EKSPLOSIV UTVIKLING:  Det er registrert 40 ganger så mange private Airbnb-overnattinger i Norge som for tre år siden, ifølge nrk.no. Foto: Marit E. Giske

Airbnb-utleie har eksplodert i Norge. Stadig flere nordmenn leier ut på denne måten, og det er stort sett både innbringende og trygt.

Det er registrert 40 ganger så mange private Airbnb-overnattinger i Norge som for tre år siden, melder nrk.no. I artikkelen har NRK snakket med Lisbeth Dahlløf som i to år har leid ut sokkelleiligheten sin i Svolvær på Airbnb og tjent gode penger på det. Les hele saken på nrk.no her. 

Det kan altså være lukrativt å leie ut gjennom Airbnb, og leietakerne oppfører seg stort sett bra, erfarer skadeforebygger Therese Nielsen (på bildet), i DNB og Sparebank1 sitt forsikringsselskap, Fremtind.

– Vi har så langt nesten ikke hatt saker knyttet til denne typen utleie. Det tyder på at dette er en relativt trygg utleieform, men siden Airbnb fortsatt er relativt nytt kjenner vi ennå ikke til alle sider ved utleieproduktet og eventuelle forsikringsspørsmål som kan dukke opp. Mange juridiske spørsmål er fortsatt uavklarte, sier skadeforebyggeren.

Ta forholdsregler – du kan være uheldig!

Hun anbefaler uansett alle som skal leie ut å ha gyldig innboforsikring ta nødvendige forholdsregler.

Les mer om innboforsikring her

– At det går bra for de fleste hjelper lite hvis du er uheldig, sier Nielsen.

– Airbnb har en vertsgaranti, men denne har en del begrensninger. Den dekker for eksempel ikke kontanter og verdipapirer, samleobjekter, sjeldne kunstverk, smykker, kjæledyr eller personlig erstatningsansvar. Den dekker heller ikke tap eller skade på eiendom som følge av slitasje, gjør hun oppmerksom på.

– Vi anbefaler derfor at du sikrer eller fjerner verdisaker hvis du skal leie ut gjennom Airbnb. Det vil alltid være risiko knyttet til å leie ut til fremmede, presiserer hun.

Informer forsikringsselskapet ditt om utleie

Nielsen sier at det er viktig å informere forsikringsselskapet om at boligen skal leies ut slik at innboforsikringen din kan tilpasses formålet.

– En innboforsikring dekker normalt skader. Men dette stiller seg litt annerledes når du leier ut boligen og avhenger også av hvordan du leier ut, opplyser hun.

– Det vil for eksempel være forskjell på om boligen leies ut på årsbasis eller om boligen leies ut med alt innbo og løsøre i en kortere periode. Mye vil påvirke prisen og hva som dekkes og ikke dekkes gjennom forsikringen. Generelt kan vi si at innboforsikringen ikke dekker skade ved for eksempel hærverk utført av beboer/bruker. Annet som det er unntak for er skade forårsaket av dyr som leietaker har med seg eller at leietaker tar med seg for eksempel TV-en når han reiser. Ved utleie av bolig bør derfor gjenstående verdigjenstander alltid sikres, anbefaler hun.

Les mer om innboforsikring

Forsikring på bygning for gårdeiere

Fremtind tilbyr også utleieforsikring på bygning. Her er regelverket litt annerledes.

– Denne forsikringen dekker økonomisk tap ved lovlig utleie av bolig. Det inkluderer ubetalt husleie, utkastelse og hærverk. Forsikringen har en egenandel på tre ganger månedsleien.

– Bakgrunnen for egenandelen er at kunden skal kreve depositum av utleier som skal dekke dette. Denne forsikringen er altså ikke relevant hvis det er snakk om døgnutleie, fastslår Nielsen.

Viktig å huske hvis du skal leie ut gjennom Airbnb:

• Sjekk med eget forsikringsselskap om innboforsikringen bør tilpasses utleie. Airbnbs garanti dekker skader skjedd under utleien, men har flere unntak i betingelsene.
• Bestem når du vil leie ut og sett opp tilgjengelighet og krav om antall overnattinger.
• Når en gjest tar kontakt, se gjennom profilen til vedkommende for å se hva slags anmeldelser han/hun har fått fra tidligere utleiere.
• Du kan kreve at gjester fullfører verifikasjoner av profilen sin før de bestiller ved å sette et reservasjonskrav på profilen din.
• Lag egne husregler som fremgår på profilen din. Disse bør inneholde bestemmelser om støy, matlaging, om det er lov å ha gjester, krav til rydding og vask, om det er lov å røyke, og om det er enkelte rom som gjestene ikke har adgang til.
• Fjern personlige ting og verdigjenstander du ikke ønsker å «dele» med ukjente.

Les også