– Jo mer du har i studielån, jo mindre kan du få i boliglån. Dette er det mange unge som ikke er klar over, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto. NTB scanpix.

Norske studenter er blant Europas eldste, der én av fire studenter er over 30 år, viser rapport. – Viktig å være klar over hvordan høy studiegjeld kan påvirke mulighetene dine til å komme inn på boligmarkedet, sier forbrukerøkonom.

Stadig flere unge velger å ta høyere utdanning, viser tall fra Samordna opptak.  15.mai var fristen for å søke og i år var det 142.004 førstegangssøkere, 6.417 flere enn i 2017.

Konsekvensene som følger med å oppholde seg for lenge i studenttilværelsen.

Mange er altså ivrige etter å studere, men når det gjelder å komme seg inn ut i arbeidslivet er det flere som haler ut tiden.

Kun 66 prosent av studentene ved norske universiteter og høgskoler har fullført utdannelsen sin etter åtte år, viser Tilstandsrapport for høyere utdanning. Noen velger å bytte utdanning underveis, mens andre bruker lengre tid enn normert på å ta graden sin. Dette plasserer norske studenter blant de eldste i Europa.

Viktig å være klar over konsekvensene som kan følge med å oppholde seg for lenge i studenttilværelsen, advarer Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Få hjelp til å finne ut av hva du skal bli eller om du er på riktig studie. Ta DNB sin karriereveileder her.  

Studiegjelden teller også som gjeld

Det kommer en dag du har lyst til å kjøpe din første bolig. I dag stilles det allerede høye krav til egenkapital fra myndighetene, der du må ha spart opp 15 prosent av det boligen koster for å kunne få lån.

Jo mer studiegjeld, jo mindre kan du få i boliglån.

De fleste unge vet at de må spare mye på egenhånd, men det derimot mange ikke vet er at banken også er nødt til å gjelden din med i beregningene når du søker om lån. Ifølge boliglånsforsikriften kan du ha maksimalt fem ganger inntekten din i gjeld.

– Jeg møter alt for mange unge som ikke er klar over dette. Enten har de ikke hørt om regelen eller så tror de ikke at studiegjelden blir tatt med i beregningene. Mange unge får seg derfor et ordentlig sjokk når de ikke år innvilget det lånet de hadde sett for seg, forteller Sandmæl.

– Er du usikker på hva du skal velge eller om du er på feil studie i dag anbefaler jeg deg å ta DNB sin karrièreveileder for å få hjelp til å reflektere rundt hva du passer til å jobbe med, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto. NTB scanpix.

Slik påvirker det hvor mye du kan få i lån

At du kan ha maksimalt fem ganger inntekten din i gjeld betyr at jo mer studiegjeld du har, jo mindre kan du altså få innvilget i boliglån.

Under to millioner i boliglån.

Sandmæl setter opp et regnestykke for å illustrere hvordan studiegjelden kan påvirke lånesummen: 

Kari er ferdig utdannet og har akkurat fått seg jobb. Hun har en årlig inntekt på 455.000 kroner og tenker at med en stabil inntekt i baklomma er tiden inne for å søke om boliglån. Men, Kari har også tatt opp et studielån på 300.000 kroner. Regnestykket blir da følgende*:

Brutto årsinntekt: 455.000 kroner

– Studiegjeld: 300.000 kroner

= Innvilget boliglån: 1.975.000 kroner 

Formel: (Lønn x fem) – samlet gjeld = mulig innvilget boliglån. 

*Det er flere elementer banken ser på når man skal søke boliglån, blant annet betalingsevnen, betalingshistorikk, evt. betalingsanmerkninger og om du har spart nok (egenkapital).

Ikke enkelt å velge riktig

I dag florere det av ulike studieretninger å velge mellom. Men, det å ha mange muligheter gjør også valget rundt hva du skal bli enda tøffere, påpeker Sandmæl.

Få hjelp til å reflektere rundt hva du passer til å jobbe med.

– Som fersk ut av videregående kan det være vanskelig å orientere seg og finne ut av hva man kan passe til å studere. Jeg tror at grunnen til at noen studenter forblir lenge i studenttilværelsen skyldes særlig to grunner: for det første kan man ha valgt feil og sliter derfor med motivasjonen til å gjennomføre. Kanskje stryker du på flere eksamener og ender opp med å bruke lenger tid. For det andre er det nok noe som havner i en dominoeffekt der de skifter studie flere ganger fordi de ikke helt vet hva de vil, sier hun.

– Det er ikke alltid man treffer riktig på første forsøk, og det er helt greit å utforske litt. Men, målet ditt bør være å finne noe du trives med så raskt som mulig, slik at du får verdi igjen for pengene du får fra Lånekassen.  Er du usikker på hva du skal velge eller om du er på feil studie i dag anbefaler jeg deg å ta DNB sin karrièreveileder for å få hjelp til å reflektere rundt hva du passer til å jobbe med, sier Sandmæl.

Ta karrièreveilederen gratis her, og snakk med en karrièrebuddy.   

 

Les også