NÅDDE MÅLET: I juli drar samboerne Elias Lalouchi og Aurora Aldrin på tur. Foto: Privat

Fem måneder senere hadde Aurora og Elias satt 50.000 kroner til side.

Under en filmkveld i januars dunkle vintermørke, ble ferieskjebnen til samboerne Aurora Aldrin (22) og Elias Lalouchi (22) avgjort.

Paret, som mener at møter med nye kulturer og mennesker er essensielt for egenutvikling, fikk seg «en åpenbaring».

Spar en tier hver gang du kjøper is

– Vi har kun vært på småturer sammen, men har hele tiden drømt oss vekk til Cuba, Tanzania, Bora Bora og andre store destinasjoner. Etter en time i sofakroken med «Eat, Pray, Love» på tv-skjermen, fikk vi begge en åpenbaring om at Bali var stedet vi skulle til i sommer. Vi så på det som den perfekte, store reisen å gjennomføre sammen, forteller Aurora.

Paret startet sparingen umiddelbart, og opprettet et nytt sparemål i appen Spare.

Begge ville legge ekstra penger i feriepotten for å kunne unne seg litt mer luksus på reisen. Målsummen ble satt til 50.000 kroner, og sparingen skulle være gjennomført på fem måneder.

Les også: Få motiverende pushvarsler – og ni andre ting Spare-appen kan brukes til

Tok ekstrajobb

For å kunne spare raskt nok, tok Aurora på seg ekstrajobb, i tillegg til jobben som flyvertinne. På ett tidspunkt sjonglerte hun tre ulike jobber.

– Vi kuttet ned på utgifter, spiste mindre ute og var generelt strengere med penger – utenom de summene vi satte opp for å spare. Vi handlet for eksempel kun én gang i uken for å begrense småkjøp, og droppet handleturer på Deli De Luca, som vi bor rett overfor. Bare ved å gjøre disse grepene, var det mulig å nå målet mye raskere, sier Aurora.

I mai kunne hun og Elias juble over å ha kommet i mål med spareplanen.

– Det har til tider vært vanskelig, men vi har vært veldig målrettet. Begge har jobbet ekstra mye  – det hjelper å ha en tidsfrist, sier Aurora.

I slutten av juli reiser de endelig til Bali, hvor de skal være i 16 dager.

(saken fortsetter under)

HIT: Etter fem måneder med sparing skal Aurora og Elias til Bali i Indonesia. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

 

– Vi gleder oss til å senke skuldrene og tilbringe tid sammen etter mange måneder med mye jobb og lite tid til hverandre. Det blir fint å sette føttene på et nytt kontinent og få oppleve en helt ny kultur. Vi er spente på å se hva innsatsen vi har lagt inn i sparingen faktisk har generert, smiler paret.

Les også: – Hadde ikke klart å slappe av og kose meg på tur om jeg visste vi måtte spise pasta i ukevis når vi kom hjem

Spar en tier hver gang du kjøper en brus

Tok ikke sparing seriøst

Før de flyttet hjemmefra, forsto ikke paret viktigheten av å sette av midler til sparing.

–  Jeg fikk jo høre at det var viktig, men tok det ikke seriøst før jeg ble mye eldre og bodde for meg selv. Da var jeg nødt til å ta tak i sparingen, fordi jeg kun hadde meg selv å lene meg på, sier Aurora.

Også Elias lærte brått hvor viktig sparing er.

– Jeg var ganske dårlig til å spare før. Med tiden forstod jeg hvor viktig økonomisk stabilitet er for at jeg skal kunne leve det livet jeg har visualisert. Jeg lærer fortsatt, sier han.

– Hva er deres beste sparetips til andre?

– Vær fokusert på sparemålet, og sett av «alt» ekstra til dette. Vi bestilte også flybilletter og booket bosteder før vi hadde spart ferdig, slik at vi var «nødt» til å klare å spare resten, sier Aurora.

– Det har også hjulpet å være to om målet, for vi har pushet hverandre og sett hvor hardt den andre har jobbet. Det blir du motivert av! Vi satte alltid inn ekstra til sparing når vi hadde mulighet, og fulgte et fast budsjett hver eneste måned, sier Elias.

Les også: Én gruppe nordmenn vil bruke 38.268 kroner på årets ferie

Sparer 150.000 kroner i året: – Jeg er ikke noen finansmann som har peiling på sparing

1 av 5 unge har ikke reiseforsikring

Les også