nytt med brukt ønsket de å bruke på å reise mer sammen med sine fire barn.

Å ha noe å se frem til, en gulrot i enden, er helt avgjørende for å lykkes med sparingen

– I en hektisk hverdag er det viktig å gjøre hyggelige ting sammen. Jeg tror det er enda enklere å få med seg barna når målet er noe alle får glede av, sier hun.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, tror Maria og mannen valgte lurt når de knyttet sparingen opp til et konkret mål.

– Å ha noe å se frem til, en gulrot i enden, er helt avgjørende for å lykkes med sparingen. Over halvparten av oss sier at vi ønsker å spare mer i 2019, viser undersøkelse Ipsos har gjennomført for DNB. Da er det viktig å sette seg et konkret mål, være realistiske og legge en plan for hvordan man skal klare det, sier hun.

Sett deg mål og velg mellom ulike sparemetoder i appen Spare

KVALITETSTID: Her er Maria sammen med tvillingdøtrene Julie og Maren. Foto: Privat.

Finn en metode som passer deg

Nå har det gått et år siden familien satte seg målet om å kjøpe mindre nytt. Hvordan har det gått?

Det er utfordrende å skulle kjøpe alt brukt

– Det er utfordrende å skulle kjøpe alt brukt, så kombinasjonen av brukt, arvet og nytt er det som har fungert best for oss, forteller Maria.

Det kan være lurt å være åpen for at du må finne det som funker for deg når man setter seg nye mål, påpeker forbrukerøkonomen.

– En vanlig feil mange gjør er å gå for hardt ut når de setter seg mål. Da føler man seg gjerne mislykket når man ikke får det til. Begynn heller med å sette deg mål du vet du klarer å gjennomføre, for deretter å øke utfordringen litt og litt. Viser det seg at målet du setter er for høyt bør det nedjusteres, i stedet for at du går i fella og tenker «jaja, nå har jeg feilet uansett så da er det bare å gi opp», sier Sandmæl.

VAKRE NORGE: Man trenger ikke å reise langt for å lage gode minner og se vakkert landskap. Her er familien på topptur til Skuldra i Lyngdal. Foto: Privat.

Et år fylt med minner

Pengene familien har spart har de brukt på det som var selve målet: Opplevelser. Maria og mannen har vært på kjærestetur i San Fransisco og hele familien har blant annet vært på Tivoli i Danmark og på turer rundt i Norge.

Til våren planlegger vi storbyferie eller sydentur

– Dette er noe vi absolutt ønsker å fortsette med i 2019. Nå i julen skal vi sove på hotell, gå på kino og en trampolinepark. Til våren planlegger vi enten en storbyferie eller sydentur, forteller Maria.

ALENETID: Her er Maria og mannen på ferie i California, USA. Foto: Privat.

Ifølge forbrukerøkonomen bør du bruke tiden nå til å tenke gjennom hva du ønsker å oppnå i året som kommer og legge en plan for hvordan du skal komme deg dit.

– For å få tak i sparepengene man trenger må du nok gjøre noen endringer. Gå gjennom forbruket ditt i 2018 og sjekk hvor du kan kutte ned. Tenk gjennom hva du ønsker å bruke pengene dine på. Det er gjerne de små impulskjøpene, mat og klær som spiser mest av sparepotensialet ditt. Bestem deg for hvor mye du skal kutte på de ulike postene og sett gjerne opp en fast månedlig spareavtale med beløpet du har bestemt deg for, sier hun.

I min økonomi får du sortert forbruket ditt i ulike poster. Sjekk ut hva du bruker penger på her

Sett deg sparemål og velg mellom ulike sparemetoder. Last ned appen Spare

Les også